Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

..hluboko v lesích skrývá se cosi tajemného

29. 07. 2006
11
0
1337
Autor
Rabb

Bavte se, pokud to alespoň trochu půjde.. ..časem snad doplním pokračování.


 

..věnováno

Malou farmářskou ves dělil od veškeré civilizace jehličnatý les. Podle starobylého zákona do něj nikdo nesměl vkročit, učinil-li tak, nedbavše upozornění vyvěšeného na varovné tabuli v centru vesnice, postihla celou jeho rodinu strašlivá kletba, on jediný, ten který kletbu svou nedbalostí seslal, nebyl prokletím postihnut, ale za to se musel starat o vlastní ženu a potomky, kteří trpěli nevysvětlitelnými bolestmi. Tak praví rada starších snad už po staletí. V lesích žijí příšery, bojte se jich lidé, bojte! Žijí hluboko v lesích a vědí, že jsme tu, vědí to moc dobře!
  Rada starších, ach, jaké legendy šířila do srdcí obyvatelů u táborových ohňů a jak bezvadně fungovaly! Každý jim horoucně věřil, každý dodržoval veškerý pokyn stařešiny a lesu se vyhýbal. Bál se. Žil si svůj farmářský a izolovaný život a hrál si na spokojeného vesničana se slamákem. Občas se do vsi někdo přihrnul a pomateně hulákal, že se k vesnici něco VELKÉHO přibližuje a tím nakrmil a utvrdil strach v srdcích. Avšak lidé ze vsi si nakonec řekli, je to jen blázen, poklepali si prstem na čelo a jako každého, co se opovažoval vybočovat z řady, oběsili. Pak zapomněli. Žili dál. Každý večer u táborových ohňů poslouchali staré nedoložené báchorky, které budou za několik let vyprávět svým vlastním mladším a byli spokojení.

Spousta nevinných a nemocných zemřela a nikdo si z toho nedělal velkou hlavu. Tyhle nevyžádané smrti znamenají určitou daň lesu, říkávali a na noc zamykali vstupní dveře, zavírali okna a namlouvali si, že nic z toho nemůže být pravdou, a s nadějí, že se ráno znovu probudí, uléhali do svých postelí, pod polštářem svírali posvěcený krucifix a nechávali si zdát své noční můry.
Všechno mělo vypadat jako doposud.


Před vysoké stromy se postavil sedmnáctiletý Tadeáš a se slovy: "ta legenda lže," udělal první krok do neznáma…

.

.

.


Oldjerry
29. 07. 2006
Dát tip
Fajn - provokuju nápady, to je pro mně hvězda

Rabb
29. 07. 2006
Dát tip
Jerry, poradím.. napadlo mne, že tohle uvedu jako prolog a na pokračování se teprve zapracuje.. :-)

Oldjerry
29. 07. 2006
Dát tip
Nic proti tomu - však víš - je to jen názor můj a ty si s ním poraď, jak umíš! :-))

Rabb
29. 07. 2006
Dát tip
tohle byla spíše snaha vypsat se.. asi.. ..sám nevím, ale dílko mám rád, stajně tak jako každé mé vlastní.. :-)

Oldjerry
29. 07. 2006
Dát tip
Škoda. Je to dobře napsané, má to napětí, ale pak najednou místo vyvrcholení se to rozpouští do neukončené myšlenky - jak říkám - škoda. Tady se ti asi nepodařilo najít způsob, jak vyjádřit podstatu toho, co ti přimělo tuto prácičku napsat. Jo, to se stává...

Rabb
28. 07. 2006
Dát tip
Vesu, děkuji za zastavení..

vesuvanka
27. 07. 2006
Dát tip
Na strašidelné příběhy si také vzpomínám a na různé pověry také... pěkně napsané, TIP

karmen
02. 04. 2006
Dát tip
libí se mi to,lide veří tomu čemu chtějí věřit a co je pro ně pravdivé,báchorky mohou být pravdivé jenom ve chvíli,kdy jim sami uvěříme T*

hašigora
18. 03. 2006
Dát tip
T. :o) bojim bojim... ale to je dobre,libi, libi moc...

Eva_S
07. 02. 2006
Dát tip
fajn atmosféra....:))

Není to špatné je to celkem pěkně napsané a ta morbidní náplň se mi líbí!

Rabb
06. 02. 2006
Dát tip
Děkuji Vé.. ..další dílka nečti, abych si nezkazil reputaci.. :-))

Recenze to fakt není, i když bych to zařazení s přimhouřenýma očima spolknul - kdyby bylo alespoň uvedeno, co, od koho a pod. autor recenzuje....

Alojs
25. 01. 2006
Dát tip
Je to film Vesnice? (který jsem ještě neviděl, mimochodem) dobře napsáné, ale jako recenze... ne-e byl jsem z toho dost rozpačitý. pořád jsem čekal, kdy začneš specfikovat. kdy mi prozradíš, co vlastně recenzuješ...

Rabb
25. 01. 2006
Dát tip
Pišto, už na začátku se zde u mnoha autorů vyskytlo jisté nedorozumění.. Do prologu jsem totiž na počátku napsal vtu: "Napsáno jako odezva na shlédnutý film VESNICE." To však neznamená, že jsem byl přímo ovlivněn TÍMTO filmem, ale pouze mne inspiroval.. Proto bilo dílko umístěnou do kategorie Povídky.. ..nakonec jsem se nechal ukecat (těmi, kteří si dílko ihned spojili s vesnicí a pojali jej jako receni.. To, co jsem právě napsal jsou asi pořádný bláboly, že? Prostě to byla na počátku povídka.. a basta.. :-))

Rabb
25. 01. 2006
Dát tip
I pro tebe platí výše napsaný text určený Pištovi..

Alojs
25. 01. 2006
Dát tip
no... ani jako povídka... spíš jako předmluva k filmu...

Rabb
25. 01. 2006
Dát tip
Takovou kategorii jsem nenašel.. tak alespoň ty recenze.. :-))

To je tak kuriozní odůvodnění, že už k tomu asi není co dodat... :)

Rabb
25. 01. 2006
Dát tip
:-)

krempi
21. 01. 2006
Dát tip
podla mna tez zbytocne vela suveti...ale strasne dlllhych a skomolenych... ono to neni moj styl, to neni to, co sa mne paci... ale hej, jak uputavka na film by som to brala

JiKo
20. 01. 2006
Dát tip
Myslím tedy, že to není ani recenze (nevím co to bylo za kategorii předtím. Myslím, že nejblíže to má k termínu synopse, což není moc české, ale má to význam "upoutávka" - hrubý nástin děje nebo jeho začátku. Četlo se to dobře i když třeba "Jejich vlasy získají šedivou ..." tahle věta je děsivý souvětí, což ho trochu rozsekat do jednodušších vět?

Rabb
20. 01. 2006
Dát tip
Jiko, předtím jsem dílko hodil do kategorie povídka.. a kdybych jej hodil do jakékoliv kategorie, tak by tam nezapadlo.. Souvětí rozporcuji.. díky..

Leclajr
17. 01. 2006
Dát tip
Ano, jako filmová recenze ano.. ale jinak jen pěkné slovní obraty

Rabb
17. 01. 2006
Dát tip
Děkuji.. Opravdu děkuji.. Kategorii změním na Recenze..

Rabb
17. 01. 2006
Dát tip
AVI

Garth
17. 01. 2006
Dát tip
Si s tím pohraj a udělej povídku :) (klíďo mi z ní pošli avi)

Rabb
17. 01. 2006
Dát tip
Garthe, do hotových věcí nerýpu - potom je totiž ještě víc zkazím.. ..mám spousty nápadů, ale nepřišla ještě ta správná chvíle na jejich realizaci.. dám si chvíli pauzu (malu chvíli, tak maximálně 4 dny.. :-)) Zatím si u mne můžeš přečíst něco staršího, nikdo ti nebrání.. :-)

Leclajr
17. 01. 2006
Dát tip
Taky si cokoliv dalšího na toto téma rád přečtu..:u))

trochu mi to připomíná něco co jsem sám napsal...:-) jmenoval se to kudlanka a je to ve sbírce mikrospánek blabla... je to zajímavé, stylizace dobrá na konci trochu ujíždí do současné formy, což pak bere ten nádech tajemna...*

Rabb
16. 01. 2006
Dát tip
Děkuji..mooooc děkuji.. :-)

Eidam
16. 01. 2006
Dát tip
f poho vjěc *

tristes
16. 01. 2006
Dát tip
páni!!!!!!!! tys mi udělal takovou radost! :o)) děkuju moc, na film se podívám teda, když jsi to tu tak poutavě vylíčil, jj, jen piš dál, piš :o))

Rabb
16. 01. 2006
Dát tip
Tri, film je opravdu dobrý, jen konec kde koho zarazí.. je od režiséra 6. smyslu a to je zaručený úspěch.. ..jsem rád, že se ti dílko líbilo a že jsem tě věnováním potěšil.. :-)

Několik chyb v čárkách apod. (jestli chceš, vypíšu), jinak se mi to líbilo, takovéhle věci mám ráda... Film jsem sice neviděla, ale vlastně jsi mě na něj tak trošku nalákal :) *

Jade
16. 01. 2006
Dát tip
povídku to moc nepřipomíná, ale jako popis filmu je to prima, navodí to atmosféru, ale neprozradí pointu...:)

Rabb
16. 01. 2006
Dát tip
Čoko, díky.. ..za čárky budu rád, ale přestaly mi chodit zprávy, tak jedině, že bys mne navštívila na Pokecu a tam mi to diskrétně napsala.. Na film se určitě podívej.. Děkuji.. Jade, těší mne, že má dílko atmosféru - o to mi šlo..

Souhlas s Jade... jen místy mi obraty trošku nesedly, např. "skončit život bez udání důvodu" mi ke zbytku fakt nesedí :-)

Rabb
16. 01. 2006
Dát tip
Dobře W, opravím.. ..další navrhy??

fungus2
16. 01. 2006
Dát tip
Dobré**

Kandelabr
16. 01. 2006
Dát tip
nejsem si jistý, jestli je to schopné samostané existence. jako upoutávka na film to fungovat může, ale jinak nevím nevím. proč jsi tomu nedal nějakou svou pointu? vymyslet tajemnou zápletku je jedna věc, dobrá pointa věc druhá (a zásadní). se stejným problémem se prali konec konců i scénáristi vesnici, to je vidět :)

Garth
16. 01. 2006
Dát tip
No jo, taky mi to trochu připomnělo Wětříkovu kudlanku. Na povídku tomu chybí pointa nebo děj - ale některé obraty jsou moc hezké. :) Kdybys z toho některé části vysekal a proložil jimi povídku, bylo by to dobrý.

Garth
16. 01. 2006
Dát tip
Koukám, že už to napsal přede mnou Kandelabr.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru