Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dřív než...

30. 11. 2005
2
0
1081
Autor
brainstorm

ticho zabíjí...

Dřív než,
hvězdy upadnou v zapomnění
mocné stroje neznají stesk.
Matka naše vyřkne obvinění
a stromy zpálí lidský blesk.

Dřív než,
moře přepadne mravenčení
a žlutá pára stoupne do oblak.
Vydám se na cestu očišťení
a toulám se
jen tak
jen tak...

Dřív než,
špinavá ruka barvy změní,
rezavým ostřím pěje lest.
Poraněný voják vratce stojí,
vlajku zvedá
na protest.

Dřív než,
úder holí hory skolí,
slzy zkrápí vetchý mák,
Vydám se na cestu do tichých polí,
a pískám si
jen tak
jen tak...


a2a2a
01. 12. 2005
Dát tip
Jakube, zřejmě se jedná o tvé prvotiny a také si tomu nedal potřebný ča a nechal jsi se asi unést prvními pocity, protože tě prostě jaksi zachvátili. Ta básnička má pár nedostatků, jednak překlep - zpálí - spálí, jednak používáš tak trochu moc vznosných až pateticky znějících výrazů - lest, skolí, očištění, na protest, vlajka, slzy, hvězdy a když ta báseň navíc je jakýmsi protestem, pak ta použitá slova křičí ještě více. Na druhou stranu se mi líbí tvůj nápad s opakovaným - jen tak, jen tak. Tato drobnost ten patetický výraz celé básně zlidšťuje, je to i rytmicky příjemný prvek v básni. Rozhodně chci pochválit i za obsah, či spíše za tvou snahu se vyjádřit k zásadním otázkám, ale současně je to vždy velmi ošidné, chce to nejen básnickou zkušenost, ale zejména osobní zralost. Závěrem bych doporučil básně hned nezveřejňovat, vrátit se k nim třeba druhý den a pak třeba i za více dnů a uvidíš, že objevíš nové nápady, že tvé prvotní nadšení dostane civilnější obrysy. Mnozí naopak říkají, že je dobré básně nepředělávat a mohou mít pravdu, pokud by z básní předěláváním vyprchala spontánnost, je to vždy individuální, jistě si svou cestu najdeš.

Eseth
30. 11. 2005
Dát tip
...nějak vůbec nevím,co si mám myslet jestli se mi líbí nebo ne...ale asi jo...jen mi tam nějak nesedí Matka naše vyřkne obvinění...ale konec:)...tip...

mortecino
30. 11. 2005
Dát tip
mno..rymovacky posledni dobou moc nemusim ale ten namet je docela dobrej, cesta očištění...fajn

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru