Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žít je ta nejkrásnější věc na světě

04. 02. 2001
0
0
1937
Autor
Eowyn

,,Žít je ta nejkrásnější věc na světě" Cicero

Tak toto je citát římského politika, řečníka, filozofa, ideologa, právníka a spisovatele Marca Tullia Cicera. Za svůj život se dostal i do vyhnanství. Přesto tyto slova vyřkl. Měl pravdu nebo ne?? Někteří bez váhání odpoví NE, jiní okamžitě ANO, ale také někdo o tom může přemýšlet dlouho, než dojde k nějakému závěru. A já se pokusím vyjádřit svůj názor. Kdybyste třeba chytli zlatou rybku a měli, narozdíl od ,,normálních“ zlatých rybek, jen jedno jediné přání, co by to bylo?? A ještě by to mělo být takové, no řekněme sobecké přání, prostě jen tak pro vás. Lásku, přátelství, bohatství, krásu, moudrost… ?? K čemu by vám byla všechna tato přání, kdybyste byli mrtví?? Je zvláštní tvrdit, kdybyste byli mrtví, to byste pravděpodobně nechytli žádnou zlatou rybku. Ale nikdy člověk neví, co bude zítra, pozítří za týden, měsíc, rok. Nechtěli byste si přát ŽÍT?? Já vím plno lidí nemá zrovna úžasný život a chybí mu třeba právě to, co jsem už zmínila výše, jako je láska, přátelství, krása. Ale je i plno lidí, kteří tenhle skvělý život nemají a přesto žijí rádi. I takové případy znám. Možná by každý člověk měl být spokojený s tím, co má, i když toho není moc. Ovšem je tu i něco, co toto tvrzení popírá. Ovšem nepředpokládám, že by se to stalo. Představte si, že jste poslední člověk na celém světě. má vůbec cenu žít v prázdném světě?? Bez lidí?? Mé nejvroucnější přání by bylo, aby se tu objevili lidé. Ale o tomto se polemizovat zrovna moc nedá, jelikož pochybuji, že se to stane, alespoň tedy v nejbližší době. Můžete s tímto citátem, tvrzením, či jak chcete, souhlasit či nesouhlasit. Je to na vás. Každý člověk má přece právo na svůj názor. A jestli chcete znát názor můj, tak vězte, že já s tím souhlasím. A nakonec bych vám všem ráda popřála, aby život byl pro vás tou nejkrásnější věci na světě.
Glumik
26. 03. 2001
Dát tip
Kdybych chytil zlatou rybku ktera by mne splnila jedno prani tak bych si pral aby mne splnila vsechny me prani :)

Katerina
15. 02. 2001
Dát tip
Mahoney: samozrejme jsou vyjimky ;-))

Mahoney
15. 02. 2001
Dát tip
zbývá otázka, komu za ně máme děkovat? :-))

Katerina
14. 02. 2001
Dát tip
Ja se naopak divim, jak lide pres vsechny potize a neradosti na zivote primo lpí, lpí na nem uplne zoufale protoze maji priserny strach ze smrti a nebyti dusledkem cehoz je pachteni se za hmotnymi a pokud mozno co nejtrvanlivejsimi (= co nejkvalitnejsimi a co nejdrazsimi) statky. Dalsi vec, ktera me zarazi je to, jak lide lpí nejen na vlastnim zivote, ale i na zivote svych blizkych a nevahaji tyto sve blizke, pokud jsou tito postizeni nejakou fatalni chorobou, za kazdou cenu umele udrzovat pri zivote, ktery ma s 'nejkrasnejsi veci na svete' pramalo spolecneho...

Mahoney
14. 02. 2001
Dát tip
Kateřino, obávám se, že nemáš až tak úplně pravdu... v mém případě tedy rozhodně ne...

Eowyn
06. 02. 2001
Dát tip
Upozorňuji, že v téhle úvaze je málo z toho co mě napadlo a je toho hodně, ale bylo by to hrozně moc dlouhé. Všude je něco pro i proti.

Mahoney
05. 02. 2001
Dát tip
Žít je ta nejkrásnější věc? ehm, může být... a nemusí - když člověk nechce... nebral bych to tak axiomaticky, ale v podstatě souhlasím... a jedno přání? už dlouho ho znám a tu rybku ne a ne... jen nevím, co bych si přál, být sám - snad naději - aby zemřela poslední, jak je jí souzeno... zatím se v zamyšlení loučím... a&M., & b&b P.S. aby našli lásku a štěstí všichni, na kterých mi záleží - tedy všichni...

Eowyn
04. 02. 2001
Dát tip
Já vím, že to není nijak úžasné téma, ani nijak skvělé spracování, ale jednou jsem si tak psala nové citáty do své sbírky a narazila jsem na tento a velice se mi líbil. Skoro bych řekla můj nejoblíbenější citát. Tak jsem si řekla, že bych na něj mohla napsat úvahu. Hu a je tu. Berte na mě prosím ohled :))) Slohy mi nejdou.

inventor
04. 02. 2001
Dát tip
Oui

ruby
04. 02. 2001
Dát tip
co si prat odvahu zemrit? koncim nechci byt morbidni a pesimisticka

Naopak,je to velmi zajímavé téma.Ono je dost těžké si jen tak narychlo vymyslet dobré přání.Tropufám si tvrdit,že mne by takové rozmýšlení zabralo asi celý život a na konci bych měl vlastně jen jediné přání.Mít opět celý život na to,abych nad tím mohl znovu přemýšlet a hloubat.Řekněme,že bych opravdu měl jedno přání,ať by bylo jakékoliv.Co bych si asi tak vybral ?????? Věčný život ? Věčnou lásku ? Věčné štěstí ? Je toho tolik...tolik možností a tolik cest,kudy se dát...vím,ale o jedné cestě,která by mne nezměnila...nechat to přání uplavat :)))))) Pokud bych byl posledním člověkem...možná bych si přál stát se bohem...ale jen možná :) Tvá úvaha je zdařile zpracovaná,místy trochu zavadějící,ale to se poddá :))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru