Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zajetí, kterému někteří říkají svoboda

04. 02. 2006
3
0
787
Autor
Silliaris

Kdo ví, do které kategorie to patří, já se v tom moc nevyznám. Ale o to snad tolik nejde.

Měl pravdu. Poslední dobou měl pořád pravdu. Od té doby, co mi ukázal ten zasněžený les, jeho úžasnou noční záři, a ticho a klid v něm. Tehdy mi ukázal naprostou svobodu těla i mysli a krásu odpoutaní se od civilizace. Až tehdy jsem na ni pohleděl z dálky, ne jako její součást, a viděl tu veškerou zkaženost, banalitu a její zlo. Právě to zlo existuje v člověku. Jen myslící bytosti ho dokáží šířit a uchovávat. On mi před tím vším ukázal úkryt. Svatyni, kde nehraje dobro ani zlo žádnou roli. Úkryt před jejich nekonečným zápasem. Úkryt před vším myslícím, které jako jediné má touhu zraňovat. Kdyby duše všech těchto bytostí byly jako těla, všichni by se zdáli jako krvelačné šelmy, které spolu neustále zápasí, způsobují si jak povrchová, tak i velmi hluboká zranění a z jejich ran vytéká krev. Kdyby se ta krev nemohla nikam vsáknout, schovat, dostat se pryč, tak by se v ní všichni utopili. Celý svět by byl pokryt velikým mořem krve, a jen místa, kam nikdy žádný člověk nevkročil, by byly malé ostrůvky vyčnívající nad hladinu.
Zlo jim všem dává uspokojení, ne-li radost, i když si to třeba neuvědomují. A já? Nejsem jiný, civilizace je jedna velká řeka, a stéblu trávy se nepodaří plout proti proudu.
Díval jsem se na to z velké dálky, a konečně si to vše uvědomoval.To, že s lidstvem nic neudělám, že zůstane pořád stejné, a že mě hodlá vzít s sebou.
Nemohl jsem zůstat svobodný. Musel jsem se vrátit. Jeho jsem nechal na kraji lesa a opět se nechal spoutat a zraňovat.

Silliaris
25. 10. 2006
Dát tip
Díky;) No, to byl taky účel:)

martinez
17. 10. 2006
Dát tip
líbí se mi jak je to napsaný... ale je mi z toho smutno *

pivnik
22. 05. 2006
Dát tip
nechci byt clovek, nechci byt civilizaci. Chci byt prirodou, jeji soucasti, delat ji radost... zdravim, pivnik Jednoznacne *, velmi dobre se cte.. dekuju :-)

chicoria
05. 02. 2006
Dát tip
pěkné, tip

_nemo_
04. 02. 2006
Dát tip
Výborně!... Těší mě, nemo... :) *** (Jen ve druhé větě máš překlep)

Silliaris
04. 02. 2006
Dát tip
No jo,to už jsem taky zjistil, že vím, že nic nevím :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru