Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Létání

02. 12. 2005
1
0
1056
Autor
Inrie

Čím vším se může stát obyčejná cesta do školy...

 

Má každodenní cesta do školy se jedenkráte stala opravdu neobyčejnou. Údiv mi zakázal jít dál, nedovolil mým dalším krokům jejich mizivou existenci. A tak jsem tam stála, zatímco ostatní utíkali. Hnali se neskonalou rychlostí vpřed. Za čím? Kdo ví. Ve svém spěchu si však nevšimnli jedné maličkosti, která mne mírným šokem dostala ze světa bezvýsledných myšlenek a úvah. Čím víc totiž lidé pospíchali, čím více zvyšovali rychlost svých kroků, tím více se přibližovali nebi. Abyste si to dokázali lépe představit, popíši to jemněji; když človíčkovi číslo jedna ještě tak moc nedocházelo, že pospíchá, když se jeho rychlost ještě tak nějak vzdáleně podobala rychlosti klidné chůze, byl teprve zhruba metr nad zemí. Človíček číslo dvě, jehož rychlost by se dala srovnat s mírně vyšším stadiem běhu, byl vzdálen od země už několik set metrů. A konečně uspěchanec, který snad ani neběžel, spíše si pohrával na neřízenou střelu, se stále věrněji podobal malilinkaté tečičce kdesi nahoře v prostoru. Nejpodivnější na tom však bylo, že tito lidé si ničeho nevšimli, v klidu si spěchali dále, místo kochání a užívání si letu. Napadá mne otázka, jakýmto prazvláštním způsobem se těmto vyvoleným podařilo překonat tak neoblomnou sílu, jakou gravitace zcela jistě je. V mém poněkud nevěřícném pohledu (já chci taky!) najednou vyvstala otázka, jak se tito trumberové dostanou dolů. Lákala mně možnost zkusit to taky, leč škola se neukázala být tím pravým, co by mně donutilo spěchat natolik, jako tito právě poletující človíčkové... Situace se neustále zhoršovala, neboť ve vzduchu se ocitalo čím dál větší množství lidí. Ve svém hřečnatém přemýšlení mne napadla prapodivná myšlenka: jak se dostanou dolů? Ještě jsem totiž nespatřila ani jednoho z těch neokřídlených, leč létajících bytostí, který by se začal snášet zpět k zemi. Nejenže tedy nikdo ze spěchajících bytostí nedosáhne svého vytouženého cíle, on je každý z nich dokonce odsouzen k záhubě, protože sehnat si ve výšce několika set metrů nad zemí potravu, to dnes zvládne jen málokterý člověk. Nakonec jsem se začínala cítit trapně, proto jsem se rozhodla - co nejpomaleji - pokračovat svou cestou. A tak vás všechny prosím, nespěchejte, vždyť proletět se můžete na křídlech své fantazie...


StvN
11. 12. 2005
Dát tip
Ano, ale cítíš rozdíl mezi - člověk a lidé? Ano, absurdní je, jak lidé pospíchají, az něčím se ženou a tak dále, ale to jsou lidé. Jednotlivý člověk je pak něco docela jiného. Člověk totiž potřebuje důvod ke spěchu a pak je tím důvodem jedinečný oproti ostatním. No a mně se tady zdálo, že jsi psala o lidech, ale nakonec, jak píšeš: A tak vás všechny prosím, nespěchejte.... tam už promlouváš k člověku a tomu přece nelze říct, nespěchej. Co když fakt letí k zubaři?

Inrie
08. 12. 2005
Dát tip
a to jsem podle tebe udělala? možná bych se ti měla omluvit ale prostě jsem jen napsala něco na téma, co mě zaujalo, taky je mi jasný, že tim svět nezměnim, ale šlo mi o to aspon zachytit absurditu toho, co někdy člověk dělá.

StvN
07. 12. 2005
Dát tip
Taky budeš pospíchat.

Inrie
07. 12. 2005
Dát tip
myslím že ne.. mam už jistý zkušenosti a .. vyrostla jsem t nich.)

StvN
07. 12. 2005
Dát tip
Ty jsi prostě borka. Umanutá. Jednou budeš pospíchat, poběžíš pro léky babičce nebo někam jinam a v běhu strčíš do malý holky, která pak napíše takový dílo, kam ty lidi pospíchaj. Musela bys za nimi chodit celý den, abys mohla říct, že jsou tím nemocní. Prostě ještě nic nevíš.

Inrie
07. 12. 2005
Dát tip
k tomu že nic nevím se ti klidně přiznám, ale ten tvůj příklad je docela lehkej, do mě sice nikdo nevrazil, ale to řešit nehodlám, víš co? zkus se někde na chvilku zastavit,prostě v klidu stůj, a pak třeba pochopíš, možná atky ne, ale o tom to je:)

StvN
07. 12. 2005
Dát tip
Já to chápu dobře. Chápu i lidi, co pospíchají, protože vim, že někdy se pospíchat musí a druhej pohled taky znám, takže neni co řešit. Jenom nemám rád, když přijde někdo a všechny lidi, cop pospíchaj, hodí do pytle a pytel do odpadků.

Aymi
02. 12. 2005
Dát tip
*

Lyrae
02. 12. 2005
Dát tip
je to zajímavé, takové dosti neotřelé téma, líbí se mi...jenom mě dost odradila forma...je to totiž psáno hrozně nečitelně. zkus dát větší řádkování a možná radši černé písmo, jinak totiž čtenáři přeskakují řádky....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru