Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Údolí smrti aneb Nesnesitelná tíha nebytí v nehybném prostoru

12. 02. 2001
13
0
4641
Autor
Katerina

Ocitla jsem se tady, nevim jak a kdy, ale najednou jsem se ocitla na tomhle miste. Rozhlizim se kolem, prohlizim si okolni krajinu a porad nevim, proc tady jsem a jak jsem se sem dostala. Jsem na obrovske plani, ktera se prede mnou svazuje do sirokeho udoli, tak sirokeho, se spis je tusim, ze to je udoli. Kam oko dohledne je zeme pokryta travou, ale neni to hezky pohled, trava je sedivehneda, zplihle se vali po bezbarve zemi. Marne hledam zrakem nejaky ker nebo strom, jakykoliv zachytny bod. Udoli je prazdne, nikde se nic nehybe. Od obzoru k obzoru visi ocelovesedivy prikrov, visi bez hnuti, zadny vitr, ktery by tu sedivou clonu rozehnal nevane, vzduch je zlovestne nehybny. Sestupuji stale niz do udoli rozprostirajiciho se prede mnou, dokonce mam dojem, ze jdu po jakemsi naznaku vyslapane cety. Jdu dopredu, stale rychleji, tohle misto se mi prestava libit. Zenu se kupredu doufajic, ze narazim na znamky zivota, cokoliv, jenom ne tahle pustina bez zivota. To udoli vsak nema konce, zacina se me zmocnovat tisen, kdyz tu spatruji v dalce prede mnou nejaky tmavy bod. Neco – nebo nekdo – tam je! Upinam se na ten bod, jsem nevyslovne zvedava co to je, priblizuju se k tomu bodu jak nejrychleji muzu. Z urcite vzdalenosti rozeznavam obrysy lidskeho tela, ale naval takrka bujare radosti se meni v neblahou predtuchu. Je to clovek, ale nehybny stejne jako vsechno kolem, jsem si jista, ze na tomhle miste neplyne cas. Vahave se priblizuji k postave lezici na zemi, ta pocatecni zvedavost me pomalu opousti, dokonce mam chut se obratit a jit jinam, ale neni kam. Prohlizim si toho cloveka zblizka, lezi v podivne poloze, jakoby se z poslednich sil snazil dostat pryc. Vypada to, ze zmrzl uprostred pohybu, jeho prsty se zatinaji do trsu uschle travy a jeho oblicej – Ten oblicej mi je povedomy, ne, ten oblicej dobre znam, to je prece muj oblicej, to jsem ja! Ale co tady delam? Ja jsem prece ja, proc jsem i tohle nehybne telo? Davam si ruku pred oci, ale nic nevidim, nemam zadnou ruku… ani druhou ruku… nemam ani nohy… ja nejsem! Divam se sama na sebe a nic nechapu. Jedine, co mi je jasne je to, ze jsem sama, kam jen dohlednu rozprostira se pustina, ta sama pustina vpravo, vlevo, prede mnou i za mnou. A tak tady jsem, bezradna nad tim groteskne zkroucenym telem, jsem tady a pritom nejsem, uprostred udoli kde se nic nehybe, v udoli, kde neni cas. Jsem sama v udoli smrti a neni nic, co muzu delat.
zvedavec
11. 07. 2004
Dát tip
no, a taká predstava, ktorú sme pred časom rozvíjali s manželom: raj, či peklo po smrti vo forme prežívania "navždy" toho, čo sa v nás v poslednom okamžiku nášho života nachádza - možno lásky, možno nenávisti, možno smútku, možno pocitu výčitiek svedomia, možno bolesti, či zmesi toho všetkého...je to niečím podobná predstava. Tip

No pro jistotu bych toho Ježáše přijmul taky... :-) *t

Josefk
09. 07. 2002
Dát tip
je to výborné :-)

Francois
27. 06. 2002
Dát tip
Tip a nejen za myšlenku, nemyslím, že je použit otřelý jazyk.

Katerina
27. 06. 2002
Dát tip
Francoisi, diky :-))

Petula
26. 09. 2001
Dát tip
Jo, tedy spatřit sama sebe, jít K SOBĚ / OKOLO SEBE..., to je divnej pocit. Strádáš? Nemáš východisko? Nebo Ti jen Tvé vnitřní já dává varování??? ("Tato cesta je mrtvá...") Pěkné, pěkňoučkaté! (I když {trochu} viz IVANOL.)

░▒▓-_-▓▒░
«*»


IVANOL
20. 09. 2001
Dát tip
..přidávám se s tipem za myšlenku. Myslím, že je to jenom popis jakéhosi obrazu, symbolu, snad archetypální představa, a ty to nijak nezakrýváš. Pointou je ten obraz sám o sobě. Vypravěčský jazyk by mohl být v některých místech méně otřelejší, ale to je věc názoru. měj se:-))

Katerina
14. 07. 2001
Dát tip
Hubertxy: napad cestou do skoly :-))) taky zdravim.

člobrda
25. 06. 2001
Dát tip
clovek si nekdy pripada, jako mrtvy uprostred pouste, a takovy pohled sobe do tvare ho zvedne opet na nohy, i kdyz nekdy jen tim, ze se probudi ze spanku, nebo jej vytrhne z toho obrazu v dusi slovo pritele, nebo kapky deste na parapetu okna...

clovrdik
20. 06. 2001
Dát tip
je to zajímavě napsaný, líbí se mi to a zvláštní je i ten konec, kterej vlastně není. dávám TIP a zařazuju do klubu-

Danny
01. 04. 2001
Dát tip
kde život končí? kde smrt začíná? je potom jenom prázdná množina? je potom jen Nic a beznaděj nebo nových věcí habaděj? to nevíme, to zjistíme až tam zda není realita jenom klam

Katerina
24. 02. 2001
Dát tip
Kangi: nechame se prekvapit...

Kangi
17. 02. 2001
Dát tip
sen, snění či hrůzná realita?

pampelin
16. 02. 2001
Dát tip
Katerinko,staci naznacit a ja uz se pokusim te nejak potesit...treba necim rajskym,a treba jablickem(a nejsem had..):-)

Eternal
15. 02. 2001
Dát tip
Čas je odměna, čas je i trest. Tam dole na zemi je tělo, a Ty se na něj díváš duší. Ale pro duši platí jiná pravidla než pro Tělo. Jedině, že by jsi to byla Ty v čase. Proč najednou ten pocit beznaděje? Ta tíha která padá z každého řádku. Mám chuť mávnout rukou a oživit tu přírodu kolem cesty k udoli smrti. A nebo tam zatlouci ceduli "Pozor, jdete po cestě k údolí smrti" :o)) Pěkná, rozhodně s tipem.

Katerina
15. 02. 2001
Dát tip
Eternale :-))) Ta cedule by se hodila, stalo by na ni: 'Nepropadat beznadeji, nachazite se na prestupni stanici do ráje'.

Rastin
13. 02. 2001
Dát tip
Hmmm... zaujalo mě to. Jestliže se ti to v noci zdálo, závidím ti sny. Těsně před tím, než jsem tuhle věc dočetl jsem si říkal: "Jestli to tak bude vypdadat po smrti - pěkně děkuju!" Ale třeba by jsme takhle mohli trpět za špatný věci, který tady pácháme. Třeba jako ... nenáviděl jednoho člověka - 1 jakoby rok v údolí, okradl člověka - 2 jakoby roky v údolí, zbil člověka - 3 jakoby roky v údolí, - zabil člověka 100 jakoby let v údolí... atd. No nic :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru