Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Druhý vesmír

17. 11. 2005
1
0
1475
Autor
Inrie

--- zaposlouchejte se ---

 Druhý vesmír

Vesmír. Obrovské černé nic plné gigantických planet, vlastně vůbec největší možné nic.

Slyším nejhlasitější ticho. Řve a rve moje uši. Tady byl na počátku atom jakési pralátky. Tento vesmír je tichý a přesto deroucí uši, šumění a hučení pohybu planet, nejstrašlivější strach, dusivé ticho. První vesmír. První, ne jediný. Ne jediný, přesto jedinečný.

Zaposlouchejte se do zvučivého ticha prvního vesmíru. Pozorně. Proplouvá tudy cosi nesrozumitelného a rychlého. Vesmír číslo dvě. Nesmírné myšlenky. Tento vesmír se nedá poslouchat najednou. To byste se zbláznili, vážně. Chce to vesmírně nesmírnou koncentraci, pak to možná - nemožně možná - vyjde. Nekonečně mnoho létajících myslí, jednoduše ta slova nikdy nežijící, mrtvá, ale nepohřbená, bez dechu, ale existující. Slova vyslovená nehybným jazykem. Slova tišší než samotné ticho. Naše malé světy, svět každého z nás, tvoří druhý vesmír. Jedinou fyzikou tu je hlas naší duše propletený s hlasem našeho srdce. A místo vzduchu je tu tou životadárnou silou fantazie. Zkuste otevřít dvěře vašeho světa a porozhlédnout se po tomto vesmíru. Hvězdy přece září i ve dne.


Nevěřím, že tento vesmír je první...Tvůj druhý vesmír je ale zajímavým místem.

Loutka
17. 11. 2005
Dát tip
teda, ne že bych nějak holdoval fyzice ale tohle je trochu blbost...vesmírů je nekonečnej počet :-))) aspoň to hlásají nějaké post ajnštajnovské mozky, hvězdy sice září i ve dne, ale pořád je to ta samá bublina, na mě trochu moc protimluvů

Noyjl
17. 11. 2005
Dát tip
Velice zajimavé myšlenky- měl by jste studovat filosofii

Presbyter
17. 11. 2005
Dát tip
Jako úvaha, která hledá souvztažnosti mezi makrokosmem (vesmírem) a mikrokosmem (člověkem) to není špatné, ale ta rádoby básnická licence je spíš na škodu jasnému významu slov. V úvaze by se mělo precizněji formulovat a to si žádá jedno - méně psát a více přemýšlet. Ale líbí se mi tvá citlivost vůči vesmíru, který nás obklopuje - ať už to je vesmír hvězd a planet, anebo vesmír lidských srdcí. Obojí může být velmi blízko i velmi daleko - a obojí je nekonečné. Dávám tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru