Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mutantova kopie temné noci : Izákův monolog

02. 02. 2001
0
0
968

Izákův monolog je vlastně součást ztracené a částečně zase nalezené divadelní hry "Mutantova kopie temné noci", na jejímž vzniku jsem se mimo jiných lidí také podílel. Odehrává se to v blíže neurčeném prostředí a hlavní postavy jsou mutant Izák a ne-mutant Isaac. Z tohoto úseku to sice není moc patrné, ale celá hra měla docela blízko k absurdnímu dramatu. Izákův monolog obsahuje značné množství vět a slovních spojení, které jsou z cizích hlav, proto bych chtěl držitele těchto hlav požádat, aby se nezlobili a nepovažovali nás, autory Mutantovy kopie temné noci, za plagiátory.

Mají mě už plný zuby. Äeh. Všichni mají mě už plný zuby. Já jich taky. Kreténi. Arogantní šovinistický pozůstatci. Nedokážu pochopit jejich přístup. Co jim vadí ? Co ? Nechej si narůst jeden nebo dva prsty navíc a dívají se na tebe jak na nějakou zrůdu. Uznávám, že vypadám dost blbě, ale já jim přece taky nekecám do toho, jak vypadají oni. No ne ? Oni jsou údajně normální. Normální. Jednou jsem potkal normálního, říkám mladej, nedal bys drobák ? Ne ? A proč ne ? Jo, jako protože já nejsem normální. A ptal se mě, jestli prej mu závidím. Ucho jedno. Jako jestli mu závidím, že on je normální, kdežto já ne. Äeh. Viděl snad už někdy někdo někoho šedomodrýho závidět ? A jednou mi jedna řekla, že vypadám jako její leguán, ale že je vidět, že prej moc chlastám. Co na to říct ? A co ten, co říkal, že je mu blbý se mnou žít pod jednou oblohou ? Nechci žádný zrůdy ve svým podniku, vypadni, říkal. Tak jsem mu řekl polib si prdel a pak jsem vypadl. Tak si polib tu svou malovanou prdel a nech se vystřelit na Měsíc ! To mám z Grotesky od Vonneguta. Ten Swain, nebo jak se vůbec jmenoval, Swain, nebo ne, no tak on byl taky kreatura, jako já, ale stal se prezidentem. Já jsem se stal akorát tak nezaměstnaným. Kein Geld für Irokesen. Já si přece nezasloužím aby se ke mně chovali takhle. Ani ty ne, Gabro. Já jsem přece schopnej člověk a oni to tak nevidí. Tady mě nikdo neocení. Nikdo. Nejsem takovej člověk, jakýho oni dokážou ocenit. Pro ně nejsem snad vůbec člověk. Oni se mýlí. Strašně. Ti, co se snaží předstírat, že jsou slušní, vždycky říkají, že žádný volný místa nejsou. Že nejsou. Vůbec ne. Oni mají málo lidí. Chybí jim lidi, ale místo toho, aby zaměstnali našince, budou radši dělat, že tam žádná práce není. Příteli, tam toho je ! Nechci si stěžovat, ale když já jsem byl mladej, bylo to tady úplně jinak. Tenkrát jsem byl něco jedinečnýho, byl jsem pro ně zajímavej, poněváč tenkrát někoho jako jsem já neviděli každej den. Ne že bych z toho byl kdovíjak nadšenej, ale bylo to lepší než pár facek. Tenkrát… ale co, stejně by se mi nikdy nechtělo makat, i kdyby to šlo. A za krále Horváta byl zadarmo kýbl bláta. Měj se hezky.
Cavalera
02. 02. 2001
Dát tip
Zajímavý a celkem i dobrý. Trochu mě tam ruší místy přílišný nádech Topola. Ale jinak fajn!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru