Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

párání

16. 12. 2005
1
0
1143
Autor
Newton

 

Dobové kostýmy andělů na klíček mě vždycky dráždily. Slabomyslná kritéria mravních hodnot a každodenní gladioly uvadající úměrně počtu prosouložených nocí – nesnesitelné.

Kdysi jsem po delším váhání vyslovil dost hlasitě větu: Nenávidím Číňany. A vida – kámen se znovu valí dolů a ubohý Sysifos se s bujarým chechtotem ujímá opět vlády. Jakoby obloha byla modřejší a lidé kulatější... Vězí to však v každém z nás.

Zamykejme vždy pravé zámky. Třeba paklíčem idealismu. Nosíme v sobě svoji vlastní smrt. Což na tom přidáme-li se k bílým či černým? To na věci nic nezmění. Znám lidi povznesené nad čas. Zemřeli stižení totální paralýzou.

Dnes nenávidím vynálezce a uctívače zvonů. Klaníme se před gilotinou a líbáme karabáč, který nám denně rozežírá naděje. V masochistickém orgasmu se svíjíme v prachu vlastní existence a neodvažujeme se vyhladit cenzory.

Naopak zpíváme hlasitě píseň: Co by tomu řekly příští generace? a se šťastnými úsměvy nasloucháme potlesku vlastních dlaní plesajíce nad neschopností mozků...

Ti upřímnější z nás se alespoň zardívají studem nad naší geniální dovedností zaměňovat slova. Coito ergo sum.

Chodíme po kruhové dráze a hrdě oznamujeme počet kilometrů. Sekáme ruce zlodějům, abychom z jejich prstů mohli beztrestně stáhnout ukradený prsten. Všechno jako dřív. Se stoupající kvalitou břitu popravčí sekery se zvyšuje kvalita protéz. Poměry zachovány. Podstata nezměněna.

Popelem mrtvých zúrodňujeme půdu a koloběh pokračuje. Krysa v labyrintu však jednou docela jistě zešílí.

Ale kdesi nad-  a mimo krysí chápavost, daleko z doslechu se ozve:

Tak, pokus u konce.


Newton
19. 12. 2005
Dát tip
Jsme všichni zmanipulováni, jak říkáš. Už od narození, takže... tím bych se na tvém místě netrápil :) Pokud tě můj text jakkoliv oslovil - /a zmanipuloval :))/ díky za reakci. Jde o reflexi mého názoru na svět v jistém období života zachycenou bez nějakých vedlejších záměrů.

Pisces
18. 12. 2005
Dát tip
Jo, dobrý to je... ale člověk potřebuje přečíst ji 2x minimálně (já zatím 3x:-)), aby se do toho ponořil a tak nějak pochytal všecky ty výrazy.. docela zajímavý způsob, jak něco sdělit a zároveň si dokonale splácal hodně cizích výrazů a vypadá to dobře :-) takže můj pocit? rozporuplný... protože na jednu stranu to vypadá, že moc dobře víš, o čem píšeš, že máš docela vyhraněný názor a tak, ale na druhou stranu mi to přijde vyumělkované, aby to působilo právě tak, jak jsem psala v případě č.1 tak nevím - co z toho si vybrat? ale minimálně, i kdyby šlo o případ č.2, tip ti dám, protože to, co si napsal, dokáže člověka krásně zmanipulovat :-) *

Pisces
17. 12. 2005
Dát tip
Cogito ergo sum. - moje oblíbená věta :-) pěkně si ji pozměnil Nicméně... musím si to ještě přečíst znova, třeba odpoledne. Takže dík za avízo a já se vrátím. PS: Zatím se mi to líbí. :)

Newton
17. 12. 2005
Dát tip
:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru