Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dobová sentimentalita

16. 01. 2006
1
0
870
Autor
Henriet

"Neznámá věčnost za člověkem leží..." František Gellner

          Slunce zapadalo za kostelem. Ostře oranžové světlo se odráželo na barvě tmavě modrého azuru. Buďme spolu!

          Každý si nese své břímě. A Kristus s křížem na ramenou kráčí ke Kalvárii. Smutnej den pro toho, kdo ještě nechtěl zemřít.

          Zelený list se utopil v stříbřité hladině a Osud se v tentýž okamžik naplnil. Došel konce. Jako kolej, kterou Ona ráda sleduje. Něco začne. Je. A pak skončí.

          "Pomoz mi projít skrz!" Je to sen? Noční hlasy... Skrz ještě nikdo neprošel. Nedosažitelno. Nevidomá dívka pozoruje mraky a barevná křídla motýlů. Třepetají se ve slunečním jasu. Měsíc si žil svůj vlastní život. Chtěla tam. A světlo se rozsvítilo.

          Slunečnice šly už spát. Zavřely oči i ústa. Ztmavly a dobrou noc. Už jen dvě princezny zůstaly kráskami i přes noc.

          A indián u ohně sedí sám se sebou. Povídá si. Prérie a hvězdy.

          Utápěli se v dobové sentimentalitě. Všichni to jednou okusí. Někdo dřív a někdo později. Jak se stát šťastným??? Nikdo doopravdy neví...

 


Henriet
24. 01. 2006
Dát tip
Jako když se strašilce stočí zadeček... To je skvělý přirovnání :) a děkuju...

Semeno
24. 01. 2006
Dát tip
hmmmmmm když jsem myslela na tebe, nemohlo mě napadnout nic lepšího představujícího koloběh,...

Semeno
21. 01. 2006
Dát tip
nikdo doopravdy neví.. dostává to velmi , vím že když to řeknu, tak to neznamená pravdu, ale patří to tak díky zlehčujícímu sarkasmu, .. tedy arogantní přízvuk téhle poslední věty zřistajasna jako když se strašilce stočí zadeček, se vrací zpět k začátku. Zavírá koloběh vnitř txtu. Uskutečnění smyslu dobové sentimentality. A tavýrazná lehkost přednesu tolik svědčí. Soustředěně pokládaná slova. velmi* sem

Upřímně... tvým "povídkám" asi na chuť nepřijdu... Ale s těma princeznama bych to viděl naopak. V noci je každá kočka černá a každá princezna kráska :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru