Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Morava zapomenutá

06. 02. 2001
0
0
2125
Autor
Morava

je to o dětech, které se na Moravě rodí a neví, že Morava je ... možná nejenom

děti už spí s plyšovými medvídky na polích uhání vítr obilí čeká na svůj mlat kdo vzpomene si zítra že včera měl mne rád
Willi
03. 12. 2001
Dát tip
No nevím,ale oproti jiným co jsem tu od druhých četla toto se dá!Je to aspoň osobité!

suva
07. 02. 2001
Dát tip
s Vyjanem nevyju...

Vio
06. 02. 2001
Dát tip
Uááááááááááááááá zachraňte Moravu!!! Zrodil se nový "Chrjac" ;-)))

Vyjan
06. 02. 2001
Dát tip
Mám plné zuby všech Českých i Moravských snů. Polibte mi prdel s Moravou i plyšovými medvídky.

Bacil
06. 02. 2001
Dát tip
Ale fuj. Nutit plyšové medvídky, aby někomu líbali prdel. Já nejsem moravský nacionalista, ale tahle věc se mi docela líbí.

Vyjan
06. 02. 2001
Dát tip
Bacil: Promiň, vyjádřil jsem se zase moc zkrat(k)ově. To je třeba pojednat obšírněji. Znáš od J. Kainara báseň Český sen? Ta báseń je plná něžných, zářivě krásných metafor. Ale její tendence je odporná, komunisticky ideologická. Všechna ta krása, ta něha, je vlastně jen krycím nátěrem na třídní nenávisti, na krvavém fanatismu. Za totáče jsem dost recitoval a jezdil po všelijakých soutěžích. Tuto báseň tam častokrát recitovávaly krásné, prsaté dívky s nezbytnou proprietou - panenkou. Častokrát vítězily. Jejich báseň byla jímavá a ideologicky dokonalá. V době, kdy už každý sral na komunismus a nedělal víc, než bylo nutné, tahle zkurvená báseň pořád působila, naroubovaná na pěknou prsatici a umělé mimino. Tenkrát jsem se naučil, v čem je nebezpečnost kýče: na krásu tě naláká a ve sračkách utopí. Proto mám výhrady taky k této básni moravisticko-nacionalistické. Protože nemám rád krásu služebnou, pokud slouží ideologiím. Je mi úplně jedno, jestli fašismu, komunismu, náboženskému funmentalismu nebo nacionalismu. Nemám nic proti krásným prsaticím, ani proti panenkám, ani proti plyšovým medvídkům - pokud se ovšem nestávají trubači ideologů.

Miroslawek
06. 02. 2001
Dát tip
Vyjan !!!! Chlape, to je řeč. Sice nejsi Jim Beam, ale beru Tě.

Vio
06. 02. 2001
Dát tip
Vyjan!!! Sakra, proč jen se takové děti rodí na Moravě? To je kravina ;-)))

Print
06. 02. 2001
Dát tip
Vyjan: podle mě bojuješ proti svým vzpomínkám na dávný dětství... Dnes je to o něčem jiným, řek bych...

Vyjan
06. 02. 2001
Dát tip
Print: Není, ideologové zůstávají, jen rozšiřují svůj repertoár. Minulost neumírá, je vždy i v přítomnosti.

Print
06. 02. 2001
Dát tip
Vyjan: jenom kontraideologové jaxi kostnatěj a honí na tom jakousi moudrost... Užij si to a hodně příznivců, abys měl zabezpečenej důchod!

Bříza
06. 02. 2001
Dát tip
Morava: rozumím a jihnu ... i já mám domov Vyjan: jestlipak on ten Kainar naposled nepověsil Toufara, nebo Horákovou ... už jsi slyšel "čistému vše čisté..." ? Zneužít se dají i zápalky. Možná by se ke každé básni dal vytvořit ideologický systém a na jeho základě ji odmítnout jako tendenční. Nezlob se - spolu s Printem mám dojem, že současné "tendence" tady právě reprezentuješ ... čímž nechci zlehčovat Tvé osobní zkušenosti - jen se je pokouším zasadit do širšího rámce...

zolli
06. 02. 2001
Dát tip
Jo já zrozenec z lůna Čech asi nepochopím do hloubky, ale ..... Morava je krásná!! Dále viz Bříza!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru