Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co je čas?

15. 02. 2006
2
0
1464
Autor
čouhán

Čas je to, co se děje, když se nic jiného neděje.

Richard P. Feynman


čouhán
18. 02. 2006
Dát tip
To by taky šlo. Vždyť se to tak i říká: "jakoby se zastvil čas". Navíc, když se nic neděje, nedá se čas ani nijak měřit, takže vlastně jako by nebyl. A co prostor? Může být prostor prázdný?

Rabb
18. 02. 2006
Dát tip
Incognito zopakovala to, co jsem napsal já.. :-)

čouhán
17. 02. 2006
Dát tip
A jak v tom případě říkáme době, v níž právě něco probíhá?? - O tom Feynman nic neříká. Možná proto, že když něco probíhá, nemáme s chápáním času potíže. Pak totiž můžeme docela intuitivně vyjádřit čas pomocí toho pohybu, který právě probíhá. Tak se čas přece i měří. Co kdyby se nás pak ale někdo zeptal: Co je pohyb? :-) Ta Tvoje třetí otázka, Rabbe, se už ale trefuje přímo do černého! Odpovím protiotázkou: je někde hmotný bod? Nebo absolutně tuhé těleso? Zažil někdy někdo rovnoměrný přímočarý pohyb bez působení síly? Všechno to a i ty ostatní věci, které do nás učitelé hustili, jsou zkrátka jen abstrakce. Stejně tak je to i s tím Feynmanovým citátem. Ale ani sám Feynman, ač fyzik, to tenkrát neříkal jako definici, ale spíš jako provokaci. Nicméně chytrou provokaci. Takové (a takoví) mají tu moc přinutit ostatní (snad jen kromě Barbar_Cohena) zamyslet se. Jsem rád, že se mu to povedlo - i po 45 letech. :-) woman_who_fell_to_earth: Opravdu? I když na někoho čekáš? ;-) Těší mě, Noyjl, že jste se s Feynmanem shodli. On byl totiž tak trochu i filosof. Skoro to vypadá, že fyzik může být dobrým fyzikem jen tehdy, když je taky tak trochu filosofem. Incognito: ... a kdyby existovala, ... co by to znamenalo?

Incognito
17. 02. 2006
Dát tip
Já si právě myslím opak...kdyby existovala chvíle, kdy se nic neděje, znamenalo by to, že se čas zastavil...protože v průběhu času se pořád něco děje. ;-)

Incognito
16. 02. 2006
Dát tip
Rabb to vystihl....existuje někdy chvíle, ve které se nic neděje?? ;-)

Rabb
15. 02. 2006
Dát tip
A jak v tom případě říkáme době, v níž právě něco probíhá?? A ještě jinak: eXistuje v tom případě "čas"?? Řekněme si totiž na rovinu - je někdy chvíle, ve které se nic neděje?? Donutilo k zamyšlení..*

podle mě čas neexistuje...*

čas je naprostá blbost, možná že kdybych se chtěl zamyslet tak bych napsal něco konstruktivnějšího ale dnes na to nemam náladu......

Noyjl
15. 02. 2006
Dát tip
Vysoce filosofická myšlenka, jež se shoduje smám názorem.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru