Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lady S - Hraběnka (část 2.)

13. 02. 2006
0
0
437
Autor
rogue

1.

 

Versailles 1655

   „Přijměte mou nejhlubší soustrast , hraběnko“ ozvalo se z míst kdesi nad Pavlíninou hlavou. Aniž by zvedla hlavu, osušila si oči kapesníčkem a s téměř hmatatelným znechucením odpověděla : „Dvorské tamtamy fungují skvěle,co?

Já to vím asi půl hodiny a se mnou zřejmě polovina Versailles !“

„Chápu , že jste rozrušená , ale není tomu tak.“

Tato slova donutila hraběnku zvednout hlavu a zjistit tak , kdo s ní vůbec mluví.

„Vaše Veličenstvo , omlouvám se , netušila jsem…“ zakoktala se .

Slova se ujal nejvyšší královský lovčí : „Je mi to velmi líto , výsosti . Přípravy probíhaly v takovém zmatku , že jsme nestihli zkontrolovat práci všech sloužících. Cítím se za to osobně zodpovědný“

Pavlína , hraběnka z Angouléme , se na lovčího pronikavě podívala a řekla :

„Tak mluvte , člověče ! Co se vlastně otci stalo ??“

„Když jsme chytili jeho koně , sedlo mělo jen jeden třmen. Je možné , že se to mohlo stát při některém ze skoků.“

„Už se tím netrapte. Otcova vášeň byly hony , čím horší cesta , tím lepší .“

    

+ 1 hodina

   „Nepotřebujete utěšitele , hraběnko? Sama a v tak velkém domě ??“ To řekl mladý elegán , se kterým se hraběnka téměř srazila ve dveřích při odchodu z paláce .

   „To už jste zase vy ?? Vaše způsoby jsou tentokráte neskutečně neomalené , pane ! Copak nevíte, že jsem ve smutku ?“ odsekla mu popuzeně hraběnka .

  „Kdyby jste cokoliv potřebovala… Sluhu, služku , mně…“

   „Okamžitě odejděte , pane . O nic jsem Vás nežádala a ani by mně to nikdy nenapadlo , žádat o pomoc takového hejska !“

   „Aby jste jednou svého rozhodnutí ještě nelitovala !“ ucedil elegán a s prásk-nutím dveří uraženě odešel .

   

Místo – neznámé 2000

   „Dvě zprávy, pánové. Jedna dobrá...a jedna špatná,“oznámil na tajné schůzce vedoucí pařížského setkání .

„Ta dobrá je , že se nám povedl přechod do roku 2000 bez nejmenších potíží . Ta špatná je , že představitel A opět couvl .“

„Už zase ???“ znechuceně se otázal jeho společník po levici .

„Ano , už zase . Víte , co to znamená , že ano ?“

„Bohužel . Zase na deset let do mrazáku .“

 

Francie 1655           

   Mladá dáma,oblečená celá v černém,oči zarudlé od pláče,vystoupila z kočáru před branou paláce a prošla do temného vchodu . Ve chvíli , kdy se za ní těžká křídla brány zaklapla , ucítila na zátylku čísi dech.

    „Ani hlásku !!“ zasyčel mužský hlas a sevřely ji dvě silné paže. Odkudsi ze tmy se vynořila další ruka a přitiskla překvapené ženě na obličej kus látky napuštěný silným uspávacím prostředkem. Dáma jakoby celá ochabla a nebýt paží , které ji stále svíraly , sesula by se k zemi .

    „Hoďte ji na vůz a jedeme , ať jsme odsud. Zatím vše probíhá hladce“

„Jo , až moc, “ zamumlal jeden z mužů.

Kdo to řekl ?“

Nikdo se neozval , tak byla žena nešetrně uložena na podlahu hrubého vozu , taženého jedním koněm a zakryta jakousi houní . Brána paláce se opět otevřela , kočí pobídl koně a vůz s trhnutím vyrazil ven.

 

    O chvíli později a několik ulic dále vůz vjel zadní branou na dvůr jiného paláce . Dvůr byl osvětlen mnoha loučemi a vládl zde čilý ruch .

„Tak co ?“ obrátil se na muže vedoucího výpravu vyčkávající šlechtic.

„Bez problémů“

„Odneste ji do salónu“

„Jak poroučíte , pane“

 

   Muž složil ženu na velké sofa a obrátil se ke šlechtici :

„Máte hodinu . Poté ji musíme odsud odvézt.“

„Rozumím. Tady je tvoje odměna.“

   Muž opustil salón a se spokojeným pohvizdováním zamířil ke schodišti pro služebnictvo. Netušil však , že jiný muž , najatý pánem domu speciálně pro tuto příležitost , nastražil přes první schod napnutý provaz . Zakopl o něj a s velkým hlukem se skutálel z příkrého schodiště dolů , kde zůstal ležet se zlomeným vazem. Druhý muž ihned odstranil provaz , sebral pohozený váček s penězi a ihned zmizel , než se dole stačilo seběhnout služebnictvo.

 

   Mezitím v pokoji :

„Teď mi hraběnko zaplatíte za všechna odmítání a urážky“ pronesl polohlasem

šlechtic a začal na bezvědomé ženě rvát šaty . Když mu některé součásti jejího oděvu kladly odpor , pomohl si dýkou. Během jedné dvou minut ležela žena na sofa obnažená mezi cáry šatů. V tu chvíli se z chodby ozval výkřik, následovaný několika dutými ranami .

   „Tak to bychom měli“ pomyslel si spokojeně a začal si připravovat malířské potřeby. Náhle byl ale vyrušen zabušením na dveře .

„Co se zase děje ?“

   Do dveří vešla mladá služka . „Omlouvám se , pane. Pierre spadl ze schodů a zabil se . Zřejmě na něčem uklouzl .“

   „To je ale hrozné . Neříkal jsem už několikrát , že na schodech musíte dávat pozor , kam šlapete ? Řekněte majordomovi , ať dá vědět jeho rodičům , jestli nějaké má a zařídí pohřeb. Ale teď mě už nerušte !“

   „Ano , pane.“

   Když se za dívkou zavřely dveře , muž sáhl po peru a inkoustu a během necelých sedmdesáti minut namaloval dva obrazy ženy , ležící na sofa v cárech svých šatů.

   „Má pomsta bude sladká“ zamumlal,když dokončil poslední tah. Poté zahalil ženu do dlouhého pláště a opatrně ji snesl po hlavním schodišti zpět na dvůr .

„Naložte ji do mého kočáru“ přikázal sloužícímu .

„Jak poroučíte , pane“

 

    O další půlhodinu později vešel elegán v doprovodu sloužícího , nesoucího stále bezvědomou ženu , do rozpadajícího se domu na okraji města .

    „Jsem tu , přesně podle dohody,“ řekl zde shromážděné skupince lidí a pokynul sloužícímu,aby tělo položil na improvizovaný oltář .

„Jak jsme se dohodli. Tady jsou peníze za špatné zacházení od gardistů .Do druhého dne jste venku , jasné ?“

„Ano,pane“

„No na co čekáš , vysvleč ji !“ utrhl se poté na sluhu , který nečinně stál nad bezvědomým tělem. Ten svlékl ženě plášť a za malou chvíli již žena spočívala obnažena na studené desce oltáře .

 

    Zpět na dvoře paláce:

„Vypřáhni koně a odveď ho do stáje . Dnes tě již potřebovat nebudu.“

„Ano , pane.“

Sluha učinil, jak mu pán nakázal. Ve chvíli, kdy se měl k odchodu ze stájí, zne-

nadání se objevili dva zakuklení muži. Jeden ho srazil dřevěnou tyčí k zemi , načež druhý poklekl a prořízl nešťastnému muži hrdlo.

 

    Probuzení přepadené ženy bylo více než drsné : nahá a s třeštící hlavou se probrala na kamenné desce mezi skupinkou lidí pochybného vzhledu.

Stihla si jen pomyslet „Co to má, u všeho na světě, znamenat ?“ když ji na rame-no dopadla ruka v kožené rukavici a závojem otupělosti k ní proniklo : „Madam de la Croix , zatýkám Vás za účast na zakázaném obřadu.“

Načež ji muž v uniformě důstojníka gardistů svázal ruce za zády a vyvlekl ji ven za posměšků shromážděného davu .

 

--- pokračování ---


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru