Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bych

Výběr: jenyk
03. 01. 2006
8
0
1840
Autor
utasa

Chtěla bych žít

v Tibetu a slyšet ticho

Dotýkat se praporků a točit mlýnky

Orat v kamení a dýchat čistotu

A být sama se sebou, navždy

 

Chtěla bych žít

v Paříži a nevnímat hluk

Půlden se líčit a oblékat

Vyrazit do nóbl podniku

A být vidět, všude

 

Žiju (mezi Paříží a Lhasou)

Št´astně (nemám celý svět a nejsem sama)

Protože

Žiju (miluju)

Ještě (moc)

 

Bojím se

Že bych mohla nežít

a nebýt nikde

-proč máme dva zápory

v jedné větě?

 

Kdybychom je neměli-

Mohla bych líp žít

Na náhorní plošině

V tepně údajné evropské kultury

A chápat (gramatiku)

 

Že nemůžu splnit

Ani kousek svého BYCH

Protože část mé duše by pukla

pro Paříž (nebo pro Lhasu, dle výběru mozku)

a mé srdce pro tři náměstí a dvě kašny a jeden kopec


eleja
07. 01. 2006
Dát tip
jejej, Jituska mniska :-)) ty mas dobrou halvu, ze si te dokazu predstavit aj bez vlasu .... ale jako namalouvanou s takym tim dlouhym bilm cigarem nekde v Parizi taky :-) tohle dilko se mi od tebe libi asi nejvic, je to cele tak mile rozpoluplne, to znam ... :-) *

utaska: juju, todle ju...:)

Piscis
04. 01. 2006
Dát tip
mocinky moc hezoučké!!!

dokážu si tě stejně dobře představit jako pařížanku i jako mnišku(nádherné to slovo:)) k básni... no, na morteho nemám, on se už hodně "vyprofiloval" a nás, obyčejné kybice nechal v dáli...:) líbí se mi sdělení, jasně že dlouhatánské, roztáhlé a proškrtáníhodné, ale i tak... dýchá na mě čistota a vůně po koupeli...:) omlouvám se, já kritizuju, jen v rámci svých asociací... * a*

utasa
04. 01. 2006
Dát tip
jaza: Lhasa.. "Hlavni mesto" Tibetu a jine neznam, tedy tak, ze bych ho mela v hlave bez encyklopedie:) posskl:mam na tu rezii prilozit tvorbu..asi tam dam tohle, co rikas?

mortecino
04. 01. 2006
Dát tip
jity a nemel by to byt spis nejaky scenar? i kdyz to asi ne ze, me to jen tak napadlo..

jaza
04. 01. 2006
Dát tip
no... zkusíme...:))))

utasa
04. 01. 2006
Dát tip
cokoliv, pokud se tyce vlastni tvorby;) a scenar tam taky posilam

mortecino
03. 01. 2006
Dát tip
takže: jestli sem to dobre pochopil - ukazuješ tu dva protiklady, oba mas rada /coz ukazujes v prvnich dvou strofach/, tvuj svet je neco mezi temihle dvema ani to ani ono -rek bych spise ani jedno ani druhe totiz vsechno a nic poradne, otazku jestli je to dobre necham jinym- a ty nemuzes byt an tam ani tam, protoze se to vylucuje a srdce se nemuze rozhodnout, na druhou stran proctaky vypadas spokojena tam kde jsi, a tudiz neni proc menit. ony dve absolutne opacne kultury ktere tu zminujes - a je jedno jestli je to jeno, metafora kterou sem nepochytil, muze to byt cokoli, jsou jen tve jakoze idealy, ktere ale kdyby byly naplneny, ztratily by punc idealu. ok volny vers ti sedi lip nez rymy rek bych. mnohem lip. a i prestoze mam ke stylu jiste vyhrady - a to zejmena k mnozstvi podstatnych vyjadreni na tak velke plose, je to roztahahne na muj vkus, tak je docela dobra... tak takoveho hnupa kritika jako ja tu jeste nemeli...

utasa
03. 01. 2006
Dát tip
setrils me;) ale dekuju.. Rada vidim poradne dlooohou kritiku:)

mortecino
03. 01. 2006
Dát tip
ja ci reakci...je to tsak?ci jinak??

utasa
03. 01. 2006
Dát tip
hm.. rozbor dobry:) a asi je to psano moc jednoduchym jazykem, zes to pochopil, i s tim, ze je mi vlastne dobre;) jenze ja dost dobre nekdy nechapu vsechny metafory, mam pocit, ze nekteri basnici uz pisou jen aby to nekdo jiny nepochopil.. Jsem divna:))

jaza
03. 01. 2006
Dát tip
rozhodně

jaza
03. 01. 2006
Dát tip
ses nějak rozšoup , přihlásils ses jako admin...seš tu pečenej vařenej...hmmmm líbí se mi tvůj vztah k tomuto monstru:-)

mortecino
03. 01. 2006
Dát tip
mozna sou taci, ovsem pokud musis nad basni vice premyslet neni to na skodu rek bych..takovy holan..

utasa
03. 01. 2006
Dát tip
dyt rikam, sem divna a ani se za to nestydim;)

mortecino
03. 01. 2006
Dát tip
to vis..pres svatky spousta "volneho casu" a ted jeste nez se rozjede to prave monstrum - skola...ale jo..chci se trochu zapojit a zvysit uroven, bavi me to:)

jaza
03. 01. 2006
Dát tip
já nad tím přemýšlím - tady nad tím konkrétně dlouho... nechceš mi to moje taky rozebrat_:))) tvé názory začínají být vysoce objektivními a to se tu dlouho nehřeš, píšeš taky dobře...hmmm hmmm jak sem říkal:)))

mortecino
03. 01. 2006
Dát tip
pujdu na to chlape jen se zas trochu zkoncentruju...ale pozor..ja su houby objektivni..basnim nerozumim a dost placam..ale v poho..

Natasha_
03. 01. 2006
Dát tip
Občas možná příliš vypráví, co by se dalo najít i "beze slov mezi slovy", ale přesto je půvabná a nese určitou pokoru, vůči textu i světu, a to se mi líbí a často se to nevidí.

jaza
03. 01. 2006
Dát tip
Má ojedinělá slabost pro Paříž skončila když jsme kvůli vožranýmu kapelmajstrovi druhé cenové museli to roztodivné město jen projíždět...pravda s rumem... jinak líbí se mi ...jak si přišla zrovna na LHasu??? A ten vlastenecký prvek v závěru...na mňam pro nacionalistu mého ražení libůstka,no libůstka... ale ta lhasa--dneska sem taky četl v jednom díle že nějaká holka vypadala jak Tibetskej mnich... možná to nemělo souvislost...ale jak říkám stále líbí... vvrrrrr

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru