Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čmárala šmouhy

Výběr: vesuvanka
16. 01. 2006
20
1
5976

Doufám, že většina z vás neskončí u první věty... Díky všem, co to přečtou.

 

 

Naladěné na světle modrou s troškou nevinně bílé na řasách šeptalo slunci svá přání. Chtělo kapesníky pro své slzy, průvodce noční tmou snílkům a zelenou temperu, aby mohlo obarvit svou kůži a místo planých nadějí lidem dávat odpočinek a klid. Nebe.

 

* * *

 

Ta, co hledá, seděla na okně, objímala své pokrčené nohy a prstem čmárala na sklo jednoduché piktogramy. Okno se znovu a znovu pod náporem jejího dechu mlžilo, znaky se scvrkávaly v rozcinkané korálky kapek a ty se rozpíjely zpět do šmouh. Sklo už bylo takových šmouh plné, ale Ta, co hledá si jich nevšímala, spontánně kreslila dál a rozvlněné hladiny její mysli se ubíraly úplně jinými cestami...

 

 

Svět. Čtyři písmena, co s lehkostí zasyčí v popáleném zrcadle dnů a poté se nechají unést větrem do jiných úst. V jednom jediném slově je obsaženo tolik... A já v něm poslední dobou cítím jen to černo, černo bez bílých čar ohraničujících Temnotu. Ne. Temnotu i hranice udává Člověk. Samé mříže a ostnaté dráty, abychom nemohli utéct z reality do snů. Jako odstrašující případ Člověk nechal viset na jednom z trnů ostnatého drátu cár bílé košile, aby vlál vzduchem a s každým mávnutím přinášel svou píseň o nevyplakaných smutcích. Nikdo jiný se ke svým smutkům nepřiznává... malují přes ně usměvavé tváře. Přibývá tak množství špatných malířů, nucených úsměvů a prázdně graciózních gest. A tolik nezodpověditelných proč? A je čím dál méně kaluží, do kterých by lidé slaně vpisovali svá trápení. Co mohu dělat? Co zmůže jeden jediný člověk? Zdálo by se, že zbývá jen přidat se do davu těch necitelných obličejů? Kdepak, ještě existuje jedna možnost. Svět je přece jen šmouha... šmouha, která se nedá jen tak setřít...

 

 

A dál čmárala své šmouhy, jako jedna z mála měla několik svých světů, ve kterých se dennodenně toulala, a přinášela si z nich úlomky nebeského modra. To málo střípků, které mnoho lidí nezískalo za celý život, měla Ta, co našla, za pár chvil. Ponořila štětec do zelené barvy a začala nabarvovat sklo.

 

* * *

 

Dostalo mraky /které se snažily udržet veškeré slzy, co vyplakalo kvůli lidem, protože promarnili tolik fantazijních světů, ale vítr oblaka neustále ždímal a slané kapky skrápěly nespokojené lidi/

Dostalo hvězdy /ale ty zmateně padaly, protože se snažily plnit nesplnitelná přání nespokojených lidí/

Slunce se k němu otočilo zády... A tak se pořezalo o notové osnovy drátů. Krvácelo a někdo mu neustále ubíral modro... Nedostalo zeleň, zato zrezavělo, a protože těch několik lidí, kteří nemysleli jen na sebe a měli okno zabarvené zelenou barvou, aby mu dali to, co si přeje, nikdo si nevšiml, že začalo padat. Nebe.

 

 

 

 

 

 

 

 


1 názor

Amiška
02. 02. 2007
Dát tip
pěkný moc *

Natali_A
06. 02. 2006
Dát tip
Nádherná. Souhlasím s Nikim, tak mladá a píšeš tak úchvatné věci , to je další div světa :o) *

Nickyx
05. 02. 2006
Dát tip
nádjera......neuvěřitelné...15 a půl roku?...Jestli Tě to baví, budeš spisovatelka......Můžu dát jen jeden, jinak by to nebylo fér, promiň...*

Baví, ale... jen jako koníček radši :) Mám jiný plány :)) Díky :)

Nickyx
05. 02. 2006
Dát tip
...na škodu českého jazyka, ale Tvá volba je Tvá volba... ...třeba by se to dalo nějak skloubit :))) ...sakrááá já nechtěl vypadat jak největší vlezdoprdelka:)))

:))))) ale skloubit by se to dalo.. kdybych chtěla... ale nechci :)) (zatím teda... co já vim, může se to změnit...) :)

Nickyx
05. 02. 2006
Dát tip
jasně, všichni aspoň trochu rozumní lidé Ti pomohou :)))

Radža
30. 01. 2006
Dát tip
Nevím, nevím, mám z toho ambivalentní pocity...tohle volá po básnickém zpracování. Na prózu podle mě příliš mnoho složitých obrazů, byť pěkných – ale to je možná jen můj předsudek nebo zabedněnost, když žádám alespoň o trochu větší srozumitelnost prózy – protože u básně je běžné, vrátit se a při druhém, třetím přečtení odhalit všechny skryté metafory a záměry autora. Ale od prózy očekávám něco trochu jiného. Doufám, že se proto na mě nezlobíš, kdybys tohle napsala jako báseň, neřekl bych ani popel=) Jde vážně asi jen o moje konzervativní názory. A mimochodem – ta grafická úprava je vážně moc pěkná, asi nejlepší, na kterou jsem zatím narazil.

snow, já mám víc podob než jen tu ve škole a tady... ty všecky moje podoby neznáš, takže myslím, že je nemůžeš objektivně posoudit... Já myslím, že svojí skutečnou, základní podobu neznám ani já, hledám ji a nenácházim a proto jsem za různejch okolností jiná... ono je tohle těžký pochopit, já vim, ale prostě to tak je... Ty díla tady... jasně, některý nejdou ze mě, z mejch pocitů, ale většina je fakt mejch, ke kterejm mám svůj osobní vztah... ty mě prostě neznáš až do mý podstaty, do ní vidí hloubějc jen málo lidí.. fakt málo. To je tak... Já ti nechci nic vymlouvat, spousta lidí si o mně udělala obrázek a odsoudila mě, svůj názor na mě nehodlaj změnit, nevim ani, jestli k nim patříš... ono je to těžký, no. btw, s Pisces se taky už znám osobně a myslím, že by o mně řekla něco naprosto odlišnýho než ty :)))

Pisces
29. 01. 2006
Dát tip
s_w: Já ji znám taky osobně... teda, viděly jsme se jen jednou, ale obrázek jsem si udělala. A máš pravdu, v reálu působí jinak než tady. Ale to je přesně to... připomíná mi mě, když jsem byla v jejím věku (teď to zní, jako kdybych byla už bůhvíjak stará bréca :-D, ale ten rozdíl skoro 2,5 let je v našem věku hodně znát). Taky jsem působila na lidi jinak někde na netu a jinak ve skutečnosti. Ale to bylo jen tím, že tady dávám najevo své pocity, odhaluju se možná až příliš. Ve skutečnosti si dávám pozor, hlídám se a na někoho to může působit až afektovaně...

Pisces
29. 01. 2006
Dát tip
čoko: jsme to psaly ve stejné minutě, koukám :-)) A ještě něco - to, že tě lidi odsoudili, aniž by tě poznali.... ha, celá já ve tvém věku :-)

Pisces
29. 01. 2006
Dát tip
s_w: Mluvíš o mně? Podezřele se trefuješ, nejsi nějaká moje spolužačka? :-) Poslední dobou se náhodou zlepšuju... :-)

Pisces
28. 01. 2006
Dát tip
s_w: to máš pravdu, ale já vím, že ji nekopíruje, a neptej se proč - asi šestej smysl :-)

Pisces
28. 01. 2006
Dát tip
s_w: proč? :-))

Pisces
27. 01. 2006
Dát tip
prdlačky že kopíruješ nicollete ta má úple jinej styl už víš výsledek??

Nevím - ještě pořád se tam ty texty můžou zasílat, takže... tak o prázdninách bych to mohla vědět :-D Já se pochlubim, neboj :)

Nechtěla jsem nikoho kopírovat... Ale vypadá to tak, chjo... Jinak - v pohodě, díky moc za názor.

zluta_slza
21. 01. 2006
Dát tip
Móc poutavé, až se u toho člověk zasní, navíc se to dobře čte a myslím si, že u první věty neskončil nikdo. tip*

Eva_S
21. 01. 2006
Dát tip
dobrej sloh....dobrej obraz....*

Malá_Holka
18. 01. 2006
Dát tip
:) tak můj názor znáš, že... tak jako tak :)

Rabb
16. 01. 2006
Dát tip
Už první odstavec mne dostal.. ..krásně čtivé.. ..krásný příběh.. ..krásná atmosféra.. ..krása..

Už jsem si říkal, Čokoládová zabrousila do prózy? Ale kdepak... je to pořád poezie... Pro mě /ingoranta/ moc hezky poskládaná, pěkně obrazná, ale těžko těžko pochopitelná. Nu což, chyba je asi ve mně. A nelíbilo se mi jediné slůvko - nabarvovat. /Nadpohlavní_Wrestler je nepoetik/

Jo, ale co jsem zapomněl. Moc mě těší, že tu někoho zajímá, jak jeho dílko vypadá, takže spolu s těma hezky skládanejma slovama >tip< za typografii.

Pisces
16. 01. 2006
Dát tip
Jsem ráda, žes ji tu uveřejnila, protože je dobrá. A koukám, že jsi tam udělala pár škrtů (to mě samolibě těší) :-D t*

fialowa
16. 01. 2006
Dát tip
*hezka*, k zamysleni, libi se mi nevyplakane smutky... ... mas tam hodne peknych obratu...

Děkuju vám, že jste si na to našli čas... :) Zuzi, klidně si i zatleskej :) Já bych tam takovýhle ~chyby~ nenašla :)

Pisces
16. 01. 2006
Dát tip
:-)) kdy budeš znát verdikt posuzujících, víš?

nádhera v každém písmenku :-) tip*

Zuzulinka
16. 01. 2006
Dát tip
nádherné, víc k tomu neřeknu..něco mi to moc připomíná*

Díky... Pisces: Nevím, vlastně ani netuším, do jaké míry mi k tomu něco řeknou, jakože jestli mi napíšou něco jako kritiku nebo jenom to, že jsem byla tolikátá a tolikátá... uvidíme, dám ti vědět :)

Pisces
16. 01. 2006
Dát tip
čoko: stále čekám a jsem napjatá :)) držím palce, určo dej vědět

assez
16. 01. 2006
Dát tip
moc mooooc krásné......TIP

fungus2
16. 01. 2006
Dát tip
Výborné**

Silvita
16. 01. 2006
Dát tip
no jo, slečno. Hezky se nám vybarvuješ (není důležité vyhrát soutěž celou, ale nad svou sokyní -pousmání- snad mi rozumíš)

vesuvanka
16. 01. 2006
Dát tip
má zvláštní atmosféru, zaujala mě moc .... TIP a V

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru