Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kolik nás

Výběr: hai_mal
04. 11. 2005
13
0
2993
Autor
StvN

kolik z nás cestuje svým nitrem jako rodným městem - ulicemi které nikdy nebude znát úplně nazpaměť

Čtyři kluci vyběhli ze sběrny s korunou za noviny a nalepili se očima na plot, který odděloval řadu garáží s plechovými vraty od fotbalového hřiště - škvára. Jeden z nich kopl míč za plot, pak přehodil tašku s kopačkama a začal šplhat nahoru. Byl první, sednul si a rozhlédl se ? zpoza garáží, úzkou uličkou zarostlou travou, mezi poházenými odpadky, zafoukanými stránkami, obaly, lahvemi; zpoza garáží někdo přicházel. ?Bacha,? křiknul na kamarády ? jeden se cpal dírou v plotě, druhý ještě stál na silnici ? ?bába igelitka.? Seskočil a utíkal pro míč. To bylo na jaře. Teď je podzim a já procházím kolem plotu s dírou pro malé fotbalisty; procházím kolem sběrny a garáží s plechovými vraty a dívám se do škvíry, kde žila jedna stará paní, která sbírala zafoukaný odpad z celého sídliště do igelitových tašek.

 

pod splavem se točí tělo

smálo se

běhalo a

žilo ? až

večer vyplaveno bylo

(pes)

 

Potkal jsem kamaráda. Široký chodník byl prázdný; beton léty popraskal. Na malém náměstí u boku se tyčil vysoký podstavec a na něm ? malý smrček. ?Jdu na rande,? smál se kamarád ani nezpomalil, ?nezlob se, už teď jsem pozdě.? Ukázal hodinky. Nezlobil jsem se. Čekal jsem na něj ráno na zastávce a nechal si všechno vyprávět. Nakonec ho taky nechala. Utekla. Běžel za jejím autobusem přes půl města a stihl ji přesně, když před ním zavírala domovní dveře. Tak se jí díval do okna až byla úplná tma a ona musela rozsvítit; bylo mu šestnáct, když takhle zmoudřel.

 

čekali jsme na chiméry

já s knihou

mezi řeky rameny

a ty nikde;

padaly za krk

a do rukou -

do vlasů

se chytaly

jako listí

jako pára

 jako město do zdí

jako noc a v dálce

sláva

 

Vítr mi vzal čepici, ale chytil jsem ji. Kousek od zastávky je pošta a za ní podzemní garáže. Všude auta. Ke každému oknu jedno a oken je jako trávy na pískovišti. Pod klouzačkou sedí dítě. U vrat sedí cikánská děvčátka. Zrovna přijíždí auto ? otevře bránu a projede do podzemí. Za vozem brána rychle sjíždí, ale stačí ji kousek nad zemí nohou zarazit a znovu se začne zdvihat. Pak se pověsit na okraj a nechat se vyvézt do výšky a ječet tak, aby to máma až doma slyšela. Tolik radosti. Tolik radosti v cikánské čtvrti. Vracím se z Prahy a usmívám se na všechno, co je doma, když mě zastaví dva dospívající kluci. Něco řeknou, nerozumím jejich hlasu, strčí do mě a  - ?zmlátíme ho.? Usmál jsem se. Pak: ?Toho znám,? strčil druhý cikán do prvého. ?Aha,? odpověděl první, mrknul na mě, plácnul do ramene a odcházeli. Za mými zády si ještě něco vysvětlovali, ale já šel dál a cítil se tak bezpečně, jako nikde ve světě. Vážně.


Helga
28. 11. 2005
Dát tip
Počkej, jaká schopnost - jako umět měnit pohled a uvědomovat si to? Člověk se stále učí a rozvíjí své schopnosti, není-li blb a ignorant, že ano?

StvN
28. 11. 2005
Dát tip
Moje schopnost psát, vole.

Helga
28. 11. 2005
Dát tip
Voe, to jo. Ale to víš sám a na to Ti nemusím přitakávat. A napochlebovala jsem se toho už taky dost:)

Helga
27. 11. 2005
Dát tip
Je známá věc, že se pohled čtenáře během let mění. A právě teď se mi ty Tvé lehké, pohodové, čtou tak dobře. Umíš dát do banality klid a vyrovnanost, to je moc fajn...

StvN
27. 11. 2005
Dát tip
Je moc fajn, že jsi změnila pohled. I tak mi tvoje kritika dává hodně. I když nevytýká, protože aspoň vim, jak to vnímáš. Pak se dá třeba ta schopnost rozvíjet, že ano?

hai_mal
23. 11. 2005
Dát tip
zaujalo, moc TIP a V dílo bylo dáno do Výběru a tudíž odstraněno z klubu *Tipy písmáků* děkujeme

StvN
23. 11. 2005
Dát tip
Takže sis ho přečetla až potom. Inu dobrá.

hai_mal
23. 11. 2005
Dát tip
ano, máš pravdu 4.11 jsem na Písmáku ještě nebyla a když jsem založila klub a dávala do něho díla, vybírala jsem je jen podle počtu tipů. Kdy nemám co číst tak si do toho klubu zajdu a čtu si v klidu tam, kde to je pěkně všechno pohromadě a tak se může snadno stát, že narazím na něco, co jsem ještě nečetla vůbec.:-) Hezký den i tobě:-)

hai_mal
21. 11. 2005
Dát tip
dílo vloženo do klubu *Tipy písmáků* děkujeme

_Amnesiac_
17. 11. 2005
Dát tip
Hele, je to pořád to samý, verše ti navíc zoufale nejdou, takže bych to jima snad radši ani neprokládal. Nevim no, neni to próza, kterou bych četl a podle mě ani próza, kterou by někdo chtěl vydat, ale jak sem řikal, chce to pořád psát.

StvN
16. 11. 2005
Dát tip
Je mi 24.

pekylau
16. 11. 2005
Dát tip
Bylo myšleno jako kompliment. Dejchlo to na mne stářím [´´návraty´´ po dvou, dvaceti, třiceti, ...]. Nejsem pozorný čtenář, ti dva dospívající kluci to vylučují, možná i kamarád, chycená čepice. Ale jestli dovolíš, nechal bych si pro sebe tu dědkovskou verzi.

StvN
16. 11. 2005
Dát tip
Nech si ji, dědkovskou verzi. V životě se objeví čas od času chvíle, kdy člověk během okamžiku zestárne o deset let a jednou z nich je návrat do míst, kde vyrůstal.

Tragicus
15. 11. 2005
Dát tip
Skoro jako navrat ztraceneho syna... :] Ale je to dobre, zvlast ten styl...

pekylau
15. 11. 2005
Dát tip
Moc hezké počteníčko. [kolik že ti to je] t.

Narvah
07. 11. 2005
Dát tip
pěkná vycházka :)*

Plopez
07. 11. 2005
Dát tip
To s těma cigošema, ten pocit, to znám, ale fotbal sem nikdy nemusel :) Tohle je styl, který je mi blízký.

Griff
06. 11. 2005
Dát tip
promiň Stývne, ale trošku šroubované mi to přijde, ale tvůj styl už je holt takový. :~) dnes bez, ale koukal jsem, že ti toho hafo přibylo nebo se odněkud zjevilo. nažhavím tiskárnu a těším se na postelové počteníčko. měj se.

StvN
06. 11. 2005
Dát tip
Nevim, jestli to má cenu, ale kldině mi to hoď na hlavu, aspoň se pro příště poučim.

Griff
06. 11. 2005
Dát tip
opět "immer bereit", jak pionýr z NDR. neboj, jsi můj kůň a některé tvé věci mi dlouho svištěly v hlavě. :~) ...ale teď mě nevyrušuj a nezdržuj, zrovna jsem četl další tvůj kus

StvN
06. 11. 2005
Dát tip
No jo, to bylo dřív, teď je spíš bída, i když jednu dobrou povídku snad ještě mám, ale doma, v teple. Nerušim. Pšt.

Micro
05. 11. 2005
Dát tip
Je to dobře napsaný, ale u tebe jsem si na podobný styl už zvykl, takže mi tam chybí něco, čeho bych se mohl chytit. Je to trochu prázdný... když chci chytit podobnou atmosféru, přečtu si básně, u povídky (a zvláště u tvé) čekám trochu víc.

StvN
05. 11. 2005
Dát tip
Kandelabr - hraji si Smetiprach - no jo, silné zážitky z dětství, asi promlouvají jenom ke mně, ty další už máme tak trochu společné, kdo by neměl, se ženami:) Micro - asi píšu básně v próze, nemůžu se tomu vyhnout, vyprávěcí povídky mě nelákají, těch je všude kolem moc

Micro
05. 11. 2005
Dát tip
No pokud píšeš básně v próze, potom mi tohle jako báseň v próze přijde docela slabé. Třeba "Krajina" a "Prostá" by v mých očích jako báseň v próze obstály daleko víc.

Smetiprach
05. 11. 2005
Dát tip
:-) ano...

jakopes
04. 11. 2005
Dát tip
uch... jedním dechem... kouzelná atmosféra... tip

Zajímavé... líbilo se mi to. tip

fungus2
04. 11. 2005
Dát tip
Povedené**

Empty
04. 11. 2005
Dát tip
Je pravda, že ta první veršovánka působí docela směšně až trapně, druhá se mi líbí, ale ten text je takovej blablabla a nic

Kandelabr
04. 11. 2005
Dát tip
moc hezky vybroušené.ale nějak se mi to netrefilo do nálady. Silný mi přišel ten prostřední text. ty ostatní jsou takové hraní si.

Smetiprach
04. 11. 2005
Dát tip
od potkaného kamaráda výborné, ten začátek mi přijde jak třešňovej roub na topolu... **

jufonka
04. 11. 2005
Dát tip
to se mi hodně líbí.

jufonka
04. 11. 2005
Dát tip
tip*

jufonka
04. 11. 2005
Dát tip
tip*

Eidam
04. 11. 2005
Dát tip
fakt dobrý čtení ...né jak ty moje plepsy :))) zasloženej Tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru