Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

The Commitments

Výběr: cerna_lovkyne, Print
10. 01. 2006
13
0
4292

pane či paní délky cest, dej mi jen čas vyřídit si své závazky a pak již consummatum est the commitments=závazky I don\'t know why I love you like I do After all these changes that you put me through You stole my money and my cigarettes And I haven\'t seen hide nor hair of you yet, I wanna know wont you tell me, am I in love to stay? (Take me, take me) Take me to the river and wash me down Won\'t you cleanse my soul get my feet on the ground I don\'t know why you treated me so bad Look at all these things that we could have had Love is a notion that I wont forget my sweet sixteen now I never regret I wanna.. -The Commitments;Take Me To The River;The Commitments O.S.T.(1991)

-dobré skoropozdě,

vážení pozůstalí

i Vám slečno.

no, ano Vy, vážená,

v poslední řadě,

s překrásným obličejem,  svůdným úsměvem

a voňavými vlasy-

(..a nehlaste se všechny..)

přečetl jsem si encyklopedii vesmíru,

a vypil tři hrky čaje a půlku kafe,

-portýrům

prý občas zdá se

sen o mlhovině Růžových krabů

a o zajících na víně-

kam se na ně hrabu,

když životem lehce ovíněn

ulehám-

-pojďte blíže, slečno, nemějte strach

to jen na pódiu -již skoro jako na marách-

sedí starý škrábal na židli,

bílý a stočený jako Kiplingův hadí král,

je to již dlouho,  co mu pocit jako oběť nabídli,

dávno tomu, co si na něm se slovíčky hrál.

svět již dlouho neviděl jak se emoce zmítá v křeči,

jak je jedem -když se za ní pomalu zavírá brána-

naposledy lámána a ohýbána.

jen máloco předčí

královo pa-no-Ráma

z krve, údú a vlasů.

pryč jsou řádky dávných časů,

přistup blíž, jen blíž, krásná mladá,

uchop hada

do dlaně

a prsty rozevři mu tlamu

-háďátka svíjící se ve vaně,

nástroj to tolika paní a pánů,

konečná pro tisíce osudů-

pošimrej na dásních

krále bez zubů-

napsal jsem knihu veršů, pohádku, vyspal jsem se s krásnou ženou,

a viděl na vlastní oči pevnost Akku,

na rozloučenou

-a taky proto abych měl o čem povídat sv. Jiří, vrahovi draků-

objednám si v zapadlé dublinské hospodě pivo,

a jelikož vím že nic by nebylo krásné, žijíc věčně,

zvednu vrásčitá víčka -pravda, trochu slzytečně-

a podívám se naposled na staré, dobré deportivo

co pomalu umírá a již jako na smrtelné posteli třese se-

smrt je prý černá,

přesně jako pinta guinesse


Laura_L
14. 03. 2006
Dát tip
má to něco v sobě*

nonamebeast
17. 01. 2006
Dát tip
Máš talent na skládání slov a talent na prology, talent na život možná, talent na to, jak se dostat člověku pod kůži. tvoje verše, ale nevím, jestli je tohle přesně to slovo, které jsem chtěla použít, ve mně vždycky zanechají otisk nálady a je to zvláštní, zvláštní pocit.

nonamebeast
17. 01. 2006
Dát tip
A když už tak dneska mluvím o těch věceh, co mám ráda, tak mám ráda hudbu z filmu The Commitments, takže tohle bylo hezké:)

Vasa
12. 01. 2006
Dát tip
Pěkné, lehké Myslím, že nikdo není dost starý na lásku....aspoň to tak píšou v růžové knihovně...a to je přece ze života,nebo ne? :-)

prasonym
11. 01. 2006
Dát tip
Jen k tomu hadímu králi - v Knize džunglí se objevuje znínka o bílém brejlovci, který střeží jakýsi poklad, a on je zase střežen svými poddanými - obyčejnými hady..Nevím už zcela přesně, ale tak nějak to je.

Lotoska
11. 01. 2006
Dát tip
*

Sunmoon
11. 01. 2006
Dát tip
Přijdu sem znovu...některý Tvoje musím vícekrát...ještě mi to nekvete...zatím jen jednotlivý kvítka krásných slov, ale to je mi u Tebe málo. Některý významy se nabízí...aby vzápětí utekly...a já radši, když mi doznívají... Tak zatím nic, později snad něco...:o)

krásná.. trochu nezvládam zároveń chápat význam a zároveń si užívat atmosféru, sunmoon má pravdu že je to na víckrát.. někdy mám u tebe pocit, že je to jenom "na efekt", ale teď zrovna ne.. nejleší je začátek *

no teda na efekt napodruhé.. trochu jo.

Vonna
11. 01. 2006
Dát tip
B O Ž S K É

Katugiro, Knihy džnuglí, poklad od kopulí skoro rozpadnutého paláce obývaného opicemi, hlídáho starý samec kobry, jenž je již celý bílý a nemá jedové zuby, Mauglí se mu vysmívá a strká mu prsty do tlamy.. deportivo= deportivo la coruňa, klub kterému nyní pomalu stárne kádr ale ještě před několika lety měl ambice na titul z Lig yMistrů báseň je o závazcích a o věcech co drží lidi na světě, pro některé je to i podívaná, sledovat jak v herní mizérii kdysi tak krásně útočně hrajícího týmu, probleskují záblesky dávné slávy a lesku.. irské reálie jsou v básni proto že je napůl o The commitments a napůl právě o stáří a o těch závazcích, chybně použitý přechodník se může vloudit, pevnost akku je křižácký hrad z dob křižáckých válek jedne z největší a nejhezčích hradů na světě, sv. Jiří = ten ke komu se modlí většina rytířů (vztah k oné pevnosti...

katugiro
11. 01. 2006
Dát tip
Toho brejlovce asi většina lidí zná, ale Kiplingův hadí král? A Deportivo tedy s velkým D... nediv se, z kontextu by sotva někoho napadlo, že se jdeš do irské hospody dívat na fotbal. Zvlášť na španělský klub. Mým dojmem zůstává, že směšuješ motivy příliš lehkou rukou. Netvrdím, že se má poezie držet stejných zásad jednoty, jako antické drama, ale sáhnout pokaždé bezdůvodně do jiného soudku mi přijde zbytečné. Jinak díky za odpověď.

Zuzulinka
11. 01. 2006
Dát tip
*

nemáš zač.. no, no ve většině irských hospod se chodí na fotbal stejně jako u nás, a fandí se těm anglickým klubům, z nichž se čtyři dostanou do ligy mistrů a pk se většinou hraje i s deportivem.. anglickej komentář a přenos yjsou kvalitní, lepší než ty ostatní.. možná máš pravdu, že ne každý se vyzná v křížových výpravách, zná evropský fotbal, Kiplinga a ví co je to guiness a Commitments... ano, je pravda že tomu chybí jistá dicipilinovanost, ale je to podle mě lepší než dvacet slov o lásce smrti, osudu a podobně bez čehokoliv co nějak voní a nějak vypadá...

katugiro
11. 01. 2006
Dát tip
To asi je, pokud narážíš na místní tvorbu, ostatně, většině lidí se tahle báseň líbila. Ale napsat jen něco lepšího, než místní průměr, asi nebude tím, o co by tu člověku šlo.

ceder_john
10. 01. 2006
Dát tip
jo!!!

prasonym
10. 01. 2006
Dát tip
To je nádhera. Plyne to lehce, a utopíš se v tom....*!!

mortecino
10. 01. 2006
Dát tip
ty tvoje prology se mě fakt moc nelíbí ale básně jo. ty sou moc dobré, a tahle krásně vystupňovaná až k skvělému závěru. jo. je dobrá:)

Micro
10. 01. 2006
Dát tip
Pěkná... *

Eidam
10. 01. 2006
Dát tip
působivé *

jaza
10. 01. 2006
Dát tip
Tvoje básně jsou propracované až to hezké je:)))***

ysalamiri
10. 01. 2006
Dát tip
má to slabší místa, ale pro tohle.. smrt je prý černá, přesně jako pinta guinesse ..*

katugiro
10. 01. 2006
Dát tip
Mně se to nelíbí. Je to spíš jako házení slovy - kroužky - na hrdlo lahve, než poezie. Necháme jen ty, co se chytí a uvidíme, co vznikne - co spadne vedle, ale bude se líbit, dáme kurzívou trochu dál... takhle mi to přijde. Rýmy jsou slabší a rozmístěné náhodně, čímž vyvolávají zdání, že jsou pouhým rozmarným zpestřením textu. Ale vrátím se k tomu slepování: omluv mou neznalost, ale kdo je Kiplingův hadí král? A na co že to uvidíš, když se v dublinské hospodě zahledíš na umírající deportivo? A proč Akko? Máš na mysli jeho tunel Templářů? A co s tím má co do činění svatý Jiří? Kdyby Jan, budiž, našli byste společné téma... Chybně použitý přechodník je už jen posledním důkazem, jak moc ti záleží na tom, co vlastně píšeš. Zkrátka, nelíbí se mi to. Myslím, že je to prázdné. Avi k polemice. + Lucyinka: co všechno má mít dobrá báseň?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru