Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Muž,který žil v hnízdě

25. 10. 2005
3
0
1291
Autor
veverucha

V horách žil muž.

 

Žil bokem od lidí, kteří bydleli v dřevěných chalupách. Lidé měli kamna,  oheň,  kožešiny k přikrývání,  zvířata v ohradách a obilí na polích.

 

Muž bydlel ve velkém hnízdě. Chodil nahý a když měl hlad, zaběhl do lesa nasbírat si to, co zrovna rostlo. Večer usínal stulený do klubíčka v hnízdě, které bylo velké akorát pro něj.

 

Málo zvířat dokázalo vyšplhat na vysoký smrk, na kterém bydlel. Ale jeho častým hostem byla veverka.  Šplhala za ním do větví, schovávala se a hráli spolu takové podobné hry. Někdy oba usnuli únavou stulení u sebe - i když bylo hnízdo veliké akorát pro něj, pro veverku se tam vždycky nějaká skulinka našla.

 

Veverka přicházela jak chtěla. Muž pro ni vždy měl hrst oříšků.  Později muž začal toužit po tom, aby veverka přicházela každé ráno ve stejný čas, aby věděl, kdy ji má očekávat. Dny,kdy veverka nedorazila vůbec, seděl plný vzteku a když nepřišla ani večer, hodil všechny ořechy z hnízda.       

                                                                                                                                              Když veverka přišla včas, dal jí hodně ořechů, když se zpozdila, dával jí méně a horší.Tak se pokoušel ochočit si ji.Celé dny přemýšlel, jak vyhladit kůru stromu, aby třeba nemohla šplhat a musela v hnízdě zůstat tak dlouho jak on bude chtít. 

                                                                                                                                

Ale ani jeho ochočování ořechy nepomáhalo.Veverka si dál chodila, jak se jí zachtělo, a dokonce teď ještě méně.

 

Muž vyrazil do lesa, ulovil jelena a stáhl mu kůži. Pak si na hlavu nasadil jeho uši,  z parohu a kůže se pokusil udělat si ocas,  nehty si brousil, aby vypadaly jako vevrčí drápy. Doufal, že teď s ním vevrka bude častěji.Čekal celý den v hnízdě, do kterého se jen stěží vyšplhal pro svůj směšný převlek.

 

Veverka dorazila do hnízda.Rozhlížela se po muži, jako by ho neviděla. Smutně hledala člověka, za kterým si chodila hrát. Pak utekla a nikdy už se nevrátila.

 

Od toho dne byla muži v hnízdě zima, v noci se choulil a jeho nahá kůže ho nezahrála.Nechal hnízdo opuštěné, nastěhoval se mezi lidi do vesnice, koupil zvířata do ohrady a zasel obilí.

 


veverucha
13. 02. 2006
Dát tip
ne,za veverkou nejsem já:)To je jen shoda jmen.Je to jen zamyšlení....každej z nás může být ta hravá veverka nebo ten muž...:)

hezky hravý... takový svižný, jen nevím jak to mám vnímat. Jestli jsi za veverkou ty, nebo jestli je to jen zamyšlení nad tím, jak jsou lidi vůči zvířatům omezený

Sarrah
26. 10. 2005
Dát tip
hezká povídka se silným podtextem....velký tip*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru