Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na úvrati

30. 12. 2005
4
1
2796
Autor
tonas

Tak se to pořád točí

Na úvrati

Silvestr a po něm Nový rok jsou mi vcelku lhostejné, neboť jsou lidským dílem. Já jsem si odbyl významnou roční radost o týden dříve, když si sluníčko nad Madagaskarem rozmyslilo svou pouť k jihu a od obratníku Kozoroha počalo svou zpáteční půlroční cestu k nám, až k obratníku Raka, nad Arábii.
Ví Bůh, že od slunovratu je mi každý den svátkem, ale nikoli nekonečnými lidskými excesy, jejichž vrcholem je Silvestr, ale každým tím malinkým krůčkem, který se v něm koná k jaru a vlídným časům.
Divím se jak řídké jsou starobylé pranostiky : tu „Na nový rok o slepičí krok“, tu „Na tři krále …“ Podle mne aspoň první měsíc po slunovratu měly by být zpranostikovány všechny dny a oslaven každý ždíbek světla a tepla, který přibyl, byť i uprostřed krutých lednových mrazů a závějí. Právě v čase, kdy lidé kolem křepčí a ničí si útroby alkoholickými a jinými zlozvyky, sním o zurčení stříbrné vody v horách, o pípnutí prvního ptáčka zpěváčka, o petrklíčích a sasankách a trávě, která se zase čerstvě zazelená – a taky o vlahých jarních nocích a o všem tom vzkříšení, které je největším kouzlem našich zeměpisných šířek.
Bývá dobrým zvykem teď, právě teď přát všechno dobré na celý rok, očekávaný v obavách a rozpacích. Připojuji se svým přáním, ale vědom si dvou určeností lidského štěstí - subjektivních a objektivních - nepletu se do cizích věcí, nepletu se tam, kde jste sami sobě strůjci štěstí nebo neštěstí. Dělejte si co chcete, podle vlastního rozumu a citu. Zda si přivodíte to nebo ono, je výlučně na vás. Já vám přeji, dobrý průběh všeho, co vstoupí do vašich životů odjinud. Odjinud jako náhoda, která se neptá!. Když už nevyhrajete milion v sázení, ať vám aspoň nespadne na hlavu okenní římsa, ať vás jako spořádaného řidiče nenabourá na cestě nějaký řidič nespořádaný, ať se na vás nevyřádí nějaký ošklivý mikrob, ať si k vám džunglí náhod proklestí cestu ty, které přinesou jen to dobré.
Žijte v pokoji, ale buďte stateční a odpovědní. Snažím se o to a vím, když vedu každodenní války s lidmi, kterých bych si jinak nevšímal, že to není lehké. Vláda věcí se z velké části dostala do nehodných rukou. Naše další bytí nebo nebytí závisí na tom, zda si ji dokážeme vzít zpátky.

PF 2006

1 názor

Ani nevíš, jakou mi udělalo radost, že ještě někdo kromě mě vidí ve slunovratu novou naději, nové světlo... Už několik let se snažím lidem kolem sebe vysvětlit, proč pro mne ostatní svátky toho období tak málo znamenají a proč se tolik raduji z každého prodlouženého dne... Přeji Ti do nového roku spoustu prosluněných dnů... :-)

Marcela.K.
30. 12. 2005
Dát tip
Milý Tony, pěkné přání k novému (celému) roku jsi napsal :-) To, co člověk dokáže ovlivnit svojí vůlí, to mu ,,patří", to co ovlivnit nelze ať je dobré... dáváš srdce na dlani, tak si kousek uždibnu, aby zbylo i na druhé a slibuji, že budu ,,spořádanou řidičkou", na mikroby se ,,vykašlu" ;-) a budu dávat pozor, aby na mě něco nespadlo ... I tobě pak přeju, abys těch neovlivnitelných, ošklivých událostí zažil co nejméně...a za přání tip :-)

vesuvanka
30. 12. 2005
Dát tip
Toníku, to jsi napsal krásně a výstižně, děkuji za milé přání :-)))... TIP přeji Ti hodně štěstí, spokojenosti a radosti v novém roce

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru