Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mějte rádi babičky

30. 01. 2006
0
0
1559
Autor
carodejkaPS

Mám ráda babičku, takže tohle je spíš osobní, ale může vás to třeba taky pobavit. Není to ani moc umělecké dílko, spíš pocta člověku, kterého si vážím a který je mému srdci hodně blízký.

Příbuzné si člověk nevybírá, přátelé ano… Přesto i mezi příbuznými se dají najít spřízněné duše. Tou mojí je babička Andělka, no uznejte, už to jméno jí předurčuje laskavou povahu a optimistický přístup k životu.
Babičky jsou prostě vždycky nejlepší, mají vlastní děti odrostlé, takže k vnoučatům přistupují se zdravým nadhledem, odpouštějí neskutečné množství lumpáren, aniž by se při tom rozčilovaly a drží s vnoučaty za jeden provaz. Přesně moje bábi. A taky je s ní sranda…
Narodila se 19.3. 1939. Vyučila se sklářkou (a možná proto je dodnes tak horkokrevná), ovšem záhy po vyučení nastoupila do české spořitelny, kde pracovala až do svých 56 let. Za mlada a teda i za pokročilejšího věku, než jí její kolegyně přestaly stíhat, pravidelně cvičila (kam se hrabe se svými bicepsy "Schváca", navíc má kurz pro instruktory lyžování a plavání) a dneska už jezdí jen na kole.
No na kole - jednou se takhle v létě vrací z nákupu, jde od vrat, v jedné ruce drží kolo za řídítka a druhou ukazuje na krvácející koleno. "No babi, to si umej a vydezinfikuj!" Opřela kolo o zeď, sáhne do baru a se slovy: "Nejdřív to vydesinfikuju vnitřně" do sebe překlopila frťana becherovky. No sport má ráda…když ne před 30ti lety snažila mamku naučit volejbal, zlomila jí u toho malíček - holt sval, který bolí, sílí, ne?
Přišla zima a kruté mrazy. Odkudsi se vracím a vydlážděné tři schody do baráku podezřele kloužou. "Babi, ty si myla schody?" Podívá se na mě nechápavým pohledem, ale odpovídá: "Kloužou? To nechápu, vždyť já sem je polejvala horkou vodou!"
Každé ráno chodí se psem na pole. Jednoho mrazivého rána se vrátí, svléká kabát:"Venku je zima, koukala sem na teploměr, -19°. No, já nevím,.. to už si dám do toho kabátu asi tu zimní vložku, ne?" (no vždyť sem říkala, že je horkokrevná!!!)
Babičku mám i na fotce, zde: http://modrykoutek.blog.cz/galerie/home/75152 Bábi zkrátka baví celou rodinu, proto vzdávám hold všem babičkám, mějte je rádi!!!


carodejkaPS
08. 05. 2006
Dát tip
Díky,.. ano, u toho dílka vůbec nejde o to,jka je neboo by mělo být napsáno, ALE jde prostě vyjádřit to, že babičky jsou NEJ. plno věcí odpustěj a je s nima kolikrát větší sranda než s rodičema, protože maj důchod a jsou klidnější... Na druhou stranu potřeba zmínit, že někeří důchodci (obzvláště v Praze) jsou na zabití: když je pouštím sednout v buse, tak odmítnout, že je to proti směru jízdy. Jezděj nakupovat, když děti jezěj do školy (PROČ?! - vždyť mají volné celé dopoledne!)... i když i oni asi jsou pro nějaká vnoučata skvělé babičky a dědečkové ;-)

Rabb
29. 04. 2006
Dát tip
Ke stylu psát nic nebudu.. u tohoto dílka to není potřeba, ba dokonce to (možná) není žádáno.. Z dílka čiší, že máš svou sportovně založenou a věčně mladou babičku opravdu ráda. Je to hezké..

jaza
30. 01. 2006
Dát tip
babičky byly vždy velice rozšafné))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru