Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

básník a déšť

16. 01. 2006
0
1
2005
Autor
Jade

 

Probudil mě déšť, po probdělé noci a dopoledni zoufalého spánku. Prší. Z postele, z otupělého bezpečí, zní pleskání kapek jako šepot tisíce lidí na obrovském náměstí před bránou do ráje. Svlékla jsem si noční košili a šla si stoupnout na balkón. Žádné náměstí se vzrušenými davy. Jen liduprázdá špinavá ulice, zhasnuté vánoční dekorace, moknoucí prádlo, zelené zábradlí a hlučná tramvaj. A pak ještě únavou, pláčem a pitím pomačkané tělo, schoulené samo do sebe, na bosých nohou žabky. Napadlo mě, že když roztáhnu ruce jako křídla, budu se cítit svobodně, jako kdybych vážně mohla odletět a že s tolika kapkami po celém těle zapomenu na těch pár hořkých stékajících z oblohy bez mráčku na mé tváři. Taky jsem si vzpomněla na Fernanda Pessou. Touhle dobu určitě sedí u svého stolu před Café Brasileira (jedna z mála jistot v tomhle městě). Sedí bez hnutí a déšť mu nemilosrdně bubnuje do celého těla v obleku spořádaně žijícího účetního. A tak mi došlo, že nikdy nebudu velký básník jako on, protože on ten déšť snáší už nejméně pět hodin (nevím, kdy přesně začalo pršet, ale ten taxík, do kterého jsi nastupoval, měl zapnuté stěrače) a já to vzdávám po pěti minutách a první kapce na bradavce.


1 názor

poletik
01. 03. 2007
Dát tip
Od toho Ferdinanda to je pěkné. Konec s bradavkou silně expresivní, ne jen pro úchyláky. Jinak ta trpělivost... žejo. Mít trpělivost a energii a vůbec, mohla bys napsat povídku, kliděn dlouhou. Narozdíl od tohodle krátkého textu by ti to přineslo uspokojení a taky sílu a schopnost psát víc a koncpčněji. Je to jen práce...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru