Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Anděl

11. 02. 2006
2
0
662
Autor
Nikail

tohle je má povídka do školního časopisu,snad se bude líbit.

 

Judita tiskla tvář na sklo. Za okny rychle ubíhala bílá krajina. Hustě sněžilo. Bylo několik dnů před Vánoci a dívka mířila ke své tetě do Moskvy.


Vystoupila na nádraží a za sebou vysoukala z vlaku oprýskaný kufr. Bloudila po nástupišti a mezi neznámými lidmi pátrala po tetě. Teta se ale stále neukazovala. Hodiny už odbíjely dest hodin a Judita seděla uprostřed prázdného nádraží na svém kufru a snažila si zahřát ruce. Byla stále větší zima.Obloha už dávno ztmavla a z nebe se nepřestával sypat sníh. Najednou zahlédla mezi kroužícími vločkami tmavou siluetu. S obavami i nadějí se postavila. Byla zklamaná, když k ní přistoupil cizí muž. Černé vlasy měl svázané do ohonu a kolem krku měl pevně omotanou bílou šálu. Jeho kulaté brýle se zaleskly, když kolem projížděl rychlovlak.

Ztratila jste se?“ zeptal se.

Přikývla. Muž jí podal ruku, váhavě ji stiskla.

Znám vaši tetu,“ usmál se, „zavedu vás k ní.“

Než stihla zaprotestovat, zvedl její zavazadlo a odváděl ji pryč.

Cestou se ukázalo, že muž se jmenuje Gabriel a příležitostně dělá průvodce. Věděl o Moskvě mnoho, ale nejen o ní, ale také i o Juditině tetě a o Juditě samotné. Judita usoudila, že je buď nesmírně vlezlý, nebo je přítelem její tety.

Konečně dorazili ke žlutému domu, kde bydlela Juditina teta. Rozloučili se a Gabriel řekl, že ho Judita může navštívit na Rudém náměstí.

Najdete mě hned,“ prohlásil.


Druhý den se dívka sama vydala na Rudé náměstí. Dlouho po něm bezcílně chodila, když nedaleko uviděla zajímavou sochu. Rozhodla se, že si ji prohlédne zblízka. Když však byla u sochy, zůstala zaraženě stát. Na kamenném podstavci se hrdě tyčil anděl s měděnými křídly. Na nose měl posazené kulaté brýle, které za jasného světla házely odlesky na dláždění. Bílá šála, pevně omotaná kolem andělova krku, se třepotala ve větru.



Markel
12. 02. 2006
Dát tip
Nápad není vůbec špatnej, jen by to chtělo víc propracovat, námět více rozvinout, jinak líbilo - T

Wasekk
12. 02. 2006
Dát tip
Vybral sis nabře, ale nic si nenapsal. tohle je malinko rozvinutější osnova nějakého příběhu. Kdyby toho bylo trochu víc a přidal bys zápletku, tak by to bylo super. Takto je tu jen pointa

Jeheheman
11. 02. 2006
Dát tip
jakobys tam kusy vystřihnul:o) teda jetý..:o)

Nikail
11. 02. 2006
Dát tip
jak jetý??

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru