Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Modlitba Rovnovahy

05. 04. 2006
0
0
624
Autor
akinimod

Ze sbirky Dvanact Klicu do Anonu

Boze, jsem jako provazochodec, naslapuji po spickach, krucek za kruckem, pohupuji se nad propasti svych emoci. Pode mnou prazdno, nade mnou prazdno. Slysim sve srdce bit, neuprosne jako mechanicke hodiny. Nedycham, abych nerozkolisala svou nehybnost. Hledam mir a rovnovahu mezi mnou a sama sebou. Kdyz je ticho a noc se promenuje v den, stebla travy se sklaneji pod kapkami rosy a jeleni sije se vypinaji k nebi. Oko jitrenky pomrkava na obzoru a tvoje dlane me hladi po cele. Nahle vsechna tisen opada jak hladina more po odlivu. Bila magnolie se rozvinula v kvetu a moje duse se vznasi ve vzduchu jako chmyri ptacete jez poprve vzletlo z hnizda. Boze, modlim se k tobe poctive a vroucne, doprej mi balancovat na spickach a zdanlive bez jakehokoli usili tocit se kolem sve osy, zarici jako kometa. Smat se a zpivat, zapomenout na hluboke proudy reky, plynouci mymi utrobami. Smat se a zpivat. Prekricet bolest a zal, povznest se nad svoje potreby a touhy. Potlacit v sobe hlasy demonu a temno. Smat se a zpivat, Nehasit pozar sveho presvedceni a lasky. Jen at hori, at sviti na cestu nam I lidem budoucim. Boze, dej mi silu a odhodlani vrhnout se do svych vlastnich plamenu. Plapolat a volat: "Tudy vede cesta!" Dokud moje spalena a okorala usta nevydechnou naposledy . . . Amen.
akinimod
05. 04. 2006
Dát tip
Text nema byt v proze, ale z nejakeho duvodu se na Vasi strance moje verse vzdy objevi jako proza. Ma to nejaky technicky hacek, jenze nevim jaky. Co se tyce obsahu modlitby a jejiho podle Vaseho nazoru patetickeho ztvarneni, nemuzete me otravit. Vite, ta pateticnost, to je prave sila modlitby. Nejedna se o basen. Modlitba je odlisna forma, ktera neni bohata na metafory. Modlitba naopak musi byt prima, uprimna a pravdepodobne i pateticka, nebot clovek sam o sobe je tvor pateticky, zvlaste pak kdyz si troufa obracet se k bohu. Presto vsak dekuji za kritiku.

a2a2a
05. 04. 2006
Dát tip
Hodnotit tento text je pro mne ne příliš radostmé a to z několika důvodů : 1) Umím se ztotožnit s jeho obsahem a je mi sympatické, má-li někdo potřebu takto uvažovat, o to víc mne pak mrzí, když musím napsat, že se mi po stránce formální nelíbí a jeho účinek pak může být spíše kontraproduktivní. 2) Osobně se mi nelíbíprozaický tvar textu, ačkoliv píšeš, že jde o volné verše. Formulace tomu vcelku napovídají, ale raději bych tento tvar zanechal próze. 3) text jako verše postrádá metafory a jeho obraznost je patetická, příliš klišovitých výrazů - rosa, magnolie,lometa, bolest,démon, temno, plameny. Jsou to často silné výrazy a na tak malé ploše se navzájem bijí, překáží si. 4) text působí spíše jako nějaký apel, než verše, a já věřím, že tvůj úmysl byl ten nejčistší. Ale je lépe spíše nenápadnými minipříběhy poukazovat na to, co je nám blízké, vcelku i mi. Takto to spíše, bohužel odrazuje. Byl bych hrozně nerad, kdybych tě otrávil, a pokud ano, tak abyto dlouho netrvalo. Jak říkám, obsah je mi blízký, ale současně jde o sdělení a byl bych moc rád,kdyby mohlo oslovit co nejvíce lidí. Držím palce.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru