Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se žije v Arkanu aneb vhodná a pravdivá příručka pro turisty

31. 12. 2005
0
0
1362
Autor
BarDan

Taková blbůstka. Moje fantazie je holt nezkrotná... Omlouvám se za grafickou úpravu, ale ve Wordu to mám jinak a upřímně - nechce se mi to přepisovat... Takže vám přeji pěkné sledování řádků... :o)

Jak se žije ve státě Arkan?
(aneb vhodná a pravdivá příručka pro turisty) .

1. hlavní město: Evelopan
2. Letopočty nenazývají roky ani lety, ale prvními třemi písmeny panovnického rodu. Např.: Rod Rhone vládne již 1 102 Rho (čti ro:). Takže je třeba 29.prosinec 1 102 Rho.
3. nerovnoprávnost: se ženami se tu většinou zachází jako s otroky
4. rozdělení moci: ono je nějaké dělení???
5. rozdělení obyvatel: nejvyšší – panovnický rod a rody, které zakládají města a vesnice nejnižší – ostatní lidé obchodníci nepatří mezi obyvatele, ale jsou to kočovníci z jiných zemí.
6. co si zaseješ, to sklidíš, co si uvaříš, to sníš aneb všichni se starají jenom o sebe :o)
7. panovnický rod vládne celé zemi. Všichni členové rodu mají něco na práci, kromě žen (nevím, jestli se mám radovat nebo smutnit.). Hierarchie panovnického rodu:
Ženy Do X let Muži
1. Královna Do 40 Panovník
2. Aya Do 20 Zyr
3. Rádkyně Do 18 Rádce
4. Asa Do 15 Zor
5. Princezna Do 11 Princ
6. Bela Do 5 Piko
1. panovníci (z toho rodu vždy zůstane nejsilnější, takže bych spíše měla napsat panovník, protože tam vzniká mnoho neshod a většina mužů nemůžou najít kompromis, a tak to končí smrtí...)
Ta tabulka neplatí pro přivdané ženy. Muži se do panovnických rodů nepřibírají. Dcery panovníků fungují jako zálohy pro jejich syny. Kdyby nenašli krásnou a inteligentní ženu pro svého syna, musí ho oženit s jeho sestrou, která dosáhla alespoň stupně třetího, tedy rádkyně. Pokud nedosáhnou určitého stupně do určitého věku, nejsou inteligentní, tedy schopni se chopit vlády a stávající titul jim zůstává napořád. Pokud se objeví, že je nějaká dcera pouze panovníka výjimečná, může se provdat za někoho jiného, než z panovnického rodu.
Do těchto řádů musí každý z panovnického rodu projít řádnými zkouškami pod dohledem nestranného mága Světské magie.

8. vzdělání se dostává všem, jen si musí připlatit....dělí se na pět škol:
1. LZV (lidské základní vzdělání, trvá 3 roky)
2. Zrumos (základní rozvíjení uměleckých, magických a ostatních schopností, trvá 10 let)
3. OZ (odborné zalosti, trvá 5 let)
4. OSVZ (odborná specializace vlastních znalostí, trvá 15 let)
5. UNn (univerzita nesmrtelných, trvá 118 let)
UNs (univerzita smrtelných, trvá 20 let)
9. Tekové žijí jen v jakýchsi rezervacích, pro ně speciálně vytvořené. Jsou poněkud nebezpeční. Mají kamínky na tvářích a dožívají se velmi krátkého věku (tak 30 nebo 40 let)
10. Nenat =velmi zákeřní týpci – ano, správně, jenom muži – jsou většinou zjizveni z mnoha bitev, které vedli za záchranu buržoazie a panovnického rodu. Neznají žádné hranice a každý z nich umí Haar = smrtící magii. Neumřou na stáří. Jsou věčně mladí a i trochu imunní proti bodným a střelným ranám (to neplatí, pokud je trefíte do krku, ale ten nosí opancéřovaný). Takže pokud je, milí turisté, někde potkáte, vyhýbejte se jim velkým obloukem...
11. Vezakové =to jsou ohromně roztomilá zvířátka......jsou úplně modří a je to něco mezi kočkou, veverkou a zajícem s giga ušima. Nekoušou, neštípou, neslintaj. Ale pozor! NEODPOUŠTÍ. Rychle si rozmyslete, co jim uděláte, protože to také byli a jsou pomocníci mágů a kněží
12. kněží = jsou 2 druhy: 1. Korusah (umí jen pár účinných triků, jsou vždy věrní a oddaní
své zemi...- huh, to zní ohromně poeticky...)
2. Noraha (jsou zásadně proti aristokracii, ale mají menší moc
než Nenat, takže si moc nevyskakují...)
13. mágové = opět dva druhy: A) Haar (kněží s obrovskou smrtící magíí. Jsou velmi mocní.
Nikdo je nedokáže překonat...možná...a oni si to
bohužel uvědomují. Jsou nesmrtelní – pokud na ně
nepoužijete silnější magii.., o čemž pochybuji...)
B) Světské magie (na světě může existovat pouze jeden mág této magie. Jinak to prostě nejde. Je naprosto nesmrtelný. Prostě a jednoduše nejde čímkoli zabít. Bez nich by neexistoval život, ani smrt. Vládnou bílým plamenem. Jsou to lidé, kteří by si neměli zakládat rodinu a ani by si neměli „užívat“ s opačným pohlavím, protože jejich děti si odeberou od nich moc už když jsou v břiše a rodí se už jako mocní mágové. Mág, kterému se narodilo dítě, se mění v člověka, který nabere ty roky, které strávil jako mág. Např. :Mág, kterému bylo 17, když složil přísahu, a žil jako mág 33 let, tak po narození dítěte mu bude krásných kulatých 50 let a bude tak i vypadat. Mág, kterému bylo 17, když složil přísahu, a žil jako mág 1 033 let, tak se po narození dítěte rozpadne v prach....)
14. Dračí děti = zplodina všech možných a nemožných bytostí nečisté krve. Žijí v lese Arsten.

hajdam
05. 01. 2006
Dát tip
To je fakt hrozné todleto... Jestli je to fakt pro turisty, tak chudáci turisté... Teda jestli je to příručka, tak jsem spadl z Marzu... Další poznámky: - "stát Arkan", to má nějaké státní zřízení? Není to spíš království? - to číslování fakt "hapruje"... - jak může být hierarchie rodu/řád/titul dělena podle věku? Proč na to má dohlížet nějaký jakože nestranný mág? - nejvyšší jsou snad ti nesmrtelní a nejmocnější, ne? - popis fakt hrozný. Např. - "Nekoušou, neštípou, neslintaj,......" nechceš vyjmenovat všechno co nedělají? Aby si turista udělal lepší představu... - "Je naprosto nesmrtelný. Prostě a jednoduše nejde čímkoli zabít." tím chceš čtenáři naznačit, že ve své hluposti nechápe pojem nesmrtelnosti? A já nevím co ještě... Asi takhle: zamysli se nad tím co píšeš... Nebo radši mě ignoruj ;-)

BarDan
03. 01. 2006
Dát tip
Jsem prostě koumák na dlouhý dílka...muhehehehe

JeanJoche
02. 01. 2006
Dát tip
Máš recht...děs...běs...nedočetl jsem ale avi Ti pošlu;)

stanislav
02. 01. 2006
Dát tip
tak se čtenáři našli... sláva!!!

JeanJoche
02. 01. 2006
Dát tip
:))) Když ten název dílka byl tak lákavý;)

stanislav
31. 12. 2005
Dát tip
ať mi pošle avízo ten, kdo je ochotnej tohle číst. tipuju, že se málokdo ozve... hihi

BarDan
31. 12. 2005
Dát tip
není to nic o hvězdných válkách (ty jsem ani neviděla)... Všechno je to do puntíku vymyšlené...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru