Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Touha sirky

02. 12. 2005
1
1
1098
Autor
Wlck

Jedna malá sirka v mé hlavě,

mě náramně škrábe,

aniž síru v hlavě mám,

já vzplanul  touhou,

jak Londýn sám...

 

Tu krabičku já nikdy neviděl,

a teď abych se nestyděl,

škrtnout se bojím poprvé,

sírou mám oči zkalené...

 

Přiložil jsem hlavičku,

k jejímu bříšku,

škrtnul jednou, dvakrát..

A najednou koukám,

v krabičce už žádná sirka,

naházela mě kompletně, do popelníka...


1 názor

Mysha
30. 11. 2007
Dát tip
*--*

Wlck
04. 12. 2005
Dát tip
mámená: Hladina hloubky může každému připadat jinde, a nikdo tou hladinou ani nemusí vidět skrz...tím neříkám,že moje voda (verše?) není zkalená...ale možná jen pro někoho... Autor může čekat a doufat..ale většinou mu nezbude nic jiného,než zas psát..V mém případě ti to asi velmi vadí,že? Ale pro mě můžeš být stejně mámená jako omámená...

mánemá
04. 12. 2005
Dát tip
Díky za reakci. Chápu, že jsem možná přehlédla něco, co by tu báseň mohlo vyzdvihnout a já tak zahlédla její hloubku. Na druhou stranu, myslím, že poezie mermomocí nepotřebuje hloubky, hladiny a čistou vodu jako ze studánky. Zastávám ten názor, že někdo používá tohle a někdo zase něco jiného...a jen houšť a víc! I z hladiny se dá udělat věc, která se dá prezentovat jako objev! hladiny, každý ji vidí jinak, proto to psaní a básnění. Ukaž mi, jak vidíš hladinu a já ti řeknu, jestli je to i má hladina. Třeba budu okouzlená a možná i "omámená". "Autor může čekat a doufat..." Ano, přiznávám se; tenhle přístup mi vadí. Autor snad může víc. Může se skrze svou sebereflexi dostat dál. Ne jen vršit počmárané papíry. Ne jen pokrytecky sedět a koukat na svou vymalovanou zeď, ale také poučit se. Na písmáku nejsme objeviteli, to rozhodně ne, avšak bychom mohli - každý z nás - přinést něco autorského. Já doufám, že člověk nemusí jen psát, ale spojit to se čtením, přemýšlet, proč a jak to napsal někdo druhý a pak možná si hrát na epigony a spisovatele. Ve tvém případě mi to rozhodně nevadí, nebrojím konkrétně proti tobě, neznám tě. Možná, že jsi milý kluk, který umí dobře psát, ale bohužel jsem třeba klikla na špatné dílo. Nemám potřebu kohokoli urážet, ačkoli uznávám, že má reakce na dílo není příliš slušná a empatická. Na mou obhajobu bych mohla říct, že jsem četla vesrkz díla, která byla čtenáři nepovšimnuta. Stál jsi o hlubší kritiku: první strofa - myslím, že asociace je propojena sirka - škrt - vzplanutí; ostatnímu asi příliš nerozumím, neboť mi to připomíná vycpávání, které musí (přeci) držet nějaký tvar! Krabička na sirky, opakování, které tu spíše škodí, nevidím, kde by se co ucelovalo, utahovalo (třeba ten tvar, že ano). Přiložil jsem hlavičku,/k jejímu bříšku, - nerozumím, k jakému bříšku - prstu? Proč k jejímu? Jaká postava se tedy ještě v básni objevuje? v krabičce už žádná sirka,/naházela mě kompletně, do popelníka... - popel? Ano, asi si pořád, pokud mi to nějak nevysvětlíš (mám ráda vysvětlování) budu trvat na komentáři, který jsem napsala pod tu báseň. Dobře, pišme si o hovnu, správně, ale také nějakým způsobem. Z toho díla nemám žádný emocionální prožitek, nikde jsem se s ničím neztotožnila, ale také si nemyslím, že je to dobře odvedená práce ... Rýmovým schématům vůbec nerozumím, ale asi taky rytmus pajdá. Nejsem na to kovaná, tedy jen můj pocit. Ať jsem pro tebe třeba granát mezi oči, to neovlivním. Nezlob se za to, že jsem si dovolila (vůbec!) něco napsat, ale ty jsi to publikoval. Zveřejnil. A okénko, do kterého píšu, mi pomáhá třeba, jak pochopit ono dílo nebo výtvor. Také myšleno vážně.

Wlck
04. 12. 2005
Dát tip
I já děkuji, je a byla to snad první kritika, která měla hlavu a patu a byla.alespoň trošku odůvodněná...Jsem rád,že jsem aspoň, když nenašel,tak alespoň narazil na smysluplnou kritiku.. Už nedávno jsem udělal pokus,když jsem napsal tento blábol: Angelina džolí,ať už myslím na cokoliv, varle mě z ní bolí... No během pár dnů se se pod tímhle hovínkem objevilo víc jak 100 kritik...tak jsem to smazal a ujistil se, že u ostatních děl, které jsem myslel "vážně"...se počet alespoň bezvýznamných kritik opravdu nepohnul.. Jinak ta "Touha sirky", zde opravdu asi nemá co dělat.. Výkladově ji můžu pochopit,tak leda já..a druhá osoba... Jinak "Verš" je starý asi pět let, našel jsem ho na papírku v starém sešitu Angličtiny...Je to vlastně o prvním sexu a první holce...no jak to dopadlo,pak už by to mohlo být "srozumitelnější" i pro tebe... Ty "věty" jsem aspoň tenkrát myslel vážně, tím zvěřejněním-publikováním možná tyhle osobní výlevky,by vážnost mohly poztrácet,ale třeba právě tou tvojí kritikou,to váhu alespoň nějakou může mít... (posledním odstavcem mi mluvíš z duše)

mánemá
04. 12. 2005
Dát tip
Nechci ničit něco, co jsi myslel vážně nebo co sis prožil. Mým cílem bylo říct, že tomu ne úplně rozumím. (tedy vůbec) Pohled čtenáře.

mánemá
03. 12. 2005
Dát tip
hlubší nejspíš nepodpořím, protože není co bych k tomu řekla jen mám prostě pocit: pišme o hovnu, ale hlavně, že píšeme co čekáš od čtenáře, Wlcku?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru