Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Thomas Bernhard - In hora mortis I. (ze sbírky Soumrak duší)

29. 01. 2006
0
1
1058
Autor
Neverrrr

Thomas Bernhard (1931 -1989), můj nejoblíbenější autor. Rakušan. Rozhodla jsem se že sem od něj něco hodim, buď se vám bude líbit (a pak už všechno od něj), nebo ho budete nenávidět (a napořád). Jeho nejcharakterističtější (a nejzmiňovanější) vlastností je schopnost brát dech. Občas bohužel do té míry, že se čtenář začne dusit. Vybrala jsem ukázku z poezie, aby ti, kteří Bernharda neznají, nebyli příliš vyděšení. Mnohem známější je totiž jeho typická próza, na kterou už si každý musí vytvořit vlastní názor. (Pro milovníky pesimismu přesto doporučuji Staré mistry nebo Ztroskotance..:)


Divoce roste v květ můj hněv..

Divoce roste v květ můj hněv
a každý vidí trn
jenž bodá do nebes
až z mého srdce kane krev
tak mé trpkosti roste květ
z těch trav
jež smývají můj krok
můj chléb
ó Pane můj
ten pyšný květ
jenž v kole noci dodýchal
mé pšenice květ Pane
tento květ duše mé
Bože mnou pohrdej
já stůňu na ten květ
rudě mi v mozku vykvétá
nad všechen žal...
.
.
.

1 názor

domin.go
08. 09. 2007
Dát tip
se mnou to neudělalo vůbec nic ale ani trochu brát dech....? hm

Neverrrr
18. 02. 2006
Dát tip
Já nevim, co na tom nechápete - copak sem píšu, že je to ode mě? jasně jsem snad uvedla, kdo to napsal, ne? ostatně, může to sloužit jako inspirace, že...egoisti.

Holka, stáhni to, prosím. Publikovat cizí texty je... nevkusné. Možná, kdybys to zaobalila třeba do recenze knihy, ze které báseň pochází, ale takhle... To se nedělá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru