Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dokouřím a jdu

07. 11. 2005
5
0
1298
Autor
jakopes

Sedím na lavičce, je krásný podzimní večer a v záři zapadajícího slunce se blyští stovky náhrobků, jindy ponurých, ale teď se zdá, jakoby se každý z nich vesele natahoval až k nebi.  K dokonalému vychutnání toho podvečerního klidu jsem sáhl do kapsy pro cigarety a jednu si zapálil. Požitkářsky vydechuji oblaka kouře a přivírám oči. Na poli za hřbitovem občas zakráká vrána a mně připadá, jakoby se zastavil čas. Ale tenhle pocit  netrvá dlouho. Brzy na mě dolehnou starosti běžného života a já si uvědomuji, že vychutnat si plně tenhle božský klid mi bude dopřáno až někdy zadlouho.

 

Dokouřím a jdu, říkám si, ale nějak se mi nechce.

 

Pozoruji starou babičku, kterak pracuje na jednom z hrobů. Malými hráběmi pečlivě učesává hromádku hlíny, pod kterou leží její milovaný – snad manžel? Už dávno jí kvůli němu nestékají slzy po tvářích, ale o hrob pečuje s neskrývanou láskou. Její staré sehnuté tělo vrhá dlouhý stín na cestičku proplétající se mezi jednotlivými hroby.

 

…a ta spousta duchaplných epitafů. Přelétávám očima všechny v nejbližším okolí, kam jen dohlédnu. A přemýšlím nad tím svým.

 

Dokouřím a jdu…


penelopea
21. 02. 2006
Dát tip
....škoda,že už nekouřím.... :o) pohodičkové čtení.... líbilo

angel1
18. 02. 2006
Dát tip
dokouřím a jdu - sakra já se tam taky blížím, rychleji, než by mi bylo milo - ale ty jsi překvapil, mile

Markel
08. 02. 2006
Dát tip
Dobrý, fakt dobrý - T

MiPo
12. 11. 2005
Dát tip
dobrý! ale tak trochu jsem to od tebe čekal... :) přesto dávám tip

Lakrov
08. 11. 2005
Dát tip
To brzy. Dle používaných slovních obratů soudím, že máš ještě dost času. TiP.

Plopez
07. 11. 2005
Dát tip
sem si řikal, že to bude taková ta tuctová pocitovka od autora, co patří mezi lidi, který baví chodit na hřbitov, ale pointa mě mile překvapila.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru