Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pocity X

01. 12. 2005
1
0
1252
Autor
kvetanov

Nastal pátek dne 16.8.1997.Před domem stojí připravené stěhovací auto.Dva ukrajinští dělníci ze stavby sídla ,s panem starostou,jsou připraveni v kuchyni. S vyklízením jsme za chvíli hotovi.Odjíždíme.Za mnou zůstává osamocený baráček,který mi býval po deset let domovem.Opouštím kdysi útulné místo.Byla tu zahrádka se spousty květin.V živém plotě se líbilo vrabčákům a v jezírku žábám.Ježečci přezimovávali v kůlně,zahrabaní do sena.Zvířat tu bývalo až dost , také psi a kočky.Kočkám nebylo přáno.Po několikaletém odolávání tlaku,jsem je nechala veterinárně utratit.Vybavuje se mi již mrtvý psí ochránce ,který majiteli za mne řekl své,, ne"!Dnes tenhle boj já  a dům prohráváme.Smutně se loučím s mými okny bez skel,kdysi tolik zářivých a plných květin.Loučím se i já s tebou ,domečku.Demoliční výměr dostal prostor.Nedočkavý majitel poposedává  pod  okny své dcery a čeká,až konečně zavřeme dveře.                                               Zjara roku 1996 nebo to bylo už v  95?Do bytu přišel stavitel,tak mně bylo písemně oznámeno a procházel místnostmi.Ve velkém pokoji se rozkročil a po chvíli odešel.U vchodu jej čekal jakýsi člověk s majitelem.Zmizeli za vraty.Později jsem měla  možnost přečíst si žádost o demoliční výměr.Zaznamenával zchátralost a špatnou stabilitu domu.Zahrnoval vnitřní zařízení,společně s mým vlastním sporákem,velmi krátce pořízeným,tedy novým.Označen ,,dosluhující".Totéž se použilo u boileru,také novým ,ale zakoupeným podnikem.Zamítavé vyjádření o půdě,krovech,podlaze, vzniklo , aniž tam posuzovatelé vkročili. Nebyl přístup.             Pokačování  za týden.
kvetanov
02. 12. 2005
Dát tip
Určitě máš pravdu,.já jsem tenhle odstavec tak pociťovala .Děkuji Ti za návštěvu,měj se moc hezky.

vesuvanka
02. 12. 2005
Dát tip
nění zač, i Ty se měj krásně :-))))

vesuvanka
01. 12. 2005
Dát tip
Možná, že odstavec Zjara roku 1996... by měl být zařazen před rokem 1997. 16. srpen 1997 je velmi hezky popsaný - citlivý vztah k domovu, vzpomínka na jeho útulnost, zahrádku s květinami i zvířátka, je dojemná a umocňuje pocity, které jsi prožívala, loučení muselo být bolestné..... TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru