Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

..odpolední siesta

04. 08. 2006
20
8
6387
Autor
Rabb

 

Mávnutím otevřel dvířka nejméně dvě stě let staré skříně a z útrob vytáhl dva keramické šálky; jeden s malou prasklinou na okraji a druhý neporušený. Očekával důležitou návštěvu, a proto se musel náležitě připravit.
  Položil šálky na kuchyňskou linku poblíž pánve se zbytky zaschlých míchaných vajíček. Dvířka zavřel, zrezlé panty na rozloučenou lehce vrzly. Do kovové konvice nalil studenou vodu z vodovodu a položil ji na plotnu. Kolečko s regulací plynu vytočil na maximum, podsunul palec a ukazováček pod konvici a luskl. Z trysek, ze kterých před malou chvílí syčel jedovatý plyn, vyšlehly plameny a teplota vody uvnitř konve začala vzrůstat. Něco jsem se přece jen naučil, chválil se.
  Přesunul se k další skříňce o pár kroků napravo. Zatáhl za mosaznou kouli, která trčela z hladkého dřeva, otevřel tak další dvířka a do prostoru se rozplynulo omamně příjemné aroma. Zašmátral vevnitř a vytáhl ze stínů krabičku ručně baleného čaje. Odtrhl vrchní papírové víko krabičky, čímž vůně mnohonásobně zdůraznila, a vybral dvě příchutě. Jednu lesní směs, ta bude pro mě, a jednu skořici – s nepatrným přídavkem účinného jedu – ta bude pro návštěvu.
  Šibalsky se usmál.
  Krabičku vrátil do původní přihrádky. Dvířka mávnutím ruky přibouchl. První čajový sáček s příchutí lesní směsi vložil do šálku s prasklinou, nit od sáčku přehodil přes okraj – ta se zasekla v malé prasklince – a druhý sáček vložil do druhého šálku stejným způsobem. Voda uvnitř konve začala zuřivě vřít, až poklička netrpělivě poskakovala sem a tam. Stáhnutím plynu uhasil plotnu a obsah konve rovnoměrně rozlil do hrníčků s čaji.

 


Z kuchyně přes dlouhou chodbu přešel k domovním dveřím, uchopil kliku a prudce je rozrazil, div nesrazil muže s kápí přehozenou přes hlavu, jež se právě chystal stisknout malý zvonek s nevyplněnou jmenovkou.
  "Nazdar Gabrieli, pojď dál, neočekával jsem tě," řekl hostitel a uvolnil cestu dovnitř, přičemž roztáhl rty v nepatrný úsměv.
  "Také tě zdravím, Petře, tvé pozvání rád přijmu," sdělil s jistým překvapením a překročil práh. Uvnitř si stáhl kapuci z hlavy, čímž odhalil zářivé po ramena dlouhé bílé vlasy, sundal si světle modrou kápi, čímž se z vyboulenin pod šatstvem vyrýsovala dvě mohutná křídla, a pověsil ji na věšák.
  "Posaď se, napij se čaje, zrovna jsem dva uvařil," řekl, jakoby vůbec netušil, že Gabriel přijde. V mysli si představoval, jak Gabriel,
Petrův dlouholetý učitel, polyká poslední doušek čaje, jeho tvář se zkroutí v bolestivý škleb a vnitřnosti a krk mu pomalu rozežírá jed z čaje. Petrovy oči zazářily touhou.
  "To je náhoda. Děkuji mnohokrát, který je můj?" Tázal se nesměle a očima přecházel z jednoho na druhý.
  "Nejlepší je skořicový. To je tento,"
  Gabriel přikývl a přisunul si skořicový šálek blíže k sobě.
  "Napij se. Je dobrý."
  "Ano napiji se, jen se chci zeptat. Říkáš, že tento je lepší?" Chtěl se ujistit Gabriel.
  "Ano. Určitě je to ten tvůj. Tak pij. Na co čekáš?"  Tázal se Petr netrpělivě.
  "To nemohu“, zarazil se Gabriel, „hostitel by se neměl podřizovat hostu. Vezmi si proto můj šálek, prosím" řekl Gabriel a skořicový čaj přisunul zpět blíže k Petrovi.
  "Příteli, pro tebe se rád obětuji, můj hrníček má ostrou hranu, byl bych nerad, kdyby ses poranil," oponoval Petr a nepoškozený šálek opětovně přisunul ke Gabrieli.
  "Budu pít z druhé strany šálku, neporaním se, důvěřuj mi." Řekl Gabriel klidně.
  "Trvám si na svém!" Řekl mírně rozzuřen a přistrčil skořicový čaj po desce stolu, nedbalostí však hranou ruky strčil do šálku s příchutí lesní směsi. Ten se převrhl přes okraj stolu, dopadl na kachlovou podlahu a roztříštil se na malé kousíčky.
  Oba na sebe nevěřícně zírali. Šálek s otráveným čajem stál uprostřed stolu, z jeho útrob stoupala horká pára, avšak nikdo se neměl k tomu, aby si jej přivlastnil.

 

Nastalo dlouhé ticho, které protrhl Gabriel: "Čaj není podstatný, mé poslání ano. Nejvyšší nedokáže překousnout to, že jsi zneužil jeho moci a přidal ses na stranu zla. Dlouho tě sledoval, toleroval tvé vraždy, ale pohár trpělivosti přetekl. Dnes zemřeš, zrádče!"
  Petr sklopil zrak, styděl se. Byl to dobrý herec. "Věděl jsem, že jednou to přiijde. Ale splň mi, prosím, mé poslední přání a vypij ten čaj. Jen řekni, že ti chutnal a já zemřu s úsměvem na rtech."
  "Poslední přání ti splním." Přisunul si šálek k sobě, uchopil jej do ruky a bleskurychle uvolnil dýku z pouzdra a vrhl ji proti Petrovi. Přímý zásah.
  Petr padl tváří na desku, z posledních sil oddechoval, z rány crčel proud krve. Podíval se na Gabriela a naposledy vydechl. Gabriel Petrovi splnil poslední přání. Napil se čaje.


8 názorů

Taková neobvyklá odpolení siesta a o to (pro mě) milejší překvapení. T

no, tak vidíš:D a žltá (jesenná) zdraví žltého (slniečkového) :DDD

Rabb
22. 02. 2007
Dát tip
no já svá díla do klubů taky nevkládám no.. ..každopádně se to tam určitě hodí.. :-)

aj ty?:DDD no, ja svoje veci do klubov nedávam...mám z toho zlý pocit a možno ani ty nie:DDD ale taký pekný padlý anjelik sa tam hodil, nemyslíš:D

Rabb
22. 02. 2007
Dát tip
no jéje.. žlutý anděl děkuje žlutému andělu.. :-)

dobré...a myslím...aj klub;)*

Rabb
25. 11. 2006
Dát tip
a

tak
29. 09. 2006
Dát tip
myslela jsem že tu skříň otevřel červotoči,aby do ní mohljako vejít:)

Lakrov
10. 08. 2006
Dát tip
Na to, že jim jde oběma o život, je to takové p-o-m-a-l-é. Ty dlouhé, složité věty, dokreslující přímé řeči tomu ubírají na spádu. A co ty barvičky? Zpočátku se mi zdálo, že jsou použity proto, aby bylo poznat, kdo mluví. A to by pak nebylo třeba těch dokleslujících komentářů. (Skoro) celý děj by se mohl vejít jen do přímých řečí, čímž by to celé získalo větší napětí. Jaký byl vlastně záměr?

Chiméra
09. 08. 2006
Dát tip
Parádní, nemám slov...a konec...nejlepší...*

vlastovka.
07. 08. 2006
Dát tip
Měl jsi tam přidat upozornění, že se to má číst ve čtyři ráno. Účinky jsou opravdu dalekosáhlé :) Musím se k tomu zkusit vrátit v normální denní dobu... Momentálně si * ale zaslouží :)

Tváří se to strašně vážně a já se přitom musel celou dobu usmívat, je to strašně jednoduchoučký, čekal jsem kdy to konečně přijde a ... ono to v tu chvíli skončilo, zápletka je opravdu (jak už tady někdo psal) hodně předvídatelná, chybí tomu takový ten jiskřivý náboj, přeci když se setkají dva lidi a každý jde tomu druhému po krku, tak to musí jiskřit až jim hoří podlaha pod nohama. Tady bylo neskutečně chladno. Škoda.

oleandr
04. 08. 2006
Dát tip
líbí

Rabb
04. 08. 2006
Dát tip
omluvte pár překlepů.. ..znovu to upravovat nebudu.. možná později.

Rabb
04. 08. 2006
Dát tip
Sejre.. :-) Cherubinko.. děkuju, děkuju, děkuju.. :-)

cherubinka
04. 08. 2006
Dát tip
Skvělý, skvělý, skvělý!

Eidam
04. 08. 2006
Dát tip
*thumbs up*

Rabb
15. 06. 2006
Dát tip
..že děkuju.. :-)

martinez
15. 06. 2006
Dát tip
no to se mi líbí víc než mustang...

Gvendolína
21. 05. 2006
Dát tip
Vážně dobré.

Jolana19
03. 04. 2006
Dát tip
Nejdřív jsem měla chuť udělat si čaj, a to jsem zarytej kafař, ale u konce mi došlo že mi tam něco chybí. V poslední větě je řekni že Ti chutnal a umřu s úsměvem na rtech. Ta věta, že mu čaj chutnal tam nepadla, takže zřejmě umřel bez úsměvu, nebo se pletu :)) Napil se, ale věta nepadla Líbila se mi, vážně

Amanda
06. 02. 2006
Dát tip
Tohle je super!!!** Sice opet tve oblibene slovni spojeni utroby skrine... trochu predvidatelny zaver ale tohle se mi fakt moc libilo :-))

Julian
28. 01. 2006
Dát tip
Hmm neviem toto nie je moj styl ale ma to nieco do seba

Rabb
22. 12. 2005
Dát tip
Děkuji... ...chybičku s hrníčky napravím; někdy... :-)

StvN
08. 12. 2005
Dát tip
Já myslel, že ostré místečko v lesní směsi. No, možná jsem se pletl. Popis na počátku jsem nechyt tak docela. Vůbec nevim, jak ta místnost vypadal. Petr vždycky s něčim pohnul nebo něco vzal, ale já si to nebyl schopen uvědomit. Buď je to tím, že jsem unaven nebo je to divně napsaný. O příběhu radši mluvit nebudu, protože mi přijde moc shcematickej a jednoduchej. Ale jinak sloh máš celkem dobrej.

Rabb
06. 12. 2005
Dát tip
Ještě jedno slibované AVI + jedno bonusové...

Kandelabr
06. 12. 2005
Dát tip
jakože proč ne. je zajímavé, jak často se lidi snaží nějakým způsobem zpracovat taková ta "velká témata"-anděly, krista,šachové partie bůh/dábel, člověk/smrt (a libovolné kombinace-přáteláky :) ). je to dost nebezpečný led, protože kolem těchto témat bylo napsáno víc než dost. ale k věci: četlo se mi docela příjemně, popisy jsou fajn, i když místy trošku příliš popisné (na můj vkus)-ale už jsem se nezaškobrtával. zápletka je hodně přímočará, dialog je trošku naivní (zkus si ho přečíst nahlas, pomáhá to. i když mluva andělů je asi dost specifická :) ) pointa je ok, neurazilo mě to, i když bych si spíš rád přečetl co provedl petr za průser :)

Malá_Holka
05. 12. 2005
Dát tip
Tak teď je to naprosto dokonalý :) škoda že už jsem dala tip :D

Rabb
05. 12. 2005
Dát tip
Teď jmenovitě: Tristes: Jsem nesmírně rád, že se ti líbila. Děkuji... Malá_Holka: Nečekal jsem, že konec vyzní tak "super". Přišlo mi to jako príma zakončení. Anděl nakonec splnil slib... A ohledně tvé rady: Už jsi si všimla, že jsem se jí ujal a nedostatek dopiloval. Alojs: Znovu mne těší, že se mi povedlo, něco, co se ti líbilo. Popisy mám rád, tak proč si je neužít, že? Sakra, já a Shekespeare? Hmmm, díky:-)

tristes
04. 12. 2005
Dát tip
jo, tohle se mi líbilo ;o) a dobrý závěr, teda u tebe asi typický, že ;o)

Malá_Holka
04. 12. 2005
Dát tip
závěr je super, jen bych tam nedávala ty tři tečky a odstavec, to působí už zbytečně... kdyby to tam bylo jako normální oznamovací věta, nemělo by to chybu. To je samozřejmě drobnost, takže tipuju :)

Rabb
04. 12. 2005
Dát tip
Napravíme... :-) Děkuji, že se vám povídka líbila. Ve střevech jsem cítil takovou tu nervozitu, bál jsem se, že jsem se snažil napsat něco zbytečně... Ještě jednou děkuji...

Alojs
04. 12. 2005
Dát tip
super. možná to není tak vyhlazený, jak by to mohlo být, ale mně se to líbí. Perfektně se vyžíváš v popisech... o tom už jsem se přesvědčil na místním pokecu :) Konec je skvělý. Zápletka s čajem... no prostě gud. zápletka jak od shakespeara. Ještě čtenáře si nevyřadil ze hry. No ale příště no... :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru