Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

. . . síla zvyku

06. 11. 2005
13
0
1870
Autor
hai_mal

 

s odvrácenou tváří nad panoptikem

po  padám dech

 

když ležím na zádech

naproti síle zvyku

nehybných otazníků

pronájem

 

zvyk který zabíjí   ze zvyku

je slyšet ze všech stran

je cítit na jazyku

když se propadám

 

 

nehybnost kolibříků v letu

nezvládám

 

. . .


hai_mal
19. 12. 2005
Dát tip
sidi - věřím........a děkuju

sidi
18. 12. 2005
Dát tip
Líbí, víc ze sebe "nevydolám" :-) Ale je v tom slově toho hodně, věř mi.

hai_mal
11. 11. 2005
Dát tip
zařazeno do klubu *Tipy písmáků* :-)

per_zay
10. 11. 2005
Dát tip
hmmmm ..... ..... T

Zbora
10. 11. 2005
Dát tip
Tahle se mi líbí ze všech Tvých nejvíc...navíc je mi blízká, protože jsem podobně taky psávával. Je patrná snaho o co možná nejsrozumitelnější vykreslení myšlenky se zřetelem na "neonošenost" obratů. To ovšem znamená, že je znát lehčí konstrukt, nevytryskla úplně sama, ale autor jí musel "ven" maličko pomoct. Forma tady vítězí nad obsahem. Zdařilé se mi však jeví zvolení rýmu...čtenář si dobře uvědomuje, že text je veršovaný, ale nedokáže se ihned zorientovat co se rýmuje s čím...samotné veše nejsou sice nikterak převratné, ale působí vcelku samozřejmě a neruší (což míním opravdu jako pochvalu). Rytmus je fajn. Bohužel atmosfera není tak silná, jak by si dílo jistě zasloužilo...je tam na můj vkus málo obrazů...nic od čeho by se čtenář mohl odrazit. Jen matně mohu postihnou náladu...a to je škoda, protože je pro mne ve vnímání díla důležitá. Kdybych se měl zamyslet, co z něj cítím, byl by to asi nejvíc nesouhlas s dobou a možná i "jejími" lidmi (přibývající otázky a odpovědi v nedohlednu), je tam cosi nesmiřitelného, ale zároveň ne natolik silného, aby se s tím nedalo žít...možná se pletu, ale takto na mě působí. Nejvíc se mi líbí obraty: zvyk který zabíjí ze zvyku, nehybnost kolibříků v letu, nehybných otazníků pronájem. K nim si samostatně, nehledě na kontext, mohu přiřadit i své osobní postoje. Dílko, i styl, jakým je napsané se mi líbí, ale věřím (a nevím, zdali je to dobře, nebo ne) že se po nějaké době brouzdání tady právě styl psaní začne formovat jinam. Na tip bezesporu je.

hai_mal
10. 11. 2005
Dát tip
Zbora díky za tak podrobnou analýzu a tvůj názor zrovna na tohle dílko (podle mého patří spíše k těm o dost horším...) škoda, že tě (a nejen tebe) nezaujalo moje Memento mori, prý je to podle mnohých ohlasů (i v mých zprávách) příliš těžké čtení... - ano, zdá se, že Memento je takové Díky moc za tvůj názor - přijímat kritiku mi nedělá problémy :-)

Zbora
10. 11. 2005
Dát tip
Ano...to také není špatné...jen je v něm znát konstrukt...a to dost. Je v něm i přehnaná patetičnost...a na můj vkus si hraje na moc "velkou poezii". Je vidět, že jsi usilovně přemýšlel/a nad vklínění obsahu do formy, což tak i působí. Navíc je tam kvantum přívlastků a přídavných jmen...které vlastně jen umocňují, znásobují dojmy...dělají dílo třeskutě vážným...dnes je trend se těmto slovním druhům spíše vyhnout (a to ber, prosím jako radu opravdu vážně) Navíc...v porovnání s tímhle dílem, je těžká, ubíjející...já mám radši lehkost, vzdušnost. Věřím, že Tobě se líbí víc...možná právě proto, že si myslíš, že se ti povedlo dobře říci to, co si chtěl/a. Já považuji za lepší tuto.

hai_mal
10. 11. 2005
Dát tip
jo, "síla zvyku" je jednoduchá, srozumitelná poezie...možná až moc jednoduchá na můj vkus ale pro většinu čtenářů (nejen tady asi) je něco podobného stravitelnější než třeba Memento, které je úplně jiné - velmi vážné, už z názvu je to patrné a z obsahu jistě též... Díky za tvůj čas i názor

Zbora
10. 11. 2005
Dát tip
Nerozumíme si...škoda. Nejde o to jestli je vážné nebo ne, jde o to, jak je napsané. Nepodceňuj technickou stránku věci. Jestli chceš, přečti si moje dílko Ne!citu (je úplně na začátku stránky) ...když jsem jej napsal, měl jsem pocit, že je to dokonalost sama...dnes bych volil jiné obraty...méně donebevolající, méně patetické...a věřím že i s nimy by neztratilo nic ze své "vážnosti"

hai_mal
10. 11. 2005
Dát tip
no vidíš, a mě se právě tohle tvoje dílo líbí, oslovuje mě to vnitřně a něco mi to říká, já podobnou poezii miluju, prostě mám ráda hluboký smutek za slovy, nějaké švitoření o lásce a krásných pocitech mě nechává (možná bohužel) chladnou kdežto tohle je život, skutečný život s věčnými ztrátami, nepopsatelnou bolestí... jo, chápu jak to myslíš když mluvíš o technické stránce, rozhodně je tvoje kritika pro mě daleko přínosnější než třeba Smrtipracha (nebo jak se zrovna jmenuje), který tu báseň rozebral jaksi "jinak", pro mě překvapivě... Jo, Memenot je příliš nabité metaforami, příliš mnoho obrazů, příliš mnoho obratů...možná i ten patos...jo, souhlas - je tam toho prostě moc najednou - asi jako ve mě... v jiných básních jen trochu upouštím páru, po kapkách v Mementu jsem nechala volný průchod svým pocitům a možná i proto to vyzní trochu chaoticky a ponuře a taky to vlastně ani báseň není - jasně, mluvíš o technice, rozumím... díky moc

Zbora
10. 11. 2005
Dát tip
Dobře, pokud se Ti tenhle styl psaní vysloveně líbí, nebudu Tě přesvědčovat o opaku...samozřejmě i takto se dá psát a někteří autoři se tak, dá se říci, prosadili. Příjemný večer.

vesuvanka
09. 11. 2005
Dát tip
nehybnost kolibříků v letu nezvládám moc hezky řečené... TIP + kolibřík img src=http://akademon.cz/source/obr/n280605.gif>

vesuvanka
09. 11. 2005
Dát tip

hai_mal
09. 11. 2005
Dát tip
jééé ten je krásnéééj - děkuju :-) jak sem dádáte fotky ? pokoušela jsem se umístit fotku do prologu k jedné věci a nepřišla jsem na to jak se to dělá. Můžeš mi poradit ? děkuju i za hodnocení

vesuvanka
09. 11. 2005
Dát tip
není zač.... fotka, kterou chceš vložit, musí být na internetu já je vyhledávám většinou z Google - vyberu z nabídky fotku, kliknu na ni 2x a ona se objeví většinou nahoře - na ni opět 2x kliknu, čímž se zvětší a nad fotkou je její http://..... Toto http zkopíruji a dosadím do následujícího vzorce img src=http://... tento vzorec uzavřu špičatými závorkami - na začátku < a na konci je opačné znaménko. A pak odešlu, a tím je to hotové.

hai_mal
09. 11. 2005
Dát tip
aha vypadá to jednoduše, zkusím si to nanečisto třeba sem a uvidím jak to dopadne díky moc za radu

vesuvanka
09. 11. 2005
Dát tip
určitě se Ti to povede :-)))

Debbi
09. 11. 2005
Dát tip
:-) *

Super×

honzzik
06. 11. 2005
Dát tip
je to zvláštní..a dobré..neumím to popsat..*

romale
06. 11. 2005
Dát tip
Dobrá, hezká, tak jakbych řekl... kvalitní... No, napodruhé ještě víc... Jo! ###

Meryblue
06. 11. 2005
Dát tip
zajímavé**

hai_mal
06. 11. 2005
Dát tip
děkuju všem :-)

Lyrae
06. 11. 2005
Dát tip
nehybnost kolibříků v letu nezvládám lepší obrat jsem neslyšela už dlouho, to je vážně dokonalé...:)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru