Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nedrtit! Naslouchat!

12. 01. 2006
3
0
2472
Autor
tonas

Nedrtit! Naslouchat!

Povšimli jste si kolik lidí, když poměřují nějaké kvantity, mluví o velké většině, vyskytne-li se, jako o „drtivé většině“. Toto dvojsloví je starobylostí ze socialistických dob po druhé velké válce. Zhola nemožno najít nějakého člověka z časů před ní, kterak hovoří o zdrcující většině.Spojení "drtivý" s "většinou" bylo neznámé.Dvojitý výraz tento byl stvořen socialistickou válečnickou ideologií. Tou většinou byl "pracující lid" této země a jeho potřebou bylo drtit nepřátele – všelijaké slouhy světového imperialismu. Ve statích propagandistů byl lid většinou,která, kromě budování světového míru a socialismu, drtila každého, kdo jí v cestě stál.
Dodnes málokoho napadne povšimnout si laskavé a tolerující většiny. Takové, jaká hýčká odporující "menševiky", protože je základní slušností a užitečnou zvyklostí naslouchat každému, byť nemá převahu (audiatur et altera pars). Je to k užitku hledání pravdy, k užitku pro optimální výběr alternativ.
Je pozoruhodné na tomto našem příkladě, jak jazykové zlozvyky přetrvávají. Ještě dnes i v oborech mimo politiku a sociologii mnozí, chtějíce vyjádřit prostou velkou většinu, drtí menšiny o sto šest.
Nikoho nenapadne, že většina může být i naprostá a při tom nemusí být zrovna krvelačně drtivá. Nemusí se hned dávat do pohybu, aby rozmasakrovala menšinu. Projevuje se rozličnými způsoby. Drtivost je jen jedním – okrajovým z těch projevů.
Drtivá většina, právě proto, že je drtivá, má ve společnosti paralyzující vliv. Je napajedlem i výměškem totality a všech jiných projevů autoritářství. A konec konců  odkojuje všelijaké ošklivé ismy: nacismy, fašismy, komunismy …
Vymažme „drtivou většinu“ z vlastního pojmosloví. Odložme drtivost do komunistických depozitářů a nechme většinu býti mírumilovnou a tolerantní, přátelskou a naslouchající, nebo alespoň jen obyčejnou velkou většinou bez ambicí drtit menšiny.




 


Jenže většina lidí (nebo alespoň polovina), kteří spojení "drtivá většina" používají, opravdu chtějí, aby jejich věty působily drtivě a nekompromisně. A také nabývají zcela správného dojmu, že "drtivá většina" zní našim uším vážně mnohem víc razantně než prostě většina. Jinak za zajímavý postřeh a úvahu tip.

zefan
14. 01. 2006
Dát tip
S výrazem drtivá většina, jen a pouze zesiluješ svůj argument. Jde právě o takové lidi jako jsi ty, aby jsi ke slovu drtivá asociovali to co ji zde nějak popsal... Pak například proslov okořeněný drtivými výrazy získává na své přesvědčivosti a síle...a dav lidí slyší na tyto termíny...

vesuvanka
13. 01. 2006
Dát tip
To je zajímavý postřeh, pojem "drtivá většina" znám, ale nepoužívám, - působí dost násilně - jako když valící se dav někoho ušlape. Pěkně napsaná úvaha.... TIP

Marcela.K.
13. 01. 2006
Dát tip
...nepatřím do drtivé většiny a hlasuji s tebou za většinu ,,láskyplnou "...tolerantní, mírumilovnou atd... Jeden moudrý pán mi kdysi řekl :,,Budou-li všichni lidi na světě nemocní a jen dva zdraví, neznamená to že ti dva jsou nemocní a všichni ostaní zdraví. " :-).... T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru