Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

..hodinářův příběh

Výběr: a2a2a
13. 08. 2006
30
13
4862
Autor
Rabb

Kalendář s dvanácti listy spojenými spirálou visel na zdi hodinářova příbytku celou věčnost. Každý z listů představoval jeden z dvanácti měsíců v roce. Žádný nebyl nadepsán názvem a od sebe se rozlišovaly pouze dvanácti ručně malovanými obrázky. Odtrhnul-li hodinář starý list a pod ním se na obrázku objevily rozlehlé bíle zasněžené pláně, kontrastující s černými stromy s větvemi vztyčenými k zamračeným nebesům, znamenalo to, že celý cyklus začíná od začátku. Hodiny, mistrovské dílo řezbářů, stály vedle kalendáře, jehož masivní dřevěnou schránku rozezníval pravidelný tikot podporovaný mohutnými kmity sytě rudého kyvadla. Žárovka visící u stropu nepřetržitě poblikávala. Harmonie.

Osudem bylo hodináři předurčeno, že svůj život zasvětí věčnému trhání starých lupenů a věčnému natahování mohutných hodin ozdobených vyřezanými reliéfy. Jednoho dne se probudil na tvrdém kavalci. Dveře zamčené. Klíč v zámku. Všechno okamžitě pochopil, když poprvé otevřel oči a spatřil skobou připevněný kalendář a hodiny stojící kousek vedle. Tikot, jak krásně zní. Okamžitě mu podlehl. Hodiny se pro něj staly drogou. Den co den k nim po probuzení přibíhal, zatočil kličkou trčící z boční strany několikrát dokola, dokud se nezarazila o skrytou zábranu uvnitř konstrukce a poté poslušně odtrhnul list papíru z kalendáře. Posadil se na okraj kavalce a nehybně zíral na hypnotizující rudé kyvadlo Tik, tak. Tik, tak. Nikdy nehladověl. Nežíznil. Jeho mysl pomalu ochabovala, ale tělo si nic nežádalo. Když podruhé každý den natáhl hodiny, padl na pelest a usnul. Vykonával velice vyčerpávající práci, která vyplňovala desítky let. Tisíce dnů. Celý život.

Zestárnul. Kosti bolely a vykonání každodenního rituálu bylo stále namáhavější a bolestnější – takové malé osobní peklo. Jednoho dne se hodinářovy oči neotevřely, ten den nenatočil hodiny a neodtrhl další měsíc z kalendáře. Jeho srdce se zastavilo. S jeho posledním úderem dopadla skoba držící kalendář na podlahu, rudé kyvadlo se naposledy zhouplo sem a tam a zastavilo se. Tikot utichl a s ním i veškerý život na Zemi.


13 názorů

Markel
20. 09. 2008
Dát tip
pěkná, - T

Zase poviedka bez deja, ja sa vzdávam, asi mi niečo uniká...

no jo, my jsme ale hlavy*

palino8
22. 02. 2007
Dát tip
má to pekné pointy

dobre:DDD...a akých avi? neviem, o čom rozprávaš (píšeš:D )... a poznáš Borgesa? :DDD Ja ho mám strašne moc rada:D len teraz nemám od neho nič a rada by som...zbehnem do antikvariátov:D

Rabb
22. 02. 2007
Dát tip
takové přirovnání je až příliš, nemyslíš? :-) každopádně děkuji, že ti to připadá úžasné.. ..a těch avi jsem si teda nevšiml.. ;-)

hm, ja už som to písala raz, ale medzitým ma odhláslo, takže ešte raz... úžasné, fakt ako Borges... * (a avi, tvár sa, že o ňom nevieš:D )

Rabb
06. 12. 2006
Dát tip
Michaeli.. ber to tak jak uznáš za vhodné.. autor nemusí prozrazovat vše.. pokud to slovo bereš jako synonymum a líbí se ti tak dílo víc, tak proč ne.. ..je to na čtenáři, jak to "pobere".. :-)

Rabb
24. 10. 2006
Dát tip
Chairo, nic nezapínej a nikam si mne nepřidávej.. ..zdání může klamat.. :-)

Rabb
23. 10. 2006
Dát tip
v tom případě může být všechno v povídce skutečný.. ..třeba hjsi to právě ty!! Tak neumírej! :-)

Rabb
22. 09. 2006
Dát tip
mám své chvilky.. :-)

Moncheri
22. 09. 2006
Dát tip
si dobrý poeta, fajn příběh*

Rabb
14. 08. 2006
Dát tip
Sap, děkuju za kritiku.. jsem rád, že se povídka líbíla a že se mi podařila vystihnou ona poetičnost.. :-) Zeli, i tobě děkuji.

sapfoo
14. 08. 2006
Dát tip
Jo, souhlasím se Zeli. Moc povídek tu na Písmákovi nečtu, ale tahle byla taková pěkně poetická a symbolická. tak tedy tip

Zeli
14. 08. 2006
Dát tip
Pěkné, poeticky napsané. TIP.

tristes
13. 08. 2006
Dát tip
kecáš tu spíš ty ..!

Rabb
13. 08. 2006
Dát tip
Tri, fakt?? Nekecáš trochu?? Zase tak moc se tam toho nezměnilo. A když už.. tak k lepšímu??

tristes
13. 08. 2006
Dát tip
páni to je změn a změn.. skoro tu povídku nepoznávám. fakt.

Piscis
02. 06. 2006
Dát tip
i mne tam neco chybí ale myslenka je to hezká

Jolana19
03. 04. 2006
Dát tip
napadala mě spousta věcí, to byl asi účel té povídky, nejen neprožitý život člověka Hodináře, ale čas jako takový a že svět jednou přestane existovat. Ať tak nebo tak něco mi tam chybí, nevím co, ještě se k tomu vrátím, časem :))

hašigora
18. 03. 2006
Dát tip
tohle bych nikdy nechtela zazit, i kdyz to ma v sobe jistou tajemnost a kouzlo...T. :o)

Whelp
13. 03. 2006
Dát tip
Ukaž fantazii čtenáře. :-)

Rabb
13. 03. 2006
Dát tip
Teď nevím, jak si to mám vyložit..

Whelp
13. 03. 2006
Dát tip
Dobré to je, moc dobré. Ono kdyby to bylo bez chyb, tak by to zase tak dobré nebylo. :-) *

Finch
17. 02. 2006
Dát tip
K tomu, co napsali ostatní přede mnou, nemám téměř co dodat. Atmosféra byla navozená, zamyšlení po přečtení se také dostavilo, což je, alespoň u mě, známka dobré povídky. Takže dám tip ;) I když... nebyl bych to já, kdybych nepoukázal na tuto drobnost: Ve slovním spojení "motivem malých plyšových medvídků v modrém pruhovaném pyžamu" bych pyžama dal do množného čísla. V tom jednotným se mi stále v hlavě vynořuje obraz stovky medvídků nacpaných v jednom jediném pyžamu :D

Rabb
17. 02. 2006
Dát tip
Finchi, děkuju.. ..já věděl, že si nějakou chybičku najdeš.. :-) Opravuji..

Finch
17. 02. 2006
Dát tip
Jj, to je můj úděl. Bijte si mě, nadávejte mi, ale já stejně nějakou najdu :D

Rabb
06. 02. 2006
Dát tip
AVI

Amanda
06. 02. 2006
Dát tip
No, nejak se nemuzu smirit se spojenim "utrob hodin" nevim tohle spojeni mam spis asociovane s lidmi nebo pocity... Nevim nemuzu rict, ze tahle povidka libi, je docela hodne depresivni a prilis natahuje jednu myslenku... chapu to ale takhle mi to fakt moc nesedlo...

Julian
28. 01. 2006
Dát tip
Pekna fantazia )

a2a2a
21. 01. 2006
Dát tip
Tak zde jsem kritiky nečetl, reaguji po dvojím přečtení textu. Předně chci upozornit na některé faktografické nesrozumitelnosti, alespoň pro mne. Když, tak prosím autora o vysvětlení, občas mi něco nedochází. Tak například nerozumím tomu, proč se najednou objevil v jiné místnosti s kavalcem a klíčem. také konkrétní popis tapety, kde se zmiňuješ o medvídcích, postrádá další souvislost, ačkoliv by ji mohl mít. Nebo, proč zpočátku trhá list jednou měsíčně a později denně a proč je upouští na zem. Když už napíšeš, že je upouští na zem, logicky v tom hledám smysl a smysl by se nalézt dal, ale v tom textu je to jaksi ukončeno striktně. Pokud smysl nemá, pak je lépe to nepsat a pouze uvést, že každý den či měsíc utrhl jeden list. Taktéž mizení těch papírů. Toto vše mohou být symboly něčeho. To mizení papírů by však vcelku šlo. I tady platí některé možné textové drobné úpravy. Třeba věta : "Nikdy nic netrvá věčně, žádné jiné přísloví se nehodí lépe." se dá napsat jednoduše : "Nic netrvá věčně." Je to obecně známé úsloví a netřeba ho posilovat tím, že je to přísloví a navíc pravdivé. Je to toitž jasně obsaženo v něm. Navíc užití krátkých úsečných vět v textu napomáhá gradaci a zvyšuje napětí. Tak, to jsem huboval a teď pochválím : 1) Celkový styl, sloh, působí k danému tématu přirozeně a vkusně. Je dobře, že jsi schopen, jak vím podle jiné tvé povídky, psát humorně, ale i takto. Napovídá to tvé potencionální možnosti, řekněme něco jako vrozený hlasový rozsah, který je třeba školit. 2) Podařilo se ti textu stylem psaní vdechnout atmosféru a kdyby jsi text ještě zkrátil, ačkoliv není nijak zvláště nadbytečně dlouhý, což je další tvá devíza, že nenudíš, pak by jeho jakási magičnost ještě zesílila. 3) Nejsem nijak sečtělý, to téma možná již leckdo zpracoval, ale nikdo na něj nemá licenci. Já ti tleskám, že jsi se do něj pustil, vypovídá to nejen o tvé fantazii, ale i jakési životní odpovědnosti, či o hledání zásadnějších odpovědí a psát o tomto není ani trochu snadné. A tady jsem neměl pocit, že by jsi byl mimo, spíše jsem měl docela radost, že mladému člověku stojí za to takto přemýšlet. Tip, Výběr - poněvadž přemýšlení a osobní nasazení je pro mne prvotní, je víc, než gramatická a literární preciznost. Podle mého soudu je stylistická obratnost bez ducha k ničemu, zatímco stylistická neobratnost s duchem a mladým věkem má šanci růst.

Rabb
21. 01. 2006
Dát tip
Vyrazil jsi mi kritikou dech.. takovou jsem nečekal - právě naopak. Budu to ještě dlouho rozdýchávat.. K povídce: Tapeta: Tapetou s motivy medvídků jsem chtěl poukázat na to, že každý je ve svém nitru stále dítě - i když v tomto dílku to (asi) nemá žádný význam. Nevysvětloval jsem k tapetě příliš, protože je na čtenáři, aby si věci hezky urovnal a zařadil. Mizející utržené listy: Má to hlubší význam (i když to každému nemusí dojít). Jde o to, že utržené listy mají představovat minulost (to co už bylo) a s každým listem přichází nová naděje udělat něco lépe.. (teď nevím, jestli jsem to vysvětlil srozumitelně:-)) Počet pokojů: Hodinář celý život přebývá v jediné místnosti. Je to má chyba, že jsem se dopustil spatné srozumitelnosti a zmátl tě (a určitě nejen tebe). Větu s příslovím zkrátím.. 1) - děkuji za pochvalu.. 2) - možná, že by dílko zkrácením získalo na půvabu, ale byl by to až příliš razantní zákrok a povídka by se tím (podle mne) celá změnila.. a to bych nechtěl. 3) - Má fantazie přepne přepínač na polohu s nápisem "funkční a produktivní" jen ve výjmečných případech. A rád čtu, že to není zbytečné.. :-) Děkuji mnohokrát.. jako první jsi ocenil mé dílko natolik, že jsi mu uštědřil Výběr.. nesmírně si toho vážím.. Už nechci poukazovat na má další dílka, protože si u tebe nechci zkazit reputaci, ale nedokáži tomu odolat..:-) Chceš-li tedy zjistit, do jaké míry sahá můj žánrový rozsah, odkázal bych ptoto na dílo "Příběh o draku..." a na dílo O muším životě". (Jsem strašně vlezlej, já vím..) :-) BTW: Při čtení povídek není důležitá pouze fantazie autora, ale i fantazie čtenáře.

pekylau
28. 12. 2005
Dát tip
Moc hezká pocitovka. Jsme vlastně všichni takoví ´´hodináři.´´ [nic netrvá věčně, ani láska k jedný slečně - to mě tam trochu zaskočilo, nebo je to přísloví nějak jinak] Tip

pěkné....jen.....závěr...už od čtvrtky příběhu bylo jasné jak to dopadne....jinak je to povedený

tristes
17. 12. 2005
Dát tip
jo, děkujem a vítáme v klubu

Rabb
17. 12. 2005
Dát tip
Děkuji mnohokrát... Tajně jsem doufal, že povídka, kterou jsem napsal je opravdu dobrá a má smyls ji číst... ...ale nečekal jsem, že dosáhne až tak vysoko.

exorcista
17. 12. 2005
Dát tip
je život jednoho člověka důležitější než svět? kolik z nás by obětovalo život pro to, aby svět fungoval...pardon...kolik z nás by obětovalo cizý život pro to, aby svět fungoval? Z literárního hlediska pěkné, dynamické, žádné prostoje ani dlohé pasáže zbytečného vysvětlování a líčení, je tu ponecháno mnoho na fantazii čtenáře, to mám rád, naznačit a nechat ať si to ostatní představí podle sebe. Graficky perfektně přehledné a ucelené, úprava mi vyhovovala jako katovi sekera :) Námět také skvělý, jde hluboko, ale při tom nijak nenutí ke hloubání, dává na výběr zda chci číst příběh nebo se zamyslet nad smyslem a významem. celkově výborné dílko, blahopřeji :)

Zajímavé... Ale možná, že byl ten hodinář přece jen šťastný. Někteří lidé si svůj život zkomplikují nějakou šílenou posedlostí, které se stanou otroky a jsou nešťastní a jiní jsou v té své posedlosti naprosto spokojení... A posedlost hodinami alespoň není z těch, která by ubližovala ostatním lidem... :-) tip

Rabb
15. 12. 2005
Dát tip
Je na čtenáři, jak si vybaví hodinářův život. Zda byl šťastný či smutný nevím sám, tak moc jsem si s Hodinářem v mé hlavě nepokecal :-) Záleží na úsudku čtenáře... ....děkuji.

tristes
15. 12. 2005
Dát tip
- -
zůstal nehybně zíral
- - hlubší kritika - oprav si to ;o)) viz kandelabr - já to teda nečekala.. říkala jsem si proč a bylo mi ho líto, fakt mě to asi strhlo, no a konec.. *** bavilo mě to moc, říkala jsem si s čím přijdeš, teda že sis to nechal až úplně na poslední větu....;o)

StvN
08. 12. 2005
Dát tip
Je fakt, že tady se člověk za ty roky setká s hodně tématy a také s hodně opakovanými tématy. U této povídky je to takhle - dvě schámata vlastně a) příběh člověka, kterého autor nazývá jeho profesí - hodinář, zmrzlinář, úředník, fotbalista, řidič tramvaje atd., příběh je podán jako absurdita povolání alias životního cíle nebo údělu nebo spíš prokletí, podáno bez širších souvislostí je smutné, ale nereálné b)pointa takového povolání může být božská - v mém případě nakonec muž zatáhl za páku a na Zemi začalo pršet, častý je i konec života na zemi Z principu není nic špatného na tom, psát takové povídky, ale čtenář by měl dostat něco navíc. Já jsem nehledal sebemenší chybičku, přece jsem řekl, že jsi to napsal celkem dobře.

Rabb
08. 12. 2005
Dát tip
Však já vím... ...všechno dobrý. Třeba až vyčerpám všechny všední témata, tak se začnu zaobírat lepšími (originálnějšími) nápady :-)

StvN
08. 12. 2005
Dát tip
Možná oceníš můj poznatek, že mnohem důležitější než originalita prostředí je orginalita postav. A jejich povah. No a samo taky záleží na podání.

StvN
07. 12. 2005
Dát tip
Celkem dobře napsaný, ale příběh je tak trochu "klasický". Známý. A pointa, mohlo být bez ní, ale když už nějaká, tak přesně taková, nic jiného není logicky možné. Mně se nelíbí. Kdysi jsem napsal něco s podobným schématem.

Rabb
07. 12. 2005
Dát tip
StvNe, kdybych byl takovej machr jako ty a přečetl bych taková kvanta povídek, tak by se tohle dílko nikdy nepočka světa. Nic podobného, jako je tato povídka jsem nečetl. Promiň, jsem neznalec. Kdybys nebyl otupen všemi těmi povídkami, co tady čteš, tak bys možná přimhouřil jedno oko (stačilo by jen tak na půl) a u autora (mě) a v jeho dílkách(mých) bys nehledal sebemenší chybičku jako u děl světoznámého spisovatele. :-)) (S)měj se... btw: Jak dlouho ti trvalo, než jsi se vypracoval tam kde si? Jsem tady půl roku a nemám takové ukušenosti... Ahoj:-)

Kandelabr
06. 12. 2005
Dát tip
rabb: i já mám čím dál raději dlouhá a složitá souvětí, ale složitá by měla být jen větnou stavbou, ne tím jak působí na čtenáře. Mělo by to plynout a ne škobrtat, člověk by se měl nechat unášet a ne se vracet a přemýšlet o čem ta věta vlastně je.

Rabb
06. 12. 2005
Dát tip
Pokusím se ponaučit... Pár úprav jsem už provedl... Díky...

Rabb
05. 12. 2005
Dát tip
Alojs: Díky ti. Dlouhá (krkolomná) souvětí se mi jako autoru líbí a je mi líto, že u čtenáře stejnou oblibu nevyvolala. Děkuji za návštěvu Alojsi. Andulka: Ano chudák Hodinář, ale díky jeho koníčku jsme přežili... :-) Kandelabr: Tobě nemohu oponovat (těď se ti jakože klaním :-)) Dlouhá souvětí - viz poznámka "Alojs:" Andulka: Povídka nebyla myšlena jako "Jednoduchá povídka", ale jako "Jednoduchá povídka s hlubším smyslem"... :-) Eidam&Fungus2: Díky... Kvetanov: Ano, povídka opravdu obsahuje hlubší smysl...

Andulka
05. 12. 2005
Dát tip
andulka....-> neni tak blba....i ji doslo, ze to neni "jednoducha povidka" ...:-) jednoduchou povidkou myslela jednoduchou v jinem slova smyslu...:-) konkretne - ve smyslu zacatek, stred, konec....:-)Pa

Rabb
05. 12. 2005
Dát tip
Andulko, Oki... :-) Občas se stav; jen tak... na povídku... :-)

kvetanov
02. 12. 2005
Dát tip
Povídka má hlubší smysl,je zajímavá , přidávám se k názoru Andulky.

Alojs
01. 12. 2005
Dát tip
příběh se mi líbí... zajímavým (čtivým) způsobem odvyprávěno. Konec je... poetický. Tahle kombinace se mi líbí. občas mi ale vadila příliš krkolomná souvětí na začátku (popisky hodin a tak). jinak ale velmi fajnová věc... a dost možná... jedna z tvých nejlepších.

Andulka
01. 12. 2005
Dát tip
hodinar, ktery zil svuj zivot, ale zapomnel ho prozit....Skoda, ze mu alespon na konci nedoslo, ze zivot neni jenom o trhani listu v kalendari a tikotu hodin...:-) Libilo*

Kandelabr
01. 12. 2005
Dát tip
má to svoje kouzlo, i když ta pointa je dost předvídatelná. což ale asi ani není úplně na škodu. na škodu jsou přesložitá souvětí, která se dost zadrhávají a člověk se v nich ztrácí. zkus to říct jednodušeji, fakt to občas skřípe. akorát mám pocit, že kdyby byly ty hodiny na klíček tak nepotřebují kyvadlo a naopak :) chtělo by to ještě dost učísnout, ale je to docela sympatické.

Andulka
01. 12. 2005
Dát tip
ok...souhlas s kandelabrem...ja mela stejny pocit, nemela jsem cas to jenom vypsat....Jednoducha povidka by mela byt jednoduse napsana a kandelabr to vystihl...:-)

Eidam
01. 12. 2005
Dát tip
zajímavé to bylo vskutku *

fungus2
01. 12. 2005
Dát tip
Povedená povídka.**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru