Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Posvátný kůň

Výběr: So_what
22. 12. 2005
3
0
890
Autor
OsamelaVila

Jedno starší dílko. Hlavní postava je kůň.

Jednoho pěkného dne na planetě Mars jsem zase přemítala o životě koně. Na Marsu se koně měli dobře a moje zvláštní zbarvení bílá hříva a ohon, jinak černá mi dalo výsadní právě na návštěvu u vládkyně Marsu Energity. V překrásné stáji bylo příjemně a pak se to stalo. Země se otřásla a výbuch.

Ocitla jsem se na planetě Zemi. Byl to šok: Dopadla jsem do severní Ameriky, blízko indiánské vesnice. Zrovna když se náčelníci radili o válečné ztezce, mě moje zvědavost dohnala do středu vesnice. Náčelníci vyšli z týpí a uviděli mě. Udivila jsem je.

Já jsem zírala a zachvíli jsem měla ohlávku. Docela mě to udivilo, když mi něco řekli a já tomu rozuměla. Otázka zněla: ,,Na zlé bleé tváře platí lest nebo síla?˝

Já odpověděla: ,,Lest.˝

Řekli mi: ,,Ty bílá hříva.˝

Pak mě uvázali na dlouho, abych se napásla. Příští ráno indiáni rušili vesnici. Koně a psi byli obtěžkání nákladem. Já dostala sedlo.

Náčelníkov dcera Ladná srna mi řekla: ,,Bílá hříva pomůže kmeni vyhrát boj proti bledým tvářím.˝

Jelo se. Ladná srna byla hehká. Krajina byla rovina jen místy zvlněná.

Začal být rozruch, protože přjil zvěd se zprávou, že bledé tváře jsou blízko. Ladná srna seskočila a mě přivázala ke kolíku. Cukala jsem a řekla jsem, že přece neuteču před bojem.

Náčelníkův syn Mladý orel si mě prohlížel.

Začalo válečné tažení a já byla v čele. Běloši na farmě začali pálit, také indiáni začali pálit. Ve zmatku jsem vběhla s ostatním koňmi do vrat farmy. Ostatní koně nechali ve stádu, je mě dali bokem.

Já se vzpínala, kopala a ržála, chtěla jsem indiánům pomoc, ale indiání začali ustupovat. Já pod ranami biče klesala. Běloši oslavovali ústup a pak si mě všimli.

Jejich vůdce Smit řekl: ,,Teri, Teri pojď se podívat, něco tu pro tebe mám. ˝

Teri za chvíli přběhla a řekla: ,,Ach to je pěkný kůň,˝ a ukázala ns tečkovaného koně.

Vůdce Smit zavrtěl hlavou a řekl: ,,Tahle klisna je pro tebe a jakmile vběhla, rodoši začali ustupovat.˝

,,Je to pěkná klisna.˝ řekla Teri a pokračovala: ,,Zítra si vyjedu.˝

Přístího dne mě dala sedlo. To mě nevyvedlo z klidu a nasedla. Já jsem si to nechala líbit, protože rány bičem nejsou nic příjemného.

Vyjela jsem sama. Vůdce Smit řekl, že rudoši se stáhli. Nevěděl, že já jsem posvátná a indiáni mě přátelsky pozorují.

Teri mi popustila uzdu a já jsem se tryskem hnala k indiánům, když se vzpamatovala dívala se do hlavní pušek, poděšeně se rozhlédla. Dívka sesedla a já řekla, aby vzala sedlo a běžela.

Jeden indián ji dovedl do poloviny cesty k farmě. Po druhé farmu vyplenili. Začala cesta do hor, kde skončila moje cesta. Žiji spokojeně.


So_what
23. 12. 2005
Dát tip
vánoce!

Nicollette
22. 12. 2005
Dát tip
víš co... je to moc krásný, vílo.... *

fungus2
22. 12. 2005
Dát tip
Hezké**

fungus2
22. 12. 2005
Dát tip
Hezké**

pekylau
22. 12. 2005
Dát tip
Ten pohled koně - to není špatné. [chyběla mi tam někde písmenka] t.

pekylau
22. 12. 2005
Dát tip
ještě ten t.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru