Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podstata průseru

18. 02. 2006
3
5
3305
Autor
Jerry_Shit

Podstata průseru

Kdykoli ke mně přiletí odkudsi jakási inspirace a já uchopím do ruky pero či klávesnici, říkám si: “To bude zase průser!” Ale to je pouze jeden z mnoha milionů příkladů, kdy se tento notoricky známý slogan, pomocí onoho populárního a řekl bych, že dnes už nepostradatelného slova, používá.

Ano, oním slovem je míněn výraz “průser”. Snad každý Čech zná alespoň přibližně význam této hyperbolické složeniny, která dnes již zcela zlidověla a to nejen u “sprostých vrstev”. Ovšem jak k tomuto zlidovění došlo? Bohužel se nenašly zatím žádné materiály našeho mistra-všeuměla, českého daVinciho: Járy Cimrmana, který se také zajímal o český jazyk a který by nám jistě původ tohoto slova objasnil. Není totiž zcela vyloučeno, že to byl právě samotný Cimrman, kdo vynalezl a později zavedl tento neologismus. Mě však tyto dohady nepostačují, proto jsem se rozhodl se do tohoto slova ponořit a pořádně ho prošťourat, abych se dopátral jeho podstaty.

Nejprve musím ještě zdůraznit, jak těžké je pátrat po historii tohoto slova, poněvadž se jakožto čerstvě zlidovělý vulgarismus nevyskytuje v žádných naučných slovnících ani mluvnických učebních textech. Ba ani tak moderní médium, jakým je internet, si neporadilo s vyhledáním podstaty tohoto slova, přestože je tam průserů nepočítaně. Zde jsem se alespoň znovu ujistil, že toto substantivum je dnes už nepostradatelné, jelikož průsery se vyskytují všude, kam lidské oko pohlédne.

Když mi nepomohly tedy ani knihy ani multimédia, dal jsem se do hledání podstaty sám na vlastní pěst tak, že jsem použil pinzety a elektrického mikroskopu, pomocí nichž se mi podařilo odebral Průseru jeho DNA a najít jeho příbuzné.

Nejprve jsem našel staršího bratra, který má podobný syntax i význam a který se jmenuje Průšvih. Je to tedy bratr nevlastní, jelikož jeho otcem je pan Švihal, zatímco otcem průseru je sprostý Sral (který pochází z rodiny vulgarismů žijících na okraji společnosti). Přestože jsou tito bratři nevlastní, mají k sobě nejblíže, jelikož jejich významové rysy se téměř shodují. Průser je akorát o hlavu větší než Průšvih, čímž se stává dnes mezi lidmi oblíbenějším.

Dalším postupným a velice náročným hledáním jsem zjistil, že rodina, ze které Průser pochází, je daleko početnější, než jsem si myslel. Nalezl jsem totiž desítky dalších sourozenců, kteří mají společnou matku a rozdílné otce. Jsou jimi např. Průjem, Průplach, Průvan, Průměr, Průklep, Průduch, Průkaz, Průřez či Průtrž, jejichž otci jsou pánové Jímal, Pláchnul, Vál, Měřil, Klepal, Dýchal, Kázal, Řezal a Trhal. Někteří bratři už jsou tak staří, že mají dokonce už své potomky. Např. Průměr (dcera Průměrná syn Průměrný a batole Průměrné) či Průkaz (syn Průkazný a dcera Průkazka). Blízkými příbuznými jsou např. Průčelí, Průbojnost, Průmysl nebo Průkopník s nejnovějším přírůstkem Průšou.

Po odhalení Průserova původu jsem se začal zabývat okolnostmi vzniku. Zjistil jsem, že Průserův stvořitel byl výjimečně jazykově nadaný občan pocházející z chudé měšťácké rodiny, pravděpodobně žijící někde ve smradlavé periferii, kde byly velmi špatné hygienické podmínky. Rodina tohoto člověka nevlastnila ani záchod ani dostatek financí na prádlo a tak se často stávalo, že měli kalhoty nejen “proprděné”, ale doslova “prosrané”. A tak onomu bystrému muži nedělalo problémy přijít na to, že ze slovesa “prosrat” se dá udělat podstatné jméno “průser”. A protože průser byl v těchto podmínkách častým jevem, stal se i častým slovem této sorty lidí.

Později, když už se zlepšily sociální podmínky potomků těchto průkopníků (tzv. “průserníků”), vznikl přenesený význam, který se používal ve stále větší míře a stále větším okruhu lidí, až došlo k onomu zlidovění. Je povzbuzující zjištění, že lidí a s nimi i průserů neustále přibývá, proto se nemusíme bát o zánik tohoto krásného neologismu. Jediná možnost, jak by mohl být průser ohrožen je ten, že by někdo vynalezl jiné slovo, které by odsunulo průser do pozadí. Muselo by být ještě výstižnější a vulgárnější než průser (ale pochybuji, že by se ujal nějaký “průmrd”, “průprc” nebo “průkurv”). Není vyloučeno, že za pár generací, které budou po nás následovat, stane se průser spisovným výrazem a bude k nalezení i ve slovnících spisovné češtiny.

P.S.: Pokud se tento článek otiskne, to bude zase průser!


5 názorů

Jerry_Shit
24. 04. 2007
Dát tip
Díky, thalino, ještě jednou díky. :)

Megie
26. 03. 2007
Dát tip
:-) dobrej pokus, zajímavej výběr slova, můj obdiv, mně nejde rozebírat slova, když musim a mám se dostat k nějakýmu rozumnýmu konci...

Vždy, když mě posere holub, děkuji Bohu, že nedal křídla i krávě. To by byl teprve průser :-)

aha ... to je průsaha ... průsaha = projev intoxikovaného moraváka, kterému se pletou písmenka, když přísahá, že nepil tu loňskou višňovicu ...

Jerry_Shit
10. 04. 2006
Dát tip
...ty otazníky měli bejt uvozovky, tento průser přičtěte taky písmákovi.

Jerry_Shit
10. 04. 2006
Dát tip
Díky za kritiky, za změny fontů nemůžu, to udělal Písmák sám, a já se s tím nemíním nějak srát, na to nemám dost času.

fidlip
20. 02. 2006
Dát tip
No to je prostě Jerry. Nevyzná se ve společenskejch manýrech ... ... no to je průser:)

jakopes
19. 02. 2006
Dát tip
uch, průser je, že číst tohle dílo mě přestalo bavit někde ve druhém odstavci... takže nemůžu psát kritiku, protože kromě zmíněné části na začátku a post scripta jsem víc nepřečetl. tudíž nevím. možná je to dobré dílo (ale člověk nesmí mít po sedmi pivech), anebo je to špatné dílo a pak jsem rád, že jsem ho nedočetl...

Natasha_
19. 02. 2006
Dát tip
Věnovala bych větší pozornost úpravě textu, protože se to opravdu velmi špatně čte v tom jednolitém bloku. navíc je to složené z několika fontů a logika jejich měnění mi nějak nedošla. Text sám mě celkem pobavil, ale přiznávám, že bych ho o třetinu zkrátila, protože to rozepisování všech slovních příbuzných průseru je trochu nuda, poprvé se člověk zasměje, ale pak je to už opakovaný vtip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru