Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svatý Václave!

28. 10. 2005
1
0
1858
Autor
kgirl

Mám spoždění přesně měsíc, ale znáte to: Lepší pozdě, nežli později.

Tradice Sv.Václava

            A už je to tu znovu.My školou povinní a pracující máme den volna k dobru, novináři mají čím zaplnit stránky všech možných i nemožných novin či magazínů a duchovenstvo má za koho sloužit mši.Všichni jsou spokojení a nikdo se nezlobí.Nikdo až na pár historiků a bohemistů, kteří se urputně přou jak to vlastně s tím naším slavným patronem zemí českých bylo.Jejich půtky a potyčky, doufejme, že pouze slovní v těchto dnech nepochybně nabudou na síle a nožná budou padat i ostrá slova.

            Když se dva hádají, třetí se směje.To ví i sám Svatý Václav.Nejspíš si někde spokojeně leží v pohodlném hrobě, užívá si klidu a relaxuje.Je si vědom toho, že nás má v hrsti.Má zatraceně vystaráno.Šel na to prostě chytře.Okupuje jedno políčko v kalendáři,

Jeho Čechové mu stavějí majestátní sochy a pomníky, pozor, dokonce v jednom případě až dvě sochy na jednom náměstí, což je řekněme rarita.Jeho místo je ale i na vývěsních štítech leckterých institucí, lékárna U Svatého Václava, restaurace U Svatého Václava...A takhle můžete pokračovat třeba do pozítří.

            Co do pozítří, klidně do příštího roku.Mazaný ďábel Václav totiž dokonale ovládl i zeměpis, o tom by mohli povídat nejen občané Dolního Václavova u Bruntálu či Václavic u Hrádku nad Nisou.K tomu si připočtěte ještě pěknou řádku ulic,nároží,nábřeží a náměstí nesoucí jeho jméno.A co teprve literatura, myslím že mnohý ekologický aktivista by jistě bolestně zaúpěl slyše kolik hektarů lesa muselo být vykáceno za účelem vyrobit papír na knihy pojednávající o tomto znamenitém světci.Vychytralý obchodník Václav pochopitelně ví, jak důležité je udržet si dobrou pozici v médií, jak na sebe upozornit a kterak se nejlépe zviditelnit.

            S neuvěřitelnou elegancí se vetře do nejedné pohádky,pověsti,báje,písně či mše.Ostatně náš (ne)bojechtivý Venca byl vždy ochotným a loajálním služebníkem v rukou pánbíčkářů, ať už před tisíci nebo dnes.Svěcená voda je pěkně studená a plesknutí krucifixem rozhodně není příjemné, tedy pokud nejste masochista.Věrně pomáhá i politikům, skoro by se až zdálo, že pokud vám před příjmením stojí tohle křestní jméno na „v“, tak máte úspěch v politice skoro zaručený.Ono stačí jenom ohlédnutí do historie, ať už Svatý,Druhý,Čtvrtý, Havel nebo Klaus, tito milí pánové rozhodně ambicemi nešetřili, a hleďme jak se jim to vyplatilo.

            Filuta Václav samozřejmě počítá i s typickým Čechem pivařem-nečtu,neposlouchám, nekoukám,nevnímám,historie mě nezajímá,jsem ateista...Pro toho šéfkuchař „Nedej-Zahynout-Nám-Ni-Budoucím“ připravil lahodné posvícenské menu, svatováclavskou husu a  posvícenské koláče, taková směsice pestrých chutí a vůní rozhodně přinutí roztát i srdce pupkatého věčně nenažraného pivaře.

            Říkáme kdovíjakým patronem nám není, a přitom jsme jeho cvičené opičky.

A člověk pak neví, co si o tom všem myslet.Ale zdá se, že to obou stranám vyhovuje, a proto:

Svatý Václave nedej zahynout nám ni budoucím!


kgirl
13. 02. 2006
Dát tip
WOV!Takovou podporu by jeden necekal!!!

Aiedaile
07. 02. 2006
Dát tip
Ale, ale... Když už je někdo tak háklivej na chyby, tak by si měl zapamatovat, že na začátku věty se píše velký písmeno a na konci tečka!

kgirl
31. 10. 2005
Dát tip
A už je to tady.Vím že je tam spoustu chyb v čárkách, ale teda o žádnejch jinejch chybách sem netušila.Ale psala sem to ve wordu a ten by měl chyby opravovat ne?Já to plánuju v pondělí odevzdat učitelce na češtinu,...ksakru... A za nečeskej slovosled se omlouvam, ono je to vážně těžký, mam dvě hodiny český a čtyři hodiny anglický literatury tejdně..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru