Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kam kráčíš?

21. 12. 2005
0
0
3602
Autor
Tonko

Kam jdeš člověče?

Utíkám.Zdráhám z reality.Ulítávám na vlně z myšlenek a přání.Zavřel jsem se do hlavy a klíč má srdce. Myšlenky mi ukazují cestu a srdce mi dodává sílu.Jsem sám. Nemám nikoho a neexistuje nic, co mi stojí v cestě.Zdrhám. Utíkám.

Proč to človíčku?

Realita. Musím utéct neý mě pohltí a já ztrtím to , co ze mě dělá člověka. Člověk, kterého pohltí realit, se stavá jenom jejím nástrojem, její loutkou. Pohrává si s ním jako vítr s listy. Vláčí ho životem a on nemá jedinou šanci se jí postavit a určit si sám cestu. Proto zdrhám, než mě pohltí.

Bojíš se?

Jasně že jo!

Čeho se bojíš?

Bojím se, že propadnu realitě.Že se ze mě staně jen jeden z mnoha. Budu pro ně jen číslo na ubohý kartičce. Bojím se, že mi vemou moje myšlenky a do hlavy mi napumpujou ty své.

Myslíš, že zdrhneš?

Zatím se mi to daří, než si mě všimnou.

Kam chceš zdrhnout?

Někam kde ralita nemá své lidi. Nevím kde to je ale věřím svému srdci.Celý tento marnivý život se člověk ptá po svém místě v realitě a zapomíná na to, že realitu si vytvořil on.Lidstvo se bojí, že mu bude vládnout technika, já se bojím už teď, že mě vládne blbebý lidský konstrukt s názvem kultura. Žiji nebo přežívám?

Zkus se zastavit, abys to zjistil.

Já už to bohužel vím. Zdrhám, abych mohl žít, protože ten kdo stojí pouze přežívá. Realita mu nepovolí, aby viděl věci a lidi kolem sebe jinak, něž jak chce ona.

To je ta realita tak zlá?

Ona je jen taková jakou si ji lidi vytvořili.

Takže změnou lidí dosáhneš změny reality?

Logicky ano. Jenomže reality není logická,takže na ni neplatí zákony logiky. Změnou lidí dosáhneš změny snů a přání, ale nedosáhneš změny reality.

Jak tedy změnit realitu?

To bych taky rád věděl. Nemusel bych před ní stále zdrhat. Myslím, že je jen jediný způsob. Dokázat lidem a přesvědčit je, že realita je jen jejich nástrojem. Nástrojem, který nad nimi převzal vládu a teď je používá, aby sama přežil. Vždyť co je realita?

Dobrá otázka.Co si myslíš, že to je?

Je to vše kolem mě? Ale vše kolem mě nemohu vnímat. Mám omezené možnosti. Je to tedy vše, co mohu vnímat? také ne. Existuje zde něco jako šestý smysl, který umožňuje zachytit i to co nevidím, necítím, nenahmatám,neslyším, neochutnám. Nevím.

Teď to zkusím já. Je to něco,co si člověk vytvořil, aby přežil.Nechal se jí obklopit a ona ho celá pohltila.Je to jako bezedné moře, do kterého člověk spadl a potápí se níž a níž. Čím je níž, tím na něj působí větší tlak. Až ho nakonec ten tlak zabije.

Ano, nějak tak. Ale jak se z toho moře dostat pryč? Já zdrhám jak jen to jde ale pořád cítím, jak se potápím. Teď poraď.

Musíš zastavit přívod vody. Zastav vodu v řekách. Najdi špunt a vytáhni ho.

Seš dobrej, jak najdu ty řeky a jak potom zastavím tu vodu? A to nemluvím o tom, jak vydržím ten tlak u dna.

Říkáš, že můžeš lítat na nějaký vlně z tvých myšlenek a přání. Zkus se na ní vznést nad realitu a hledej delty řek. Potom postav hráze z přání, to by mělo vydržet nápor vody. potom se zabal do myšlenek a skoč po hlavě do toho moře. Neboj myšlenka bude něco jako skafandr, takže bys měl vydržet ten ohromný tlak vody.

A co bude až to moře vypustím?

Bude zde svět, ve kterém budou jen myšlenky a přání. To je přeci jasné.

Takže zde nebude nic? Jen myšlenky a přání ale nic reálného?

Ano, to přeci chceš!

To ano ale ne za cenu, že přestanu existovat a zbudou zde jen mé myšlenky a přání.

Tak vidíš. Realita je tady abys mohl žít. Důvodem, proč utíkáš, jsou tvé myšlenky. Musíš je změnit! Člověk musí přestat pátrat po tom proč je tady. Nesmí se ptát po realitě, jinak ho jeho myšlenky vlastní myšlenky pohltí a nakonec zahubí.

Takže to, co člověka ničí, jsou jeho myšlenky?

Ano. Nemysli a žij. Poslouchej své smysly ařiď se jimi za všech okolností. Neutíkej před realitou. Vyvaruj se zbatečných myšlenek, které tě zavádí na scestí. Poslouchej srdce a rozum, proč myslíš, že je máš?! Abys je poslouchal! Myšlenky jsou tu jen pro sny a přání. Ty ti neřeknou, proč jsi tady tady. Přestaň  už konečně o tom přemýšlet a vrať se zpět do reality nebo začnu litovat, že jsem ti dal svobodu a vůli, nebo -li předpoklady k myšlence. 

  

 

 

 

 


REDH0T
04. 01. 2006
Dát tip
Nevyhánějte ty bosé Habešany z hypermarketů...!!!

REDH0T
04. 01. 2006
Dát tip
...kde by byl svět bez globálních korporací typu PANARONIC, ADIAS a PLIMA ??? Nebojím se to říct - byl by zpět ve století páry...

REDH0T
04. 01. 2006
Dát tip
alter - že ty seš zrozen ve znamení raka ?

REDH0T
04. 01. 2006
Dát tip
...já jsem jednou žral starej chleba a potom mi bylo týden špatně. Ale nemysli si. Jím i některé současné věci a připravuji se i na budoucí cyberpunkovou stravu v tubách...

papouch: :o)

papouch
03. 01. 2006
Dát tip
Tos nám to natřel!!!... ť-ť-ť...

papouch
03. 01. 2006
Dát tip
Jasně! Vzhledem k tomu, že jsem ovládán přítomností a bojím se budoucnosti, tak ti k tomu nic říct nemůžu, abych se toho pak nemusel štítit!! ... To mě těší, že mě lituješ... :-PPPP

papouch
03. 01. 2006
Dát tip
jenom si tě dobírám .-) na diskusi nemám, jsem jen malý hloupý papoušek

papouch
03. 01. 2006
Dát tip
jsme na Písmáku ... a já tomu už taky nerozumím ... rychle zapomínám, víš? .-)

papouch
03. 01. 2006
Dát tip
nehulím, spím .. dobrou noc :-)

Andulka
22. 12. 2005
Dát tip
Nevim....me prispevek prisel jako snuska chaosu...:-) Kdyz nad tim premyslim, pro me je skutecnost vira. Aneb viru delam svoji realitou. Vim, ze nemuzu zmenit realitu vsech, zrovna tak jako vim, ze s pomoci muzu zmenit realitu svoji.Taky vim, ze svymi ciny mohu pomoci zmenit castecne i realitu druhych. A tak ozbrojena laskou a prikladem se snazim prozit svuj zivot jak nejlepe umim. Spokojene proziti vanocnich svatku a hodne lasky nam vsem...:-)

REDH0T
22. 12. 2005
Dát tip
...a to bych andulko dnes prohlásil za heslo dne. Změňme svoji láskou realitu a víru těch ozbrojených číňanů. Krásně jsi to řekla...

StvN
22. 12. 2005
Dát tip
Já jen opakuji, že realita je prázdný pojem.

REDH0T
22. 12. 2005
Dát tip
StvN - a koho to dneska zajímá? Možná tak včera nebo zítra, ale dnes každopádně nikoho realita nezajímá...

StvN
22. 12. 2005
Dát tip
Tady to vypadá, že zajímá.

papouch
22. 12. 2005
Dát tip
- Kam kráčíš? - Do kina. - Co hrají? - Quo vadis. - Co to znamená? - Kam kráčíš? - Do kina. - Co hrají? ......................atd.

Tonko
21. 12. 2005
Dát tip
to chroustjazz: Nemám na mysli realitu jako subjekt, ale realitu jako konstrukt (kulturu) a ta není logická :-) Díky za názor ...

REDH0T
21. 12. 2005
Dát tip
realita jako subjekt - to je přesný a doplnil bych v tomto případě ještě - afektovaně narcistní... ale načpak ty věčné otázky, milé kolego...

StvN
21. 12. 2005
Dát tip
Realita je prázdnej pojem.

K_Anče
21. 12. 2005
Dát tip
Nejsem si jista, zda je zde správně zvolena kategorie...

REDH0T
21. 12. 2005
Dát tip
K Anče - co je to sousloví - nejsem si jista - proti věčnosti... nuže - diskutujme tedy o tomto...

K_Anče
21. 12. 2005
Dát tip
REDH0T...já spíš uvažovala o tom, že autor nevěděl, kam výše uvedený dialog zařadit - NEJSEM SI JISTA, že chtěl rozvinout diskusi... A k tebou nahozenému tématu: nejsem si jista = můj věčný argument:))))

REDH0T
21. 12. 2005
Dát tip
K Anče - jsem si jist, co bych udělal, kdybych s tebou diskutoval face to face ze vzdálenosti 20 cm... :o)

K_Anče
21. 12. 2005
Dát tip
facce to facce? děvčata se nebijou!!!

REDH0T
21. 12. 2005
Dát tip
...ale - huš. Nebil bych tě :o) To bych preci napsal facce to face...

StvN
21. 12. 2005
Dát tip
Je trochu smutný, když se diskuse nad dílem zvrhne v diskusi nad kategorií. Je vidět, jaké hodnoty K_Anče upřednostňuje. Obsah to asi nebude.

K_Anče
21. 12. 2005
Dát tip
bla bla bla, zaplaťpánbů, že du na pivo...

Voga
21. 12. 2005
Dát tip
StvN: dovoluji si upozorniti, že diskuse nad dílem nezvrhla se v diskuzi jinou. Ona se pouze zajímavě zvrhla...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru