Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Harry Potter a Ohnivý pohár

Výběr: a2a2a
04. 12. 2005
13
13
3149
Autor
Alojs

POHLED DIVÁKA, KTERÝ NEČETL KNIŽNÍ PŘEDLOHU. Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) Režie: Mike Newell Scénář: Steven Kloves Kamera: Roger Pratt Hudba: John Williams, Patrick Doyle Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Jason Isaacs, Gary Oldman, Alan Rickman ad. 70/100

obrazek [http://www.csfd.cz/photos/filmy/4/42949_17.jpg]

 

To to letí… jako by to bylo včera, co se do kin prodral první díl Harryho Pottera a co jsme se mohli stát svědky nelítostných rozepří mezi fanoušky Pána prstenů a čtenářů knih J. K. Rowlingové.

 

No dávno… jak se to vezme. Čtyři roky jsou čtyři roky a za tu dobu se leccos změnilo. Režiséři, atmosféra, vzhled ústředních herců, představitel Brumbála…

 

Ano – událo se toho nemálo.

 

Harry Potter a Ohnivý pohár

 

Čtvrtý díl Harryho Pottera měl zřejmě ze všech stávajících filmů nejhorší startovní pozici. Vězeň z Azkabanu nastavil laťku proklatě vysoko a od nového dílu se očekávalo, že se tomuto výkonu přinejmenším vyrovná. Alfonso Cuarón vytřel zrak všem nedůvěřivým pesimistům a svým způsobem zpochybnil práci svého mnohem zkušenějšího předchůdce Chrise Columbuse. Třetí díl byl jednoduše skvělý. Vymanil se ze spárů filmové monotónnosti a jako jeden z mála „dětských“ snímků mě navnadil na část následující (což se mi nepřihodilo ani u jedničky, ani u dvojky). Nejinak zapůsobily i „upoutavkové“ řeči mých sečtělých spolužáků: „Čtvrtý Potter je nejlepší. Začátek je sice takový nemastný-neslaný, ale pak se to rozjede a už nezastaví.“

 

Upřímně řečeno, kolegové z lavice mi toho napovídali více než dost a právě jejich zásluhou jsem nebyl dojmu, že mě čeká konfrontace se snímkem, který mi nedá šanci vydechnout.

 

Jak se později ukázalo, zůstalo pouze u těch předpokladů.

 

Ohnivý pohár – ať už je jakýkoliv – určitě se nepřibližuje zářezu, který učinil Cuarónův přepis (a jak jsem pochopil z diskusních fór, zřejmě by neobstál ani ve srovnání s knižní předlohou). Snímek Mika Newella (Čtyři svatby a jeden pohřeb, Krycí jméno Donnie Brasco) trpí naprosto stejnou nemocí jako první dva díly. Ve snaze vměstnat do filmu vše nejdůležitější a nejzásadnější (Turnaj tří škol, Bradavický bál + plány Lorda Voldemorta) byla jaksi nezohledněna míra přípustné konzistence. Důsledkem toho je stopadesátiminutová podívaná, která je sice odhlečena o vše „nepodstatné“, ale jež se v celé své délce potýká s absencí kvalitního pojiva. Pojiva, které by vyplnilo mezery mezi jednotlivými okénky a odlehčilo celkovou konstrukci. Šestisetstránková předloha svázala tvůrcům ruce natolik, že se z nového Pottera stal jen pouhopouhý přechod mezi třetí a pátou epizodou. I když by bylo nejjednodušší (a dost možná nejobjektivnější) smířit se s tím, že se knížka o takovém rozsahu (a váze) adaptuje jen těžko, článek by s tímto vysvětlením ztratil svůj účel a rovněž i patřičnou délku.

 

Za tento výsledek je zodpovědný nejenom scénář Stevena Klovese, ale i místy „bezcitné“ sestříhání (zjevné hlavně v první půli) a samozřejmě režisér Mike Newell.

 

Na obranu britského tvůrce musím však zmínit, že to měl od počátku velmi těžké. Přebíral žezlo po vynikajícím Cuarónovi a ještě se k tomu všemu zavázal části, jež měla do doposud poklidných Bradavic vnést pořádnou porci temnoty.

 

Newell se tohoto břímě ujal jako statečný jinoch a na zmíněné ponurosti vystavěl celý film. Ohnivý pohár by se tak klidně mohl jmenovat Hororový pohár, neboť z pohledu vizuálního se právem nabízí přirovnání k Burtonově Ospalé díře. Newell navazuje na Cuarónovy architektonické náčrtky a servíruje nám tzv. „ohněm sežehlé Bradavice“ (tohle přirovnání neberte doslova). Potterovské prostředí je tedy syrové, gotické a na hony vzdálené pohádkovým kulisám. Pokroucená vegetace bez listí, slunce schované za šedivými mračny, hustá mlhová pokrývka a minimum interiérového osvětlení…

 

V tomto směru nelze Newellovi nic vytknout - vypomáhá si všemi dostupnými prostředky (v dnešní době hojně využívané barevné filtry) a činí z Pottera konzumní materiál pro odrostlejší diváky.

 

Bohužel – budování stísňující atmosféry je asi to jediné, co lze bez výčitek svědomí oznámkovat číslicí jedna. V ostatních činnostech se projevuje režisérova netrpělivost vyvozená časovou tísní – a to se odráží zejména v pasážích, kde by měl nezadržitelně stoupat adrenalin. Jedním z mnoha příkladů budiž scéna s odcizením dračího vejce. Režisér má spoustu možností, jak rozehrát nervydrásající infarktové dění, kde má opodstatnění každá vteřinka a každý decimetřík – přesto všechno zůstává u pouhých náznaků a okleštěných útržků.

 

A tohle docela zamrzí (docela dost). Zvláště pak v díle, který je vystavěn na Harryho účasti v Turnaji tří kouzelnických škol – v díle, jenž si prvně zahrává se smrtí.

 

Jednoduše řečeno – nový Potter není zdaleka tak vybroušený jako jeho předchůdce a kdoví, jak bych jej přijal, kdyby se Vězeň z Azkabanu tolik nepovedl. Nedotažené akční sekvence tvoří jen úlomek vrtkavého výsledku a mnohem více tak doplácí na ignoraci zmíněného pojiva – na nevyváženost se scénami, v nichž by rejža zvýraznil atmosféru života na kolejích a citové strádání hrdinů (na čemž mají zásluhu i krapet nepřesvědčivé herecké výkony dětských představitelů). Se scénami, ve kterých by nám umožnil uvěřit, že se nedíváme jen na pouhé herce a pouhou adaptaci knižní předlohy.

 

Je už mým jakýmsi zlozvykem, že recenze na Harryho Pottera pojímám poněkud kritičtěji, než by bylo nutné s ohledem na skutečnou kvalitu díla. Ohnivý pohár se neřadí mezi žádné propadáky a velká zklamání – tím spíše se jedná o snímek, u něhož se divák těžko zbavuje pocitu, že by mohl být natočen lépe. V případě filmového konzumenta je tedy prioritní jeho přístup k filmu. Patříte-li mezi ty diváky, kteří se spokojí s tím, když je snímek zabaví pouze po dobu projekce, zapomeňte na všechny předchozí odstavce a s čistou myslí vstupte do potemnělého kinosálu. Naopak… vyžadujete-li od adaptace knižní předlohy, aby se vám určitým způsobem vryla do paměti, dá se očekávat – a říká se mi to těžko – že na této adrese příliš nepochodíte.

 

Film skončil a já si na něj vzpomněl až při psaní této recenze.


13 názorů

Lucass
14. 04. 2007
Dát tip
no uvidíme:-))

Alojs
14. 04. 2007
Dát tip
všechno jde, když se chce :) byť to může znít jako otřepaná fráze

Lucass
13. 04. 2007
Dát tip
Takže si myslíš, že se časem možná taky vypíšu? Že mi to půjde???

Alojs
13. 04. 2007
Dát tip
k tomu icq... :) nejsi jediný, kdo mě tam tlačí... já tam moc nebývám, protože na PC dost rýsuju do školy a komunikace s lidma mě brzdí... ale někdy se tam objevím. Díky za pěkná slova. Co se recenzí týče... Každý nějak začínal. Já nejsem expert, ale ušel jsem nějaké kroky dál. když jsem začínal, psával jsem neskutečné bláboly. Je to o vypsání a čtení "konkurence" :) však se mrkni na Knight (mám jej v autorské stránce zmíněný)... tam je všechno :)

Lucass
13. 04. 2007
Dát tip
Vidíš, a to je to, o čem jsem na začátku psal. Že se z tebe klube velmi dobrý recenzent, nejsi-li jím už. Já si recku sem tam taky napíšu, ale je to takové...No prostě sám cítím, že to není ono. Upřímně- ten tvůj Harry JE POVEDENÝ, mám k němu sice pár výhrad, ale je to dobře napsáno. Každopádně pokračuj a zveřejňuj recenze. A KONEČNĚ se někdy ukaž na ICQ:-)

Alojs
12. 04. 2007
Dát tip
oukej... mě to přišlo opravdu divné... dost mě to zaskočilo... až jsem si říkal, jestli jsi ty předchozí kritiky psal ty a ne někdo jiný. v tom případě se taky omlouvám za špatné pochopení, resp. za nepochopení... co se určitých věcí (zmíněných, nezmíněných týče) - recenze je individualistický útvar. herecké výkony klidně zmínit může, ale musel bych mít k tomu důvod. buďto by mě musely zaujmout, nebo naopak naštvat. Ale ani jedno se nestalo, po dobu projekce jsem je neregistroval (stejně jako vyspělejší Hermionu). Kdybych měl pokaždé zmínit hudbu, kameru, výpravu, kostýmy a takový ty věci, za každou cenu, mohlo by to působit násilnicky. Takhle jsem popsal film, jak na mě zapůsobil a co mě při projekci škrábalo v hlavě. A na mě zapůsobil hlavně po stránce obměny režiséra a roztříštěnosti příběhu. Na druhou stranu: ať už má tahle recka docela dost tipů, sám s ní nejsem spokojený po jiné stránce (a to ucelenost jednotlivých myšlenek). Mám k ní spoustu výhrad. já jsem prakticky vždycky nespokojený.

Lucass
12. 04. 2007
Dát tip
Promiiiň, jsem se špatně vyjádřil. Myslel jsem, že ses pustil do Harryho, kterého si nezvlád. Jinak já bych dal nevímco za to, abych uměl psát recenze alespoň z poloviny jako ty. Fakt ti to jde! A sorry za to nedorozumění. A přij´d konečně někdy na icq.

Alojs
12. 04. 2007
Dát tip
nemá tam být "neberu", ale "nemyslím"

Alojs
12. 04. 2007
Dát tip
"nepouštěj se do něčeho, na co holt nemáš." ??? nejsi trochu krutý? mám na bedrech 300 recenzí, netvrdím, jak jsou O.k. (sám mám k nim výhrady a dost velké), ale ty mi jednu pochválíš, druhou více-méně taky a pak... u jedné napíšeš něco, co obrací naruby vše napsané (???) neberu tvůj názor na recenzi jako takovou, ale nyní názor všeobecný...

Lucass
10. 04. 2007
Dát tip
Třeba ještě vůbec nezmiňuješ herecké výkony, jak nám pěkně vyrostli, jak nabrali pěkní tvary (Hermiona:-)) ), výměna Brumbála, tohle všechno ti chybí, hmmm? Psát umíš, ale moje rada zní- nepouštěj se do něčeho, na co holt nemáš.

Lucass
10. 04. 2007
Dát tip
Já čtvrtého Pottera četl, film jsem také viděl a jednoznačně musím říci, že knížka je lepší. Porovnáme-li hype LOTR vs. Potter (to se to rýmuje, co?), tak u obou děl se museli vypořádat se zkrácením knižní předlohy. Jackson to zvládl bravurně, i když knižní fanoušci frfňali. Pána Prstenů jsem nečetl a nelituju. Snažil sjem se o to 3x a pokaždé jsem skončil tak po 30 stranách. Řvát po tobě za to, že píšeš recenzi, aniž by si četl knihu, by nemělo smysl. Alespoň to vidím z tvého pohledu. Jinak mi připadá, že se moooc věnuješ výměně režisérů (manželek?:-)) ) a upřednostňování 3. dílu. To bych ti vytkl. Četl jsem od tebe i lepší recenze. S tou 3 s tebou souhlasím, ale musíš uznat, že Potter je- dětská kniha, tudíž s eočekával dětský film. Ale když byla 3 tak super, tak proč nezůstat ve stejné, pěkně vyšlapané cestičce, vydlážděné úspěchem 3, co?

Alojs
26. 01. 2007
Dát tip
já bych to nezkracoval, snad jen místy přepsal, protože je to vcelku "na prd recenze, v níž se obča topím" :) ale díky za názor

silvius
26. 01. 2007
Dát tip
Tohle se ti fakt povedlo.Ani nemám nic podstatného co by jsem tomu vytkla,možná by jsem to trochu zkrátila.

pikacu
26. 01. 2006
Dát tip
Vaud ... dobrá poznámka ;-) Alojs .. výborná kritika, myslím že by ses mohl psaním kritik velice dobře živit, resp. docela v to doufám, že budeš .. Kritiky v časopisech typu Žena a život (tj. skoro všechny) stojí za prd, protože i ty největší hovadiny jsou popsány jako "skvělé komedie (dramata atd.) na které určitě zajděte" ... vliv distributorů filmu a následného byznysu okolo je zkrátka příliš silný ....

Alojs
26. 01. 2006
Dát tip
jejda, to je pro mě velká pocta... ale tohle je jedna z těch slabších, kterou jsem sepisoval těsně před uzávěrkou. tvých slov si vážím a zůstávám nohami na zemi :) díky

Díky... já vím že má přezdívka je originální (jen pro tvou informaci nemá s HP nic společného). A Harry potter rozhodně není jenom "literatura k pobavení", ale to ty nemůžeš vědět, protože jsi přečetl jen třetí díl. Ale kdybys došel k Ohnivému poháru, Fénixově řádu a hlavně pak k Princi dvojí krve, tak jsem si jistá, že ono označení bude i pro tebe minulostí...

solomon
10. 01. 2006
Dát tip
chlapci...strčte si už ty avíza do prdele

solomon
10. 01. 2006
Dát tip
tak fajn

Presbyter
10. 01. 2006
Dát tip
Už dost avíz ohledně Pottera, prosím, ano?

tristes
09. 01. 2006
Dát tip
já se debaty neúčastnim, ani ji nečtu, tak prosím příště bez avi :o)

HAHAHA!!!! Ty víš o stylu psaní Jo dost!? Potom co jsi přečetl jednu knihu? Fakt jsi mě pobavil... Milióny lidí po celé světě tyhle knihy zbožňují a jestli si myslíš, že to jsou pouze děti mladšího školního věku, tak si neuvěřitelně paranoidní. A ty se jako považuješ za nějakého vrcholného kritika nebo spisovatele??? Promiň, ale tvá díla nesahají Harrymu Potterovi ani po kotníky a kritizovat umí každý hlupák. A jen čistě pro tvou informaci, věkově se již dlouho neřadím mezi děti... :-/

Vaud
07. 01. 2006
Dát tip
Pytel_kostí - hodně zdaru! Doufám, že máte jen malou knihovnu, aby Ti zbylo dost času na chlast ;-))

sobek
06. 01. 2006
Dát tip
Je jenom škoda, že ste všichni stejní. Jeden to vynese, druhej ho obviní, že je skrz naskrz ovlivněný propagandou. Je to hezká diskuze, škoda jen, že není konstruktivní, a tudíž je tu jen tak sama pro sebe P.S.: I love H.P.

Tak dovolím se tě v prvé řadě opravit.... Nejkratší je Kámen mudrců, ale to ty vlastně nemůžeš vědět, když jsi dal na špatnou radu nějakého někoho... Drobné opáčko toho, co se stalo v minulém díle se vyskytuje pouze v prvníh třech, něco málo i ve čtvrtém díle, ale já si myslím, že smysl to má... Tolkien udělal u Pána prstenů taky něco podobného... A podle mě nemají vůbec nezasvěcení lidi co do toho kecat. Nemáš zeleného ponětí, o čem tenhle příběh vlastně je... i když si myslíš, že po přečtení třetího dílu, který má podle mě nejméně zajímavý děj, víš rázem o stylu psaní Jo úplně všechno.... hahaha... takové lidi fakt žeru...

Alojs
24. 12. 2005
Dát tip
StvN: já jsem spíše grafuck :) všem ostatním: díky za barvitou diskusi - už dlouho jsem neměl takový zápřah pod dílem. a2a2a: díky za krásné přání... nejsem si ale jist, na jakém základě jsi mi dal tip a výběr... Doufám že ne jenom proto, že jsou ty Vánoce :) hai_mal: co to je vůbec za klub? Co je jeho účelem? a samozřejmě všem přeji hezké Vánoce... ještě raz

StvN
22. 12. 2005
Dát tip
Mně se zdá, že tady došlo k davovému ovlivlnění reklamou a dokonce "odbornou" kritikou. Protože je pravda, že když budeš lidem dost dlouho a dost velikými prostředky stále opakovat, že tohle je dobrý a tohle má úroveň, většina lidí ti uvěří a to se stalo tady. Akce typu - tisíce dětí po celém světě čekají dvě hodiny před tím, než se otevře jejich oblíbené knihkupectví - je to jenom chuť být in:) a nebýt pozadu. Plus hračky s HP a tak dále a tak dále, obyčejná propaganda.

hai_mal
22. 12. 2005
Dát tip
dílo bylo dáno do výběru a tudíž odstraněno z klubu *Tipy písmáků* děkujeme za účast a ode mě ještě t*

StvN
21. 12. 2005
Dát tip
To je klidně možný, ale nevěřim tomu. Teda věřim, že píše čtivě. Jenže výraz čtivě nepovažuju za adekvátní hodnocení úrovně knihy. Ale pro tvůj klid můžu zkusit první stránky všech dílů, jestli na ně někde narazim.

Mortimer
21. 12. 2005
Dát tip
Je možný, že můj pohled na celou věc je znetvořenej neustálým přísunem odborný literatury, která čtivostí zrovna moc nevyniká, takže cokoliv jinýho je pro mě studnicí zábavy...ale za tím, co jsem napsal výše si stojím. A opět souhlasím s Pivem - každá kniha je psaná jinak, dá se říct, že co kniha, to styl danýho věku, ve kterém se Harry a spol. zrovna nachází....

a2a2a
21. 12. 2005
Dát tip
Nejprve Ježíška - t a v a poněvadž ti nejde autorská stránka, tak musím tady : img src="http://www.24connected.euweb.cz/pismak/prasatko-02.jpg" width="130" alt="" /> Radkovi Ráno jsem ti slíbil zlaté prasátko když budeš držet půst Večer tam nebylo Zato hvězd byly tisíce a každá se chtěla přiblížit ************************************ Milý Martínku, pokojné Vánoce, zdraví a radost Vám a každému, kdo Tě má rád, například tvému odposlouchávanému bráchovi, byl to půvabný text. Jirka

a2a2a
21. 12. 2005
Dát tip

Repulsion
21. 12. 2005
Dát tip
No, tak tedy přispěji svou troškou do mlýna - přečetl jsem první čtyři díly v originále. Jako umění bych to neoznačil, ale za slušně odvedenou práci ano. Četlo se to velice snadno, ani chvíli jsem se nemusel přemáhat, abych četl dál. Podle mého názoru je Harry Potter nespravedlivě hodnocen z obou stran - jedněmi je nekriticky vynášen do nebe, jinými zbytečně zatracován. Je to hezký příběh pro děti, který je plný klíšé a člověka to nijak zvlášť neobohatí. Není žádný zvláštní důvod to číst, ale také není důvod to nečíst. Jediné, co mě osobně hodně vadilo, byly logické chyby - ve třetím díle se například Harry chystá zabít kouzlem Siria Blacka - a ve čtvrtém se dozvíme, že smrtící kouzlo ještě nemohl ani znát, natož ovládat. Nebo to cestování v čase ve třetím díle - tím si Rowlingová také pěkně zavařila. A takových volovin je tam víc. Filmy jsem viděl zatím jen ty první tři - a celkem jo - pokud k tomu člověk přistupuje jako nenáročné, oddechové zábavě, tak se to dá. Moje děti se toho ale trochu bojí.

pozorovatel
21. 12. 2005
Dát tip
no hlavně se rowlingová až neuvěřitelně trefila do vkusu velké skupiny čtenářů... a nebo je to jen marketingem, propagací, že jsou její knížky tak úspěšný? do tohohle nevidim, ale ten fenomén mladýho kouzelníka je zajímavej... a to jsem si začínal myslet, že děti přestávají číst... a děti pozdravuj, repulsione:))

hai_mal
20. 12. 2005
Dát tip
dílo vloženo do klubu *Tipy písmáků* děkujeme

Mortimer
20. 12. 2005
Dát tip
Recenze je solidně napsaná a více méně souhlasím se vším, co píšeš.Já osobně jsem četl všechno, něco i víckrát, a tenhle díl byl první, který jsem viděl v kině (vlastně jediný další byl díl první a ten se mi fakt nelíbil). Bohužel mě, jako ostatně většinu z vás, zklamala osekanost většiny scén, a tím teď nemyslím děj a detaily, ale jejich zakomponování do celku. Prostě člověk čeká trošku uhlazenější přechod někam dál a najednou SEK.... Jinak co se týče názoru na uměleckou stránku celé série, tak bych to viděl jako pláč na špatném hrobě. Pokud vím, tak nikdo o Rowlingové neprohlašoval, že je novou Toyen v literatuře - celej příběh a svět je vytvořen kvůli zábavě a tomu aby se čtenář pobavil a mohl se na chvíli odpoutat od všedností života. Navíc, dle mého názoru, Rowlingová píše skutečně čtivě a už dlouho se mi nestalo (naposled u pátého dílu:)) abych se musel silou vůle odtrhávat od stránek a dávkovat si čtecí čas aby mi něco zbylo i na potom...

StvN
20. 12. 2005
Dát tip
Mortimer - tak to se mýlíš (když už avízo), najde se hodně lidí, viz tady třeba elenida_anara, kteří ti řeknou, že je to napsáno na vysoké úrovni. S pár lidma jsem se o tom i bavil a ti dokonce řeknou, že je to kvalitní kniha. Já souhlasím s mistrem alterego, že ta pani psát neumí. Její sloh je na úrovni střední školy. Je blbost (elenida_anara) myslet si, že člověk musí přečíst všechny díly. Větší hovadinu jsme neslyšel. Četl jsem první díl HP a po přečtení první strany jsem věděl, že píše hrozně. Ona možná píše čtivě, ale především píše neuvěřitelně hloupě.

StvN
20. 12. 2005
Dát tip
Je to grafomanka.

StvN
20. 12. 2005
Dát tip
Já ne.

StvN
20. 12. 2005
Dát tip
Já s tebou souhlasim, skoro všichni až na pár výjimej tu jsou grafomani. Alojse nevyjímaje:) no, možná už se polepšil.

solomon
19. 12. 2005
Dát tip
pivo já to mám celý...aj s tit....moje holka to četla a když to pak viděla tak prej je to osekaný celý až do konce....tak se moc netěš........a ty_víš_kerej_kokot je tam prej udělanej úplně zcestně...no uvidíš...až uvidíš.... jinak alojs....dobrá recenze *

reka
17. 12. 2005
Dát tip
"To to leti" se pise takhle, ne "Toto leti". Zacatek recenze je naprosto straslivej. Chapu, ze jsi chtel nejdriv napsat nejaky hezky vseobecny uvod pred tim, nez se pustis do pitvani dila. Ale proc neco takovyho? Odstavce na sebe nenavazujou, neni jasny, co chces rict, skaces bez souvislosti z jedny myslenky na druhou. Coz je dost skoda, protoze zbytek recenze je docela slusnej.

Alojs
17. 12. 2005
Dát tip
mám přesně stejný názor... tady vidíš důsledek uzávěrky... kdybych měl více času a nedodělával to minutu před death-termínem, více bych si s tím pohrál... takhle to dopadlo takhle... (první odstavečky měly být původně v prologu, do recenze nepatří - ale v prologu už mám ty kredity, takže jsem to udělal takhle). nicméně ještě jednou... uznávám, že odstavec začínající "Čtvrtý díl..." není moc vyhloblovaný :/ a je to samozřejmě má chyba.

basnikalex
15. 12. 2005
Dát tip
recenze je super, s názorem naprosto souhlasím, pro někoho kdo nečetl knihu, musí být film dost chaotický, všechno bylo hrozně uspěchané a přesně tak, chybí ty pojivové scény, trojka byla mnohem lepší TiP

sobek
14. 12. 2005
Dát tip
Pěkná recenze. Na film jsem se těšil(knížky jsou bezvadný), bohužel mě zklamal, strašná nuda(i sám o sobě). Jinak strašně žeru příspěvky alterega o hlavních funkcích umění. Kecy, kecy, kecy. Naopak si myslí, že knížky jsou doopravdy kvalitně napsané, příběh krásný a fantazie obrovská. Jo, ale fakt souhlasím s tím, že děti by měli radši číst něco zajímavějšího - co třeba? Akvinskýho, Eca etc. Kecy, kecy, kecy. Poslední věc - domníval jsem se, že knížka je primárně určena(zejména první díly) pro malé čtenáře. Zkus dospět ty , ty nádhero. Jako dospělí a umělecky založený člověk by ses nad tím mohl povznést. Každopádně bych řekl, že H. P. už prověřenej poměrně je - to je miliónů výtisků, a jestli ho budeme pamatovat za sto let? Teď si taky pamatuješ dementní knížky jenom proto, že je do tebe díky akademikům nahustí ve škole - Jirásek . . . Buďte zdráv pane Dospělý (třeba jednou napíšeš něco, co se aspoň z části Rowlingové vyrovná, přál bych ti to) Ale recenze je doopravdy moc dobrá

JiKo
13. 12. 2005
Dát tip
Nemám rád recenze které vycházejí ze srovnání psané předlohy a výsledného filmu. Taková recenze se pak z větší části zaměří na to co se do filmu nevešlo a jak se to podle představ recenzenta nepovedlo (protože on má z knihy nějaký dojem), místo toho aby hodnotil film jako takový. Režisér těžko natočí víc než řekne scénárista. Tahle recenze ale do tohodle modelu zapadla úplně jako bys tu knihu nakonec četl. Komerčně je to publikovatelná recenze ve vyšších kruzích bez zábran a spousta lidí ti dá jedničku, ale chybí mi jedna podstatná věc. Je to proboha dětskej film, toš kde je hledisko cílové skupiny filmu? Z tohodle pohledu recenze pro mě není moc vydařená.

Hahaha... Taky nechápu proč si četl zrovna třetí díl??? To si jako myslíš, že když vynecháš první dva díly a skočíš rovnou ke třetímu, že se ti to bude líbit, a že z toho něco budeš mít??? Já osobně považuji třetí díl sice za nejméně zajímavý, ale rozhodně nehodlám polemizovat o jeho kvalitě, protože ta je tak jako u ostatních knih série na vysoké úrovni... Víš, to kvalitní a obdivuhodné na těchto knihách mohou posoudit pouze ti, kteří přečetli všechny díly, a ti mi jistě dají za pravdu. Rowlingová má neuvěřitelnou schopnost, že si celý, tak neuvěřitelně rozsáhlý příběh rozdělila do sedmi knih a po celou dobu jí veškeré okolnosti do sebe perfektně zapadají... Pro mě je to prostě spisovatelka čislo 1.

StvN
09. 12. 2005
Dát tip
Já na to koukal na kompu bez titulků (což zvládám tak zpoloviny dobře, aspoň nemám pocit blbých dialogů). A musim říct, že jsem se neodtrhl, což je dobře. Jak jsi napsal, pro ten přítomnej požitek. Ale jinak je film trochu slabej na nápady - hlavně důležité scény ze soutěže mě zamrzely, asi nejvíc ta dračí, kde jsem se těšil na všechny čtyři draky, no nic. A poslední poznámka. Já nějak nemám rád tmavý filmy, chápu, že světlo dělá hodně, ale v tý tmě pak neni nic vidět. Jo a recenze dobrá, samo, to ti jde.

Ivet
07. 12. 2005
Dát tip
veškerý nadšení, že du konečně na další díl Pottera během filmu vyprchalo... navíc nás v kině seřvali, prej se máme chovat na svůj věk, a když se mě druhý den ptala kámoška, jaký bylo kino, tak mě nenapadlo nic jinýho než "šlo to"... tak to dopadá, když člověk čeká, že ty filmy budou každým dílem lepší...

Taky nepochopím, jek je možné aby někoho nebavila tak kvaletně propracovaná kniha a příběh, ale proti gustu žádný dišputát, že?

Pearlian
04. 12. 2005
Dát tip
:-)

pozorovatel
04. 12. 2005
Dát tip
* nevim, no... mě harry potter nebavil... vlastně ani jeden díl ale já jsem zaujatej divák:)) dobrá recenze

Alojs
04. 12. 2005
Dát tip
a pokoušel ses číst předlohu? já teda ne... přiznám se... kaju se :)

pozorovatel
04. 12. 2005
Dát tip
myslíš tu knížku? nikdy!!! ani jsem na ní nešáhnul!!! :))

Alojs
04. 12. 2005
Dát tip
by ses naučil nějaké čáry máry...

pozorovatel
04. 12. 2005
Dát tip
...a nosil bych černý obroučky, měl kštici na hlavě jako správnej beatlsák a v zadní kapse dřevěnej pěkně pružnej proutek

Presbyter
04. 12. 2005
Dát tip
Já jsem usnul po 30-ti stránkách prvního Pottera a víc už jsem číst nezkoušel... První dva filmy na mě působily jako standardní triková pohádka bez uměleckých ambicí. Třetí tolik vychvalovaný film jsem zatím neviděl. A recenze na ten čtvrtý je napsaná svižně a myslím že i vyváženě a obsažně. Ale když - já Pottera prostě nemám rád, je to pohan a čarodějník... Vždycky mě na té potterovštině fascinovala jenom úžasná vize kolejního života, odvozená od struktury středověkých univerzit. Co já bych v době svého VŠ studia dal za podobně temně gotickou fakultu!

pozorovatel
04. 12. 2005
Dát tip
"Ale když - já Pottera prostě nemám rád, je to pohan a čarodějník...":))))

Presbyter
04. 12. 2005
Dát tip
Neboj - s pohany ve skutečném životě se naopak bratřím - ve skrytu duše budu asi ctitelem Dionýsa...

pozorovatel
04. 12. 2005
Dát tip
i ty jeden požitkáři!

Film nemá 150 ale 157 minut, ale ani tak není možné do něj vtěsnat tak rozsáhlý příběh plný vedlejších dějových linií, jak je tomu u knižní předlohy a proto se Mike rozhodl celý příběh pojmout zcela jako thriller a vynechat veškeré scény, které by se s tímto neztotožňovaly, snad kromě několika humorných vsuvek... No... ono je to docela zajímavé, přečíst si názor někoho, kdo nečetl knihu a viděl film... to bys na všechno získal úplně jiný pohled. Já osobně patřím k těm, kteří preferují knihu, ta je totiž opravdu velmi kvalitně napsaná, ale neodsuzuji ani film... zdál se mi povedený, pokud ho nesrovnávám s psanou předlohou...

Alojs
04. 12. 2005
Dát tip
děkuji za názor :) vžiju-li se do tvého pohledu, musím souhlasit.

tristes
04. 12. 2005
Dát tip
dobrá recenze! teda já čtverku ještě neviděla.... ale je jasné, že film čtyři hodiny trvat nemůže a ohnivý pohár (knížka) je hodně obsáhlá a obsažná ;o) a tak se do filmu vměstná jen stěží. dík za recenzi, ráda jsem četla ;o)

Alojs
04. 12. 2005
Dát tip
jsem rád, že s ní souhlasíš. já mám v poslední době docela štěstí na to, že koukám na samé rozporuplné kousky (čemuž odpovídají i mé články). Už jsem si začal myslet, jestli není chyba ve mně... :/

Vaud
04. 12. 2005
Dát tip
hezká recenze, jsem celkem zvědav, jaký to je *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru