Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzpomínka

23. 03. 2006
3
0
1392
Autor
Salmar

Vzpomínky nám toho hodně řeknou a ukážou věci, na které bychom zapomínat neměli - lásku, bolest, štěstí… tenhle text je vzpomínkou na krásu, která mi vrazila kůl do srdce.

Vzpomínka

 

 Přede mnou byla v naprosté dokonalosti vyrovnaná řada stolů s židlemi, na některých posedávali lidé a vychutnávali kousky jídla. Nacházel jsem se ve školní jídelně umístěné do ohromné budovy školního internátu. Bylo něco po jedné hodině odpolední, já měl po škole a jako každý den jsem se šel naobědvat do jídelny. Jako obvykle jsem si sedl k jednomu z posledních stolů, daleko od okýnka. Knedlík chutnal jako stará pneumatika od traktoru, ale nevadilo mi to, důležité bylo, že jsem se mohl po celém dnu najíst. Něco ale v pořádku nebylo, stereotypní okamžiky každý den se dnes neobjevovaly, něco bylo jiné. Až jsem si konečně uvědomil, co je jinak. Můj pohled získala jedna dívka nedaleko ode mého stolu. Knedlík se mi zasekl v krku a já ji pozoroval – byla tak nádherná. Černé vlasy jí spadaly po ramena, hnědá očka sladká jako karamel kmitali po jídelně sem a tam. V obličeji nebylo náznaku většího opálení, jenom sněhově bílá. Její postava a rysy obličeje jsem znal, musel jsem je znát, někde jsem je viděl. V tom jsem si vzpomněl. Opravdu, tuhle nádhernou dívku znám víc než dobře. Miloval jsem ji.

 =====

Tráva byla zakryta ranní rosou. V chatce bylo zadýcháno a příjemně teplo. Probudily mě první paprsky letního Slunka. Chvilku jsem ležel nahoře na palandě naplněn nádherným pocitem. Pocitem lásky. Tuto noc jsem trávil především v cizí chatce, do své postele jsem se vrátil, jenom aby nikdo nic nepoznal, přesto jsem na hodinku usnul.

 

Dnes v noci mě – snad osud – zavedl do malého táborového obydlí jménem chatka, která patřila na těchto čtrnáct dní čtyřem dívkám. Polohově na stejné palandě jako já, spávala krásná a dechberoucí osůbka jménem Barča. Právě tady jsem byl a povídal si s ní, držel ji za ruku. Poznal jsem lépe někoho, kdo pro mě měl v budoucnu hodně znamenat…

  

=====

 Polkl jsem knedlík a neustále hleděl na dívku kousek ode mne. Smála se se svými přítelkyněmi, jedla na první pohled nedobré jídlo. Ani si mě nevšimla, byl jsem rád, že to tak je – nechtěl jsem znovu zažít tu bolest, jako už jednou. Nechtěl jsem hledět do karamelových očích s dvěmi černými tečkami a vědět, že je to naposledy, co je vidím.

 

=====

 Slunce doznívalo ve svých barvách a proudech tepla. Z lesa šel respekt v jeho podvečerním podmračení. Nebe nabíralo velké množství odstínů teplých barev, hlavně červené. Kus klády, přidělaný na dvou železných tyčích, na kterém jsem seděl, trochu hřál z celodenního opalování na sluníčku. Přede mnou na dřevě nedočkavě posedávala Barča, byla ke mně otočená zády. Neudržel jsem pousmání nad její netrpělivostí, byla tak nádherná takhle večer. Byť se zdálo, že už to ani nejde, vždycky touhle dobou jsem ji rád držel za ruku a sledoval dění kolem sebe.

 

Konečně se dočkala, kolem krku jsem ji pověsil malé srdíčko ze skla na kožené kůži. Nevzpomínám si už přesně na její pocity, vidím pouze úsměv a cítím vzpomínku nádherného pocitu. A mraky přestaly rudě svítit, Slunce přestalo hřát.

Ten večer jsme spolu tančili dlouho na interní diskotéce. Tančili a tančili. Bylo nádherné cítit to teplo, nejen vnější, ale i to uvnitř – cítit hořící plamínek štěstí.

Mlha… Vše se rozplynulo.

=====

Jídlo mi pomalu chladlo a studený větřík zimy, který se ke mně dostal skrz pootevřené okno mě vytrhl z nádherné vzpomínky. Nic pro mě neexistovalo, pouze navrácená láska. Jenže ona dívka, jenž vypadal naprosto stejně, jako ta moje, co mi způsobila štěstí i bolest, byla pryč. Pocity ve mně zůstávaly, ale nechtěl už jsem tady být, chtěl jsem jít ven.

 

Zima. Strašná zima, všude se povalovali hroudy sněhu a kousky ledu. Kolem mě procházejí lidé v černých kabátech, zakuklení šálami a spěchající za svým cílem. Byl jsem snad jediný, kdo šel pomalu a zamyšleně. Až k nádraží. Na prvním nástupišti jsem zahlédl do vlaku nastupovat nádhernou dívku. Zamávala mi, ona mi zamávala, snad je to přeci jenom Bára. Ne, to se mi jenom zdálo, to není ona. Barča má oči plné štěstí a lásky, tahle dívka je tak plné neměla. V těchto očích se zrcadlilo zklamaní a smutek.

Jak jsem se koukal na odjíždějící vlak, dospěl jsem k nejsmutnější vzpomínce, co s Barčou mám. 

 =====

Jedl jsem jídlo, teplou papriku, rajče a těstoviny, bylo toho hodně. V životě jsem rajčata nejedl, ale když je vařila Bára, neodolal jsem, ani jsem nechtěl. Bylo to výborné jídlo… mlha…

Jeli jsme spolu na eskalátorech, naše těla byla velice blízko u sebe. Něco mi šeptala do ouška a já se usmíval. Eskalátory jsou nádherné. Pokusil jsem se vystoupit pozadu, nebyl jsem z Prahy, moc mi to nešlo. Někam jsme vyrazili, asi na cheesburger, do kterého jsem se zamotal, právě s Barčou.

Z toho dne je ale nejsilnější jedna jediná vzpomínka, která trvala jenom pár sekund.

Stáli jsme před vlakem, nádražní hodiny ukazovali za dvě minuty osm hodin, deset minut. Naše rty se naposledy setkaly, polibek trval necelou minutu, byl zvláštní, ale nádherný. Velké a ošklivé oči nádražního pracovníka, jenž vysílali rozpačité vlny, mě donutili naskočit do vlaku. Rychle jsem poodběhl kousek k okénku a vystrčil ruku. Naposledy jsem chytil tu jemnou ručku té, která mi toho tolik dala a tolik vzala. Její oči něco říkali, tou dobou jsem myslel, že je to smutek, protože odjíždím. Smutek to byl…

„Miluju tě,“ stačil jsem potichu říci slova, než se vlak rozjel po kolejích. Hleděl jsem do jejích překrásných očí tak dlouho, jak to jenom šlo.

Mlha…déšť…zima…Plamínek štěstí v mém srdci byl tou dobou odsouzen k zániku.

 

 ==========

 

 

It’s a new world, it’s a new start….Here I am zněla slova písničky vzpomínek na lásku dvou lidí při klapání do klávesnice, jednoho z nich. Tohle mu ji už vždycky připomene.

 


Čumák
24. 03. 2006
Dát tip
achjo. to je nešťastně zvolený. mám pocit, když jsem si to přečetl, jako kdybych někomu ukradl deník nebo ho špehoval. ale asi jsi to potřeboval "odhodit" (aspoň částečně) někam. nesouhlasím s tím, co píše Finch. mám z toho přesně opačný dojem - že píšeš jako když se protrhne měch :o) ale možná se pletu, jen to na mě tak působí.

Finch
23. 03. 2006
Dát tip
Přišlo mi to takový zmatený. A jak už bylo poznamenaný, některý přirovnání a obraty jsou nepřirozený. Jinde je to zase docela v pohodě. Připadá mi to, jako by jsi nad tím někdy až moc přemýšlel, nebo se snažil za každou cenu "něco" napsat (počínaje hnedka karamelovýma očima... btw nějak se mi asociaoval Andaluský pes, ou ;)). Ray Bradbury kdesi napsal, tuším, "run fast, stand still - a lesson from lizards for all writers". Zkus nad psaním někdy moc nepřemýšlet a prostě psát... Třeba to pomůže ;)

Rabb
23. 03. 2006
Dát tip
Prolog je dobře napsaný.. uputal.. ..jinak souhlasím s Viharem. Chtělo by to trochu dopilovat.

Salmar
23. 03. 2006
Dát tip
Je to v tom, že všechno, co se tam píše je naprostá pravda. Psal jsem to asi dvacet minut jako ohled do minulosti. Nevím, co myslíš přirozeností.

Vihar
23. 03. 2006
Dát tip
Obraty místy příšerně toporné a šroubované, ale za tu jinošskou upřímnost Tip Zkus psát přirozeně, nikoliv knižně

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru