Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sůl do otevřených ran v citlivé duši dítěte,...

06. 01. 2006
2
2
2601
Autor
kgirl

Jak moc jste si jisti, že sledování Kriminálky z Las Vegas před spaním škodí víc než četba národní literatury?

Pohádky

         Pohádky by měli být hojivým balzámem na citlivou duši dítěte, která bývá znovu a znovu otřesena nelibými pravdami o reálném vnějším světě.

         Jenže co je pravda.V pohádkách slovutného pana Erbena krev stříká tak mohutným proudem, že může směle konkurovat Kill Billovi a Bladeovi 2 najednou.V Babičce, tak romantické próze od první dámy naší klasické národní literatury, která má tak nenárodní jméno hlavní postava odhazuje veškeré zábrany a vesele šuká po domě i přes svůj pokročilý věk a sním očekávanou důstojnost, a nadto ještě Pan Myslivec do rytmu šoustá rukávem lovecký nůž.Dnešní děti znalé Playboye,Men´s Health i Peříčka pochopitelně nebudou pátrat po skutečném významu oněch inkriminovaných výrazů, ty přece už dávno znají.Potom stačí už jen rozevřít Čtyřlístek, Bobík je střídavým chodícím billboardem s reklamou na steroidy, případně když se to autorovi hodí a svalstvo se metamorfuje v tukovou vrstvu, přejímá macatý hrdina propagaci nezdravého životního stylu, založeného na vysokocholesterolové dietě s nezanedbatelným přísunem uzenin a jednoduchých cukrů.Mimoto komín domečku čtyř populárních postaviček kouří dýmku, což bych řešila právně jako velice trestuhodnou propagaci tabákových výrobkům vysoce rizikové předškolní věkové kategorii.

         O nic lépe na tom není český skvost a výplod choré mysli české lidové slovesnosti hloupý Honza.Tento lehce retardovaný mladík, jež k vnadné dívčině a k majetku přišel, patrně bez řádného ukončení prvního stupně základní školy, vnucuje mladému mozku onu líbivou myšlenku že pilného studia není již třeba, a od té doby co jsme v EU pečení holuby létají sami od sebe do huby.Což je už samo o sobě zjevně dost rozšířeným bludem, zejména mezi jistými „komunitami“ a „skupinami spoluobčanů“.

         V neposlední řadě je tu model klasické pohádky, vysmívající se už i pouhým základům ženské nezávislosti a emancipace.Jinoch, jedno jakého intelektu,vzdělání, dovedností,vzrůstu či majetku, téměř tradičně získá dívku a s ní ještě půl království.Dívka se buďto líbezně usmívá, anebo pouze jenom mlčky souhlasí.Je důležité si povšimnout, že příběhů, ve kterých dívka získá muže svých snů, a ještě půl království tomu je jako šafránu.

Proto bych být matkou feministkou věrně zkopírovala věčný model pátera Koniáše, a onu misogynní brakovou literatury bych zkropila technickým benzínem a poté nechala polaškovat se zapáleným pepem.

         Tak nevím.Výše zmíněný balzám na dětskou duši se ukázal být onou příslovečnou solí, kterou tak nadšeně sypeme do otevřených ran.Mirek Dušín je jenom jeden, ale přiznejte si, že jste vždycky mnohem víc sympatizovali s Bratrstvem Kočičí Pracky,..Apropos, jak je to dlouho co jste naposled někomu vynadali do plantážníků?

2 názory

No vidíš, taky tam mám chyby, za narážíš samože čárka a poDtrhuje...

Mno, připomíná mi to slohovku z gymplu. Není to moc promyšlené, věci, na který tam narážíš jsou profláklý, nenápaditý a ten lehce ironický tón jen potrhuje, že mimo něj tam není nic. Odpovídá to pokusům šestnáctiletých slečen o literaturu. Znám z vlastní zkušenosti :)

Augustus
15. 02. 2006
Dát tip
Mně se to nelíbilo. Ať již je to pro tu spoustu pravopisných chyb či minimu humornosti. Budiž ti však útěchou, že fejeton patří k žánrům nejtěžším.

kgirl
04. 02. 2006
Dát tip
Omluva přijata, v pohodě:-D Se stává, ne?

kgirl
14. 01. 2006
Dát tip
No já jsem si nepochybně vědoma že pravopis kulže, no jinak, spíš mele z posledního,...stydim se za to!To holt dělá to anglický prostředí,..:o)))I když to mě neomlouvá.,..

Vaud
07. 01. 2006
Dát tip
výborně! určitě se to bude hodit do fejetonistického tématu měsíce - pro mě je pohádka široký pojem ;-))* avi Big_George

StvN
06. 01. 2006
Dát tip
Taky pohled. Kromě hloupého Honzy a pár princezen jsi nezmínila jedinou pohádku. Erben ani Babička rozhodně pohádky nejsou. Rychlé šípy a čtyřlístek taky ne.

kgirl
06. 01. 2006
Dát tip
mmh ja vim ale to bylo myšleno spíš jako četba pro děti obecně.ale díky za postřeh:))))

Kimísek
06. 01. 2006
Dát tip
hehe máš tam pár chybek: s_ním očekávající důstojnost + Proto bych(čárka) být matkou feministkou(čárka).... + mám dotaz, kdo je misogyn?

StvN
06. 01. 2006
Dát tip
No dobře. Napadlo mě, jestli to neni příspěvek pro big_George do lednových fejetonů na téma Pohádky

kgirl
06. 01. 2006
Dát tip
pár?tak v řádech stovek, ne?víš co se mi podařilo napsat před vánocema při diktátě?usmývat se,...to už neni úsměvný.misogyn je něco jako nepřítel žen, nebo tak,... PS:Jo to pulp fiction ti můžu dneska hodit esli si doma.

kgirl
06. 01. 2006
Dát tip
Jo ono to původně fakt mělo bejt, to máš pravdu, ale vzhledem k tomu že je to dost od tématu,....:o))))

Kimísek
06. 01. 2006
Dát tip
jsem, tak koukej naklusat, holko...mimochodem, máš icq, že? nebo něco tomu podobného? teď jsem si naistalovala mirandu a tam si můžu dát i msn a všechno, tak napiš čísílko :) sím.

kgirl
06. 01. 2006
Dát tip
tyjo ja icq nemam, pac vzhledem k tomu jak tragicky pomlu mi de msn ny to snad ani uz nemelo cenu,...jinak na msn sem xkarolina@hotmail.com

kgirl
06. 01. 2006
Dát tip
Tady je mam snad jenom v čárkách, ne?

Kimísek
06. 01. 2006
Dát tip
nejlepší je miranda. mnooohem lepčejší než icq a msn. neseká se mi comp a tak :) tak to zkus stáhnout :) pak se přes to připojíš i na msn a icq.. sím sím a to cédo mi nějak přines...seš teď doma? jo a nezapomínej na avi ....)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru