Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Madam Chismé

30. 03. 2006
5
1
3791
Autor
Sybian

Noc, jak zhýralá a bezcitná dcera! Bez známek smutku pochovala svého otce a povadlé květy odhodila s úšklebkem na zem. A vykročila líně a znuděně, stejně jako každý předešlý den. Jak ten, kdož váben napětím nadcházejících okamžiků, povislou tváří bez výrazu zakrývá vzrušení.  

Tou dobou procházel Gravis podél omšelého domu s vysokými okny, kdysi majestátné dominanty městečka. Kolikrát už přemýšlel, co a kdo se ukrývá za zdmi, z nichž natahovala po kolemjdoucích své ruce úzkost, aby zákeřně škrábla a zaryla nehty do kůže. Anebo zachytla za cíp kabátce každého, kdo neuskočí včas stranou.

Z posledního okna problikávalo mihotavé světlo. Zřejmě z hořících loučí, usoudil Gravis a zastavil se. Dnes neodolal pokušení, několika tichými kroky se opatrně přitiskl k chladné zdi a nahlédl dovnitř. Co spatřil, bylo ohromující. V zápětí si k svému údivu uvědomil, že se tím necítí být překvapen ani zaskočen. Holé stěny místnosti bez nábytku osvětlovaly klidně plápolající plameny. Na zemi kolem vyvýšeného kamenného podstavce klečelo v trojuhelnikovém obrazci služebnictvo zbavené šatů s hlavami skloněnými k zemi. Strnule, bez známek pohybu, trpělivě vyčkávající.

Na podstavci ve středu mlčících seděla v pohodlném starožitném křesle korpulentní žena, madam Chismé, jako jediná vznešeně oděna. Dlouhé temně rudé šaty, nařasené a jemně zdobené zlatou nití, vynikaly až triumfálně v kontrastu s nahotou klečících a chladem zívajícím z jalových stěn. Zahlédl její tvář a v něm rozzářený samolibý úsměv. Zdálo se, že se stal svědkem klidného večerního odpočinku postarší dámy, obklopené věrným služebnictvem.

Tu náhle počala madam zlostně vykřikovat a mávat divoce rukama kolem sebe, jakoby se snažila něco neviditelného polapit! Zbrunátněla a do očí se jí přitom vlila zášť tak pichlavá, až sebou Gravis v mžiku instinktivně hodil stranou a přitisknut zády ke zdi znehybněl.

Pryč, dokud je čas!
Pryč, než bude pozdě!

Tam uvnitř se probudilo zlo, došlo mu. Nepohnul se. Nerozběhl se pryč. Jednával často jinak, než se čekalo. Často i jinak, než bylo bezpečno. Odlepil se od zdi a dokráčel pomalu ke vstupním dveřím. Vzal za kliku, rozevřely se. Vkročil do dlouhé chodby, holé a ponuré, osvětlené matně jen na jejím konci. Cítil, že stojí na začátku nového poznání a to světlo jej vtahovalo dál. Pokračoval až na konec chodby. Až ke dveřím, za nimiž byla místnost, kterou předtím popatřil skrz okenní tabulky. V té místnosti se probudilo zlo, prolétlo znovu myslí. Jaké zlo? Pocítil neodolatelnou touhu znát odpověď. Za každou cenu! Ruka už už svírala vyleštěnou mosaznou kliku. Přijít na to, vytušit, vyčíst, rozluštit. Jaké zlo? Věděl, že musí dovnitř, znal ten pocit. Otevřel.

Jediný z klečících nepohnul hlavou, na žádném z těl se nezachvěl jediný sval. Madam stále splétala rukama cosi neviditelného do sebe a její pevně semknuté rty a vrásky na čele značily velké soustředění. Tak velké, že jeho přítomnost, zůstala zcela bez povšimnutí. Gravis zůstal mezi dveřmi, pozoroval madam a snažil se usilovně odhadnout smysl její záhadné gestikulace. Hra rukou neustávala. Madam stále jakoby něco kolem sebe zachytávala a trhala na kusy. Některé z nich odhazovala stranou, zbylé znovu spojovala, vsouvala mezi ně snad ještě něco dalšího, vše silně hnětla do sebe a silným máchnutím nakonec posílala do dáli. Pokaždé trochu jiným směrem, vždy se přitom spokojeně ušklíbla a slastně přivřela oči.

Náhle přestala. Tleskla, a než místností dozněla štiplavá ozvěna, leželo služebnictvo na podlaze v koberci živých těl, rozprostřeném od madam ke Gravisovi. Ten překvapivě zvedl obočí a dál zůstal nehnutě stát mezi dveřmi. Madam beze slova vznešeně sestoupila z křesla na podstavci a vykročila. Všiml si, jak si dává záležet, aby bylo poznat, že se vůbec nestará o to, kam se při jejích krocích zabodávají tenké kovové špičky podpadků sametových střevíců. Kráčela přec jen po živém koberci!

"Madam", pronesl Gravis a pokývnul hlavou na pozdrav, když stanula před ním. 
"Vím, že jste tady, sire Gravisi", odtušila.  "Buďte vítán v mém domě."
"Madam, nechtěl jsem vás vyrušit při .....", nevědel jak nazvat to, čeho byl svědkem.
"Ano vím, neomlouvejte se, to je v pořádku", přerušila ho mile.
"Vím i co vás přivedlo mezi dveře mé ... pracovny. Ještě netušíte smysl toho všeho, že? Něco jste postřehl, ale celé zdaleka nerozluštil." Pobaveně mu hleděla do očí a Gravis se nemohl zbavit dojmu, že se za strojeným úsměvem skrývá něco úlisného.
"Můžeme být přátelé, žijeme v jednom městečku, a ne daleko od sebe ...", navrhla znenadání.

Gravis hned neodpověděl. Zkoumavým pohledem sklouzl z tváře po šíji a nad ramenem se zabořil do řady nahých těl na studené dlažbě. Některé z tváří zůstaly po krocích madam pokřivené bolestí. Oči jednoho z nahých bezejmenných se setkaly s Gravisovými. Četl v nich strach a úzkost.

Pohlédl zpět madam do tváře a pevně odvětil: "Kdo takto jedná se svým služebnictvem, není mým přítelem. Madam jistě promine, již půjdu. Omluvte, prosím, můj vstup bez pozvání." 
Její výraz se v tom momentě změnil k nepoznání. Ta tam byl jemný úsměv. Z milých očí se staly přivřené škvíry, čelo zvrásnily vzteklé rýhy, do tváře vrazila bouřící krev a ruce zaťaté v pěst se bojovně zapřely v bocích.
"Madam jistě promine?!" opáčila jízlivě.
"Ty odmítáš?! Chceš mne ponížit?! Urazit! Mě, madam Chismé?!" hlas přecházel v jekot. 

Gravis se otočil a odcházel chodbou pryč.

"Jak se opovažuješ?!" vyštěkla za ním.
"Drzoune! Lotře! Bídáku!" častovala jej nadávkami.
"Však ještě uvidíš, co znamená potupit madam Chismééé!" běsnila.
"Neuhlídáš svá slova přede mnou! Teď projdeš i ty mým sálem! Pohraju si s tebou, jako s každým, kdo mi kdy ublížil, kdo mě kdy pokořil! Všechno zničím, všechno překroutím! Tvá slova, tvé činy, tvé myšlenky. Zaplatíš a draze! Ještě poznáš madam Chisméééé!" bodalo Gravise do zad na prahu venkovních dveří.

Vyšel kvapně ven a jal se ubírat nejkratší cestou vstříc svému domu.
A na úzké rozbahněné cestě mu vše začalo docházet.
Už věděl jaké zlo se uvnitř probudilo. To nejhorší!
Msty odmítnutých.
Chismé.


1 názor

Sybian
11. 03. 2007
Dát tip
Takhle ... ona neni pracovna jako pracovna, ne vzdycky je to mistnost, kde se vytvareji bezne nadhodnoty (cinnosti nazyvanou obycejne prace). Rekneme, ze jsou i mistnosti, kde se sice take v jistem smyslu vytvareji nadhodnoty, ale jineho nez bezneho typu, dejme tomu nadhodnoty smyslove, pocitove, vjemove ... a tak mno. Ale vytvareji. A tim padem jde o take o takovou jistou zajimavou, no dobre - tedy mozna v uvozovkach, pracovnu. Vtipneho jsem nic skutecne nezamyslel, ja nemam ambice byt brilantnim a skrytym vtipem prysticim autorem. To uz se tak musi nekdo narodit a hlavne nemam tyhle typy lidi moc rad. To jenom na vysvetlenou, proc bych se z takoveho pokusu o vtipkovani ani sam nepodeziral :o)). Skrytych myslenek je tam hodne, dvojsmyslu, mnohosmyslu, nevim jestli mozna i smyslnosti v nekterych jinych clancich, ale vtipu ani ne. A jako souhlasim s tebou. Clovek vzdycky po case prijde na to, ze jak neco pred casem napsal, tak se mu to s odstupem zda jak z materske skolky a ti druzi, anzto maji odstup ihned, to vidi hned po precteni. A to sem zas rad, ze se ozvou bez obalu a upozorni na to. V podstate ale nikdy nic po sobe predelavat nebudu, vsechnu silu dam vzdycky do toho, abych tam prave dostal a peclive ukryl, ale i lidem stejneho mysleni predestrel myslenku, tu podstatu samotnou. Na upravu obalu uz pak neni asi tolik sil a talentu a pile a ... a taky jsem lenoch pochopitelne :o)) Asi tolik tedy. A dik jeste jednou za nazor.

reka
11. 07. 2006
Dát tip
hmm. pripadalo mi, jako ze se ten rozhovor snazi byt vtipny... asi kvuli vetam jako je tahle: "Vím i co vás přivedlo mezi dveře mé ... pracovny..." kde madam chysme nazyva to, co dela, praci. pusobi to najednou tak trochu jako parodie - jako kdyby hrdina vtrhl k drakulovi do sklepeni a drakula s nim zacal vest rozhovor o pracovni dobe a o tom, ze pres den nepije krev, protoze ma pravo pracovat jen osm hodin, a preferuje nocni smeny. neco takovyho me vedlo k pocitu, ze to ma byt vtipny.

Sybian
07. 07. 2006
Dát tip
sakryš, ale jedno musim poznamenat, ja nechci, aby byl zmineny rozhovor vtipny, dokonce ani trochu. Takze jestli jsou v nem takove naznaky, tak je to jasne ... je to spatne napsane tim padem. Inu co nadelam.

Sybian
07. 07. 2006
Dát tip
sakryš, ale jedno musim poznamenat, ja nechci, aby byl zmineny rozhovor vtipny, dokonce ani trochu. Takze jestli jsou v nem takove naznaky, tak je to jasne ... je to spatne napsane tim padem. Inu co nadelam.

Sybian
07. 07. 2006
Dát tip
reka, diky za zastaveni, hm hm, zamyslim se nad tim.

reka
03. 07. 2006
Dát tip
tak jsem na tuhle povidku narazil nahodou, kdyz jsem se dival na diskuzi pod povidkou mesice. nerozumim moc deji, ale nektery obraty a obrazy mi prijdou prinejmensim nesikovne: "do očí se jí přitom vlila zášť tak pichlavá, až sebou Gravis v mžiku instinktivně hodil stranou a přitisknut zády ke zdi znehybněl" - to zni jak ze stredoskolsky slohovky - asi nikde jinde se do oci nevliva pichlava zast a nikde jinde lide sebou instiktivne nehazeji stranou rozhovor by to chtelo dotahnout - snazi se byt (teda aspon trochu) vtipny, zatimco zbytek textu vypada vazne - takze nakonec pusobi jako parodie cele povidky; po stylistickych opravach a prepsani celeho rozhovoru by to mohla byt docela dobra povidka - pro me by to byl takovy mysticky, zamlzeny pribeh

Lakrov
26. 06. 2006
Dát tip
Pro Milly (autor promine :-) ) > radši lezu po tvorech z jiných čeledí.. Po živých, či po mrtvých (z jedné z tvých úvah nepřímo vyplývalo, že maso mrtvých obratlovců Ti nic neříká /ba naopak/ takže výklad citované věty se zdá býti velmi jednoznačným.)

Milly
15. 06. 2006
Dát tip
Zatím se nepokládám za tvora z čeledi Mouchavitých a taky radši lezu po tvorech z jiných čeledí..

Lakrov
05. 06. 2006
Dát tip
Jak se daří zbylým příslušníkům čeledi Muscidae na ostatcích zemřelého jedince čeledi Canidae? (Mně teda mizerně :-) )

Lakrov
26. 05. 2006
Dát tip
Pátek - a zase nic. Nebo se snad scházíte jinde? U nějaké neviditelné, půlnoční, celočerné povídky? Kdo ji napíše?

Milly
24. 05. 2006
Dát tip
Škoda, co? :-) Prominul....... Se sletama zatím nic, ještě žádnej nebyl..... (teda už dlouho...).

Sybian
24. 05. 2006
Dát tip
Jo tak tancit na hrobe, vy hrisnici!? :o) Jasne, ze normalne neprominu, ale Lakrovove s Milly budiz udelena vyjimka, jen si klidne zarejdete )) A co mate porad s tema vsesokolskyma sletama? Hihi. G.

Lakrov
19. 05. 2006
Dát tip
A zase to ticho (pátek)

Milly
12. 05. 2006
Dát tip
schválně... ;-))

Lakrov
12. 05. 2006
Dát tip
Ne, dnes, 12. května už opravdu nelyžuju (i když by bylo kde, ale ne za co) :-) Tak už (lyžuji) jen vduchu. Jako všechno ostatní. Snad nám autor promine tohle 'tančení na hrobě'. Nebo NEPROMINE.

Milly
12. 05. 2006
Dát tip
Ty ještě lyžuješ? Já byla jen týden před dááávnem 2 měsíce jsou tomu... , 3..., se máš...... tam bych na to taky nemyslela..... :-)

Lakrov
12. 05. 2006
Dát tip
...já na to myslím pořád :-)) (Teda pokud zrovna nejedu na lyžích. To je možná ještě silnější. Jenže toho 'klouzavého času je čím dál tím míň.)

Lakrov
12. 05. 2006
Dát tip
...já na to myslím pořád :-))

Milly
12. 05. 2006
Dát tip
jak sem lezu, myslim na to.. :-)

Lakrov
12. 05. 2006
Dát tip
Zase žádnej páteční Sabbath?

Sybian
04. 05. 2006
Dát tip
:o))) vellectena, uz to tak bude asi.

Sybian
04. 05. 2006
Dát tip
Lakrovova ... no jo no, nebyly na sklade zadny volny vhodny gothic stramandy :o)

Lakrov
04. 05. 2006
Dát tip
Týden uplynul a žádný temný sraz na obvyklém (tomto) místě?

Sybian
25. 04. 2006
Dát tip
Lakrovova, nezlob )))))

Lakrov
25. 04. 2006
Dát tip
Zrovna se ohlížím po nějakém magnetickém držáku na nože... a ejhle, avízo. Krásně tajemné, dílo satanovo. Jako držák na nože (jen z něj nesměj` padat za kredenc, jako z mýho starýho)

Sybian
25. 04. 2006
Dát tip
Milly, nepritahuju lednice :o) A vetsinou vsechno tady dole i leckde jinde pisu zertem. K dilu jako takovymu se toho moc napsat ani neda, si myslim. A dyt to neva :o) G.

Milly
25. 04. 2006
Dát tip
Škoda....... Ty fakt nejseš magnetickej? Nepřitahuješ lednice a tak? :-( K dílu nemám moc co psát....- je trochu tajemný pro mě....

Sybian
25. 04. 2006
Dát tip
poslyste, raci mi tady popisujte, co sem to zas napsal za nadhernej krasnej uzasnej nesmyslnej paskvil :o))))) ja stejnak nevim ani, jak takovy temny srazy na magickych mistech vypadaji. O tomhle nemam ani ty nejmensi potuchy, takze nic takovyho. Smitec )) G.

LaMouette
23. 04. 2006
Dát tip
proc prooooc?.. :-)

Sybian
23. 04. 2006
Dát tip
sem proti :o)))

LaMouette
22. 04. 2006
Dát tip
temne srazy... magicka mista.. ach.. tak to se hlasim taki.. )) a Syby bude cernokneznik.. a bude na nas delat bubu.. :-))))))) le my se ho prt budem bat... tyjo.. to zni docela dobre..sem pro..:-))

Sybian
21. 04. 2006
Dát tip
No toto, temne srazy, magicke misto, este ze me udelate cernokneznika ... magnetickyho :o)) A stejnak jsem rad, ze tudy prochazite :o) G.

Lakrov
21. 04. 2006
Dát tip
Já se sice s nikým nescházím, ale taky se (proč zrovna sem?) obča zajdu podívat. Zajímavé, magické místo. Jak stvořené pro temné srazy. Vysvětlí mi někdo, co nás sem táhne :-)

Sybian
21. 04. 2006
Dát tip
Milly, to ne, on sem jenom proste sem tam nekdo zabloudi nahodou, ale zadny srazy se tu neporadaji :o) Ale jsem pochopitelne potesen kazdym navstevnikem. G.

Milly
21. 04. 2006
Dát tip
Cože??? jak hromadně? Scházíte se tu a nic nemi neřeknete... No, o víkendu budu v Brně a pak zas v Praze.. :-)

Sybian
21. 04. 2006
Dát tip
Milly :o)) ty se chces schazet? nejak hromadne jako myslim? Rekni kdy a kde :o))) G.

Milly
21. 04. 2006
Dát tip
co, co, co, vy se tu scházíte ještě s Vellou a mně se nic neřekne- to jste vrány??? :-( Vrrr......

Sybian
20. 04. 2006
Dát tip
a se mi desne libi, ze se tu zastavil navstevnik agent LaMou )) Diks

LaMouette
20. 04. 2006
Dát tip
nemam rada pomluvy.. a nemam rada mstu.. cili se mi desne libi.. ze ne kazdej jim podleha.. :-) *

alina
19. 04. 2006
Dát tip
i já díky...

Sybian
19. 04. 2006
Dát tip
ajo ajo, to jo :o) a dik za zastaveni :o) G.

alina
19. 04. 2006
Dát tip
Sybísku, i ba jo, mluvím :o)... Ale včera mě tahle Tvá povídka zastihla v takové velmi zvláštní náladě.... a nějak mi došla písmenka...

Sybian
19. 04. 2006
Dát tip
ali, ty nemluvis? :o) ale vsiml jsem si (t), diky ... :o) G.

alina
19. 04. 2006
Dát tip
...

Sybian
12. 04. 2006
Dát tip
jo no a dyz jsme u toho Chismé ... treba to nekomu pomuze tuhle povidku cist snazeji ... Chismé je spanelsky pomluva.

Sybian
12. 04. 2006
Dát tip
Ne ne, Lakrovova, ja si jen tak delam legraci :o)) To ja rad. G.

Lakrov
12. 04. 2006
Dát tip
Něco mi uniklo, nebo snad msta odmítnutých? :-) (-:

Sybian
12. 04. 2006
Dát tip
To jako kdo porad? co co co? co se deje? tady nejni zadna schuze narodniho vyboru! ) takze jestli se tu nekdo pokoutne schazi...?!! Rozejdete se prosim a zachovejte klid. Jinak bude pozito nasili. :o)) G.

Sybian
12. 04. 2006
Dát tip
Lakrov a Milly, poslyste .... co mate porad s tim ptactvem? ) Milly jo, to mohu potvrdit, ze ses zabloudila treba i k zrcadlum a je to uz docela davno, ano. No a jinak este Milly, ti teda neco prozradim. Ty "gravisoviny" maji tri roviny. Prvni je takova, kdy ctenar vlastne ani netusi, co ze to ma znamenat, cte nejaky dejme tomu nastin deje, ale stejnak mavne rukou, ze je to nejaky divny cely. Druha je takova, to uz ale nemuzou videt vsichni, ze tusi, ceho se to tyka. A vidi, ze dej je jenom takova zasterka, v ktery se skryvaji nejaky myslenky a nazory a pohledy na svet. A ta treti ... tu uz nemuze videt temer nikdo. Tam jsou souvislosti a tam uz je vsechno jasne, slova a vety tam maji svuj spravny vyznam. G.

Milly
11. 04. 2006
Dát tip
Dík za avízo, Lenko, po přečtení kritik jsem si vránami jistá...., ale o "to" přece nejde. Mně už ne, přestávám si dělat ohledně počtu vran na Písmáku čárky, páč by už byl počmáranej celej stůl... :o) Líbí se mi moc, jak Sybian píše- a vidím v tom i něco, co si nejsem schopna plně vyložit, s tím asi půjdu za "více vidící" osobou/osobami... :-)

Milly
11. 04. 2006
Dát tip
Lakrov: cože??? :-)) Jaký vrány? Já četla a kritizovala asi i třeba gravisovinu se zrcadly- toť podle mě trochu jiný námět--- a už je to docela dávno, a stejně si pamatuju děj......,,

Lakrov
11. 04. 2006
Dát tip
Mordyjé, to je sestava! Že už by vrána k vráně sedala? Nevykládejte si to špatně (v jádru se nepovažuji za špatného člověka), ale berte si to (Sybian, Milly) osobně. -- L.

Milly
11. 04. 2006
Dát tip
ZVLÁŠTNÍ..... taky bych ráda pokračování. Nebo pokud není- nový gavisoviny by nebyly? :-)

Sybian
11. 04. 2006
Dát tip
Souvislosti jsou sice nepretrzite vsude kolem nas, ale tady konkretne tedy to je tak, ze jsem se podival na odkaz, kdo ze cetl Madam Chisme, anzto me zajimala funkce toho tlacitka a sem se pak zasel podivat zas ja na nektere z techto autoru, cimzto jsem vniknul i do tveho uzemi )))

Lakrov
11. 04. 2006
Dát tip
Zdá se mi, jako když postavu Gravise znám ještě odjinud, než z několika povídek tady na Písmáku. Možná je to shoda jmen. Nebo moje hrubá neznalost, jelikož si nemohu vzpomenout odkud... Už vím (google pomohl). Začínám tušit souvislosti. Není jen tak samo sebou, když někdo pošle kritiku a TiP půl roku po zveřejnění (teď mám na mysli tu mou) povídky. Nebo se mýlím?

Sybian
06. 04. 2006
Dát tip
jaka ze to?

Sybian
31. 03. 2006
Dát tip
Pokracovani ... spis dalsich "gravisovin" tu mam este par zverejnenych uz starsich. Libo je-li tedy ... :o) A dekuji za zastaveni. G.

Pula
31. 03. 2006
Dát tip
Trošku me z toho mrazí v zádech, ale tak hezky. Co se stylu tyka, smekam v hluboke uklone. Rozhodne tip! ...A kdy bude pokracovani?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru