Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak přežít jaro

05. 12. 2005
0
0
748

za pár měsíců už je tady... tak bacha!

 

Jak přežít jaro


Už tu máme zase jaro. Potěš pánbůh. Nejzákeřnější roční období. A také nejdelší. Nedá se sice přesně určit odkdy dokdy trvá, ale obecně můžeme tvrdit, že jaro je oněch pět měsíců od února do června, kdy nám rozmary přírody znemožňují těšit se jak zimním tak letním radovánkám. Proto také nemám jaro příliš v oblibě a nejraději bych ho zrušil. Najdou se sice lidé, kteří tvrdí, že jaro je nejkrásnější roční období, že máj je lásky čas a kdesi cosi, ale zkuste se jich na to zeptat někdy v dubnu, až se budou uprostřed jarního deště brodit po kolena blátem a tajícím sněhem. Nebo až budou po oblevě vynášet ze zatopeného sklepa kýble vody.

Na jaře na člověka číhají mnohá nebezpečenstva, a to v mnohem větší míře, než v jiných ročních obdobích. Jak se zachovat? Co dělat? Především zachovejte klid. Nevyvolávejte paniku, i když je možná na místě. Ale přežili jste už několik jar, vydržíte i tohle. K tomu vám dopomůže tento malý kalendářík, který by vás měl připravit na to, co vás v jednotlivých fázích jara čeká.


Začátek února: Začíná jaro. Všude se vrství závěje sněhu. Mrzne až praští. Z teplých krajin k nám přilétá první slabomyslné ptactvo, aby si tu na Hromnice mohlo vrznout. Poté zhusta podléhá následkům krutého mrazu. Proto je také např. skřivan na seznamu ohrožených druhů. Ale může si za to sám.

Rada pro toto období: Pozor! Nenechte se zmást skutečností, že už je jaro. Na vozovkách se řidičům stále ještě doporučuje zvýšená opatrnost a bez zimní výbavy raději vůbec nevyjíždějte.


Polovina února. : Nastává náhlé oteplení a obleva. Slunce žhne jak pominuté. Tráva se zuřivě zelená, stromy důvěřivě nalévají pupeny. Jako by si nepamatovaly, jak to dopadlo v únoru před rokem. Zatímco lidé nad změnou počasí jásají a v sladké nevědomosti věcí příštích ve velkém rvou kočičky, aby měli přírodu i doma, ze západu se k nám nepozorovaně blíží chřipková epidemie.

Rada pro toto období: Možná se vám zdá zbytečné to pořád opakovat, ale stále se najdou lidé, kteří nevědí, že s chřipkou by neměli chodit do práce, provozovat adrenalinové sporty, plavat, posilovat a vykonávat jiné namáhavé činnosti. Jen tak pro zajímavost: ročně u nás podlehne chřipce asi tisíc lidí.


Začátek března: Přicházejí třeskuté mrazy. Vše živé, zblblé předchozím oteplením, umrzá.

K tomu se přidávají sněhové vánice.Tvoří se tak vysoké závěje a sněhové jazyky, jaké nemají za posledních šest měsíců obdoby. Nastává dopravní kolaps. Silničářům dochází sůl, písek a trpělivost. Autobusy nabírají rekordní zpoždění, neboť se na trase střetávají s pluhy. Lyžařská střediska oproti všem očekáváním prodělávají - kvůli vysoké sněhové pokrývce nejezdí vleky.

Rada pro toto období: Pozor, jarní slunce je nejnebezpečnější. Nikdo sice neví proč, ale když to tvrdí tolik uznávaných lékařských kapacit, tak na tom asi něco bude. Raději to s tím opalováním nepřehánějte.


Polovina dubna: Definitivně se otepluje. Rozmrzá zem a to, co nepošlo mrazem v únoru, raší nyní. Nevadí. Ještě jsou tu přívalové deště a krupobití. Počasí běsní. Však to znáte - apríl. Psa by ven nevyhnal, jen člověk musí do práce. Právě nyní si v plném rozsahu uvědomuje krutou pravdu, že není vládcem přírody, jak se tomu domnívá v jiných částech roku, a to je také důvod, proč propadá jarní depresi.

Rada pro toto období: Pozor na Velikonoce! Představují sice kulturní vyvrcholení jara, avšak nebezpečí tu hrozí na každém kroku. Jste-li koledníci, neberte si cukrovinky od cizích lidí. Jste-li dospělí, neotvírejte koledníkům, které neznáte. Pozor také na nedovařená vajíčka. Číhá v nich salmonela.


Květen: Konečně se zdá, že se počasí umoudřilo. Zbytky přírody ožívají. Stromy raší, záhony se zelenají plevelem. Zvěř procitá ze zimního spánku a začíná se množit. Útulky registrují rekordní přírůstky koťat a štěňat. Zahrádkáři tráví celé hodiny nad jedním z mnoha krtinců s rýčem v pozvednutých rukou. Člověk, který místy prohlašuje, že s přírodou nechce mít nic společného, se pod jejím vlivem začíná párovat. Kytky, sotvaže vyrostou, už je někdo škube. Koloběh života se rozbíhá naplno.

Rada pro toto období: Dobré hospodyňky už vědí, že v tomto období mají obchodní domy výrazné slevy. Potraviny, které se nepodařilo prodat na Vánoce, totiž právě nyní procházejí lhůtou.


Červen: Jaro konečně ustupuje. Opouští nás zdeptané a vyčerpané. Nyní máme celý zbytek roku na to, abychom se zotavili z jeho ničivých následků.

Rada pro toto období: Využijte tento čas dobře a připravte se pořádně na další jaro!



Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru