Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První láska

11. 01. 2006
1
0
864

Všude se píše, že láska je nádherná, že to s ní jde všechno líp, ale je to pravda? Nebo může někdo po skončení své lásky zkončit na psychiatrii, aniž by se s tím člověkem rozešela?

 

„Nechtěla bys s námi na ples?“ Zeptal se mě taťka asi měsíc před plesem, který pořádal můj strejda.

„No jasně!“ vykřikla sem nadšeně. Strašně ráda jsem se krásně oblíkala a česala, jenže na vždy na to byl čas. Navíc strašně ráda tančím! Můj styl nebyl sice valčík a polka, leč, naučila jsem se to! Takže jsem mohla o měsíc později, navlečená do tetiných nádherných šatů

a v účesu od druhé tety, vyrazit na ples.

     Ze začátku tam byla docela nuda. Občas jsem si zatancovala se strejdou, s taťkou a jinak sem seděla a pila kolu s vínem. Až po půlnoci se to zvrtlo. Ségřin kamarád mě pozval na panáka, takže jsem s ním šla do takového baru. Tam jsme potkali ségru s nějakým klukem. Byl krásný! Rozčepířené blond vlasy, hnědé oči, černý rolák a na něm sako! Prostě fešák. Ségra nás představila, padla pusa, já si vypila panáka a šla si zase sednout.

     Když začali hrát ploužáky, přišel Jirka (ten fešák) ke mně, a poprosil mě o tanec. Pak už jsem celou noc protancovala s ním. Cítila sem se jak v pohádce! A… poprvé se zamilovala!

     S Jirkou jsme si furt psali. Asi čtvrtý den po plese, mi Jirka popřál krásné ráno a prozradil mi, že si jde k doktorovi pro výsledky. Zděsila jsem se. „Pro jaký výsledky?“ Okamžitě mu poslala sms. Bydlíme totiž 90 km od sebe. „Pro výsledky ohledně mí krve. Mám nějaký problémy…“ Když jsem se ho ale zeptala jaké, už mi neodpověděl. Celé dopoledne, co jsem byla ve škole, jsem ho bombardovala sms, ale ani na jednu mi neodpověděl. Jen mi napsal MILUJU TE. Vybavil se mi rozhovor, který jsme na plese omylem slyšela. Jirka se bavil se ségrou, která do něho hučela, že život je krásnej a ať neblbne. Takže sem přilítla domů a rozžhavila svůj mobil. Volala sem mu tak dlouho, dokud to nezvedl. Když sem se ho zeptala, jak dopadl, řekl mi, že je v pořádku a že mobil zapomněl doma, takže mi neodpovídal na sms. To mě uklidnilo, ale jen částečně. Celých 14 dní, co jsme se neviděli, jsem byla na pochybách. Pak jsme se konečně viděli. Bylo to na jeho narozeninách. Jen co jsme se uviděli, vypadli jsme ven. Bylo krásně! Hvězdy nám svítily nad hlavou a začínalo jaro. Pak jsme se zastavili a já věděla, že něco přijde. A přišlo! Jirka se mi podíval do očí a řekl mi: „Miláčku, já mám leukémii.“

     Chodili jsme spolu dva měsíce. Musela jsem to být já, ta silná. Jirka se sice taky snažil, ale občas to nezvládal. A to z jedinýho důvodu: Jirkovi zakázali hrát fotbal, to pro co žil. To, v čem byl fakt dobrej. Hlavně TO, psychicky nezvládal a tak mu bylo den ode dne hůř.

     Po dvou měsících mi Jirka napsal, že bude lepší se rozejít. To se mi nelíbilo. Chápala sem, že nechce, abych ho viděla umírat, ale zase sem si myslela, že je to vůči mě nespravedlivý. Takže jsme se po telefonu pohádali…

     Druhý den jsme se svěřila kámošce. Ta se na mě naštvala a řekla mi, co si o sobě myslím, vždyť on mě miluje a potřebuje mě. Takže ať se koukám sebrat a jet za ním. Nejdřív sem si myslela, že je to nespravedlivý, že kdyby mě miloval, nebude mi psát, že by bylo lepší to skončit. Jenže pak sem to vlastně pochopila, a rozjela se za ním. Nikdo, kromě kámošky to nevěděl! Našim sem poslala sms, až když sem byla u Jirky a jen jsem doufala, že mi to omluví. Jela jsem totiž místo školy.

     Když mě Jirka uviděl, radostí se mu rozzářily oči a popadnul mě do náručí. I já byla šťastná, že ho vidím. Vypadal sice hrozně, holohlavý, vyvalený oči, ale přesto to byl můj furt miláček. Všechno jsme si vyříkali a já mu slíbila, že ho nikdy neopustím. To mu udělalo ohromnou radost a slíbil mi za to, že ten boj vyhraje.

     Jirka boj s leukémií nevyhrál. Zemřel 27. září, pár dní před mými narozeninami. Byla jsem u něho, když umíral a ještě teď se mi o tom zdá. Tam už sem nemohla být silná, tam už sem se zhroutila a skončila v péči psychiatra. Bylo to strašně těžký a furt to ještě moc bolí. Mám štěstí, že mám skvělou rodinu, která zase mě drží nad vodou, ale já mám pocit, že už se nikdy nezamiluju. A když, tak že to nebude takový, jaký to bylo s Jirkou. Inu, byla to holt první láska. A láska není jen o radostech, ale i o starostech. A v našem případě o velkých starostech…       
Díky všem za vaše názory. Tahle povídka byla opravdu psána moc rychle a tady se objevila jakousi náhodou. Pravopisný chyby, určitě tam jsou, a za ty se moc omlouvám, ale doufám, že neberete jako chyby nespisovnou češtinu. Takhle já prostě píšu a nebaví mě psát spisovně. Jinak VŠEM ještě jednou děkuju za názory. Dost mi pomohly.

Vihar
01. 02. 2006
Dát tip
Tý jo... autentické huff! kdybych takový holky neznal, podezříval bych tě, že sis tu smskovitou kvokyšu vymyslela tu máš jeden rozčepířený typ :o) Ještě otázečku - nemá ségra kolem pupíku modřiny?

Kytiii
14. 01. 2006
Dát tip
ta druhá povídka je mnohem lepší... ...začínající autor by vůbec neměl psát o vážných tématech, ale cvičit se na jednoduchých motivech... ...i když zažiješ smrt blízké osoby, ještě to z Tebe neudělá autora měsíce (o takových věcech musíš umět psát s citem, nadhledem a porozuměním) - a nejlépe bez pravopisných chyb... ...držím palce.... P.S. Pozdravuj ségru...

overflow
11. 01. 2006
Dát tip
-prolog- vůbec nedává smysl a zdá se mi, že s tím textem ani moc nesouvisí... -nehledě na pravopisné a stylistické chyby...podle mého názoru je to schéma, ne povídka. kromě pár asi tří pokusů o kombinaci přímé řeči s popisem na začátku je to celkem splašený vyprávění, z kterýho necítím nic víc než rychlost, kterou to bylo napsané (možná se pletu) -závažné tema totiž neni záruka dobrý povídky, někdy spíš naopak. -být tebou, zkusila bych si tady /nebo jinde/ přečíst pár povídek a zamyslet se nad tím, co tě baví číst, co je pro tebe přínosem a teprve potom psát:)

Symm
11. 01. 2006
Dát tip
Už po zběžném shlédnutí, vlastně už po přečtení prologu, jsem uviděl několik pravopisných chyb. Nejsem sice kdovíjaký češtinář, ale když už nic jiného, tak aspoň chyby by se v díle objevovat neměly.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru