Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O lišce co kradla sýra

29. 03. 2006
2
0
1940

Byla jednou jedna liška. Ale ne obyčejná, tohle byla strašně chlupatá liška. Když dlouho nešla k holičovi, nevypadala už vůbec jako liška, ale spíš jako velká chlupatá koule a medvědi s ní pak hráli vodní pólo. Tahle liška se menovala paní Liška. Což je pro lišku docela typický jméno. Měla takový strašně mazaný oči a podle toho šlo poznat, že to je strašně mazaná liška.

Byl jednou jeden zajíc. Ale to byl úplně obyčejnej zajíc, nebyl ani moc chlupatej. Když dlouho nešel k holičovi, tak to ani nikdo nepoznal, akorát víc smrděl. Jmenoval se pan Ouško a byl to strašně mlsnej zajíc. Nejraději měl takový ty voňavý francouzský sýry.

A co se takhle jednou nestalo, pan Ouško si každý ráno chodil pro čerstvej voňavej sýr, třeba Lekdamer nebo Radamer, do mlékárny, chodil cestou okolo rybníka, pak si doma dal sýr na chleba a nasnídal se. To byl takovej jeho rituál. A jednou si takhle šel pro sýr a po cestě zpátky kolem rybníka na něho vybafla paní Liška. Jak každej ví, zající se lišek bojí, protože lišky zajíce jí. Ale paní Liška byla mazaná a věděla, že kdyby pana Ouška snědla, tak by se nenajedla tolik, jako když mu bude každej den jest jeho sýr. A tak mu řekla, že jestli jí nedá sýra, tak ho sní.

Pan Ouško byl trochu zmatenej a nejdřív jí řekl, že ho teda asi sní, ale paní Liška se nedala odbýt a nalíhala tak dlouho, až jí ten sýr teda dal a odešel. A pak se to samý stalo i podruhý, potřetí počtvrtý, no prostě každej den to bylo to samý, pan Ouško si šel pro sýr, paní Liška ho zaskočila nepřipravenýho a snědla mu ho. Až jednou dostal pan Ouško nápad!

Ráno se v mlékárně domluvil s mlékařem Danem, aby nechal nějakej sýr tak dva týdny venku zkazit, že si bude doma pěstovat plíseň a náramně by se mu to hodilo. Za dva týdny šel pan Ouško ráno pro sýr, ale místo normálního sýru si vzal ten zkažený sýr, který strašně smrděl. Když ho načapala u rybníka paní Liška, něco jí bylo hned divné. "Pane Ouško, co to tady tak smrdí?", zeptala se ho. "To budu asi já, trošku sem si prdl," řekl na to pan Ouško. Liška dávno věděla, že je pan Ouško tak trošku prase, a tak mu to věřila. Vzala si jeho sýr a nechala ho jít domů.

Co se ale nestalo! Když snědla zkažený sýr, strašně se jí udělalo špatně a poblinkala celej rybník. A od tý doby se v tom rybníku už nechodí nikdo koupat a paní Liška přestala brát sýr panu Ouškovi!


Čumák
03. 04. 2006
Dát tip
málem mě vyhodili z práce! jé, u toho jsem se fakt nařezal. BRAVO!!!!!! kdyby to šlo, dal bych Ti 100000000000000000000000000 tipů

Jolana19
03. 04. 2006
Dát tip
krást sýr v dnešní době, to si mě dostal, takhle mobil, prachy, atd, ale sýt. Ne to je opravdu nenapadne a po téhle pohádce už vůbec ne

Hlavně pak nebudou krást sýra:D.

Jolana19
03. 04. 2006
Dát tip
myslím že tohle by se líbilo i mým dětem, akční fest, chudák ta nejmladší. Dobrý zasmála jsem se

No já mám ten pocit celej život:). Du se odtáhnout ven, ahoj hlase moře:)...

Tak za prvé: Divím se, že se zajíc nejmenuje "pan Zajíc" a za druhé: Během četby jsem měla pocit, jakoby ti bylo 8 let, pak jsem pochopila, že je to asi záměr. Myslím, že to má náběh na vtipnou povídku, ale ještě by to chtělo dotáhnout....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru