Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jaro

17. 03. 2006
1
0
367
Autor
lecek

Aza čekala na jaro, ale ne tak, jak by většina lidí předpokládala. Všichni se těšili na to Jaro s velkým J, vkládali do něj naděje, že už vše skončí.

Jejich utrpení, bída, strach, válka... Že skončí drancování vesnic, lidé se nebudou muset prát o starou kůrku chleba, která se po dlouhém hladovění zdá jako nejvybranější pochoutka světa, matky se nebudou muset bát, že jejich dcery budou uneseny a znásilněny, dočkají se spravedlnosti a svobody. Věřili, že jako vykvetou sněženky, vznikne opět jejich stát, kde budou moci žít svobodně a beze strachu.

Aza ale nevěřila. Čekala na jaro jako na znovuzrození i smrt současně. Zabila svého manžela, který ji bil, týral, nadával jí a znásilňoval. Podle místního práva na to měl nárok. Živil ji, byl jejím pánem, ale i k prašivému psu se choval lépe než k ní.

Zabila ho. Odsoudili ji k trestu smrti, ale byla těhotná. Vykonání rozsudku bylo odloženo až po narození dítěte.

Dítěte, které měla s ním, které vzniklo násilím, ale přesto ho milovala. Jako každá matka, ne kvůli tomu, že jí o několik měsíců prodloužilo život.

Přišlo jaro. Aze se narodila holčička. Krátce po porodu, když už mohla malou odstavit, ji popravili. Vše zůstalo při starém. Lidé ale pořád čekají na Jaro.


Čumák
24. 03. 2006
Dát tip
smíšený pocites z toho mám. ...

My čekali jaro... a zatím děda mráz... No, já ti nevim. Špatná země, no... ale jinak... neoslovilo :-/

StvN
17. 03. 2006
Dát tip
Není to poněkud černobílé?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru