Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Modlitba Milosti

05. 04. 2006
0
0
504
Autor
akinimod

Ze sbirky Dvanact Klicu do Anonu

Snezi, zaplava tresnovych kvetu. Snasi se na zem a pokryva ji neposkvrnenou belosti. Vune a vlhkost vzduchu privolavaji vzpominky na detstvi. Volani matcina hlasu se nese pres kopec a chaloupka z mechu se krci pod vykotlanym parezem. Stary vcelar toci klikou lisu a z mosazneho kohoutku tece med. Boze, kde jsou ty casy milosti, penova cepice na dzbanu plnem piva, kosik plny hub a borovicovych sisek, krajic chleba namazany sadlem, sypany drobne nakrajenou cibulkou. Kde jsou vlidne usmevy starenek slunicich se na lavickach v parku? Skripani koles tramvaji a opadana omitka pod lesenimi katedral? Kde je cas kdy nebylo kam spechat? Stisknuti ruky a slova pochopeni jeden pro druheho? Cerne hodinky okolo stolu. A svatecni obed na svateho Stepana? Boze, davno pominuly casy kdy jsme si vazili tvych daru. Stale neco chceme, co nam unika, nevidime si ani na spicku nosu, ale zeneme se plnou parou vstrict svym koncum. A oci deti ztratily svou jiskru. Nase srdce se opouzdrila a ztvrdla jako ruce nasich otcu, posete mozoly. A nase matky, tiche a trpelive, stoji ve vyklencich opustenych kostelu. A jen maloktery kolemjdouci poklekne na kamennou dlazbu, aby polibil cip jejich chudickeho satu. Boze, sesli mi svou milost, dej zjihnout mym ocim pri pomysleni na lasku, ktera vyverala z matcina srdce. Pohlad me paprskem slunce at moje city nezamrznou na teto mrtve planete, ktera se zove nasi matkou. Amen.
akinimod
05. 04. 2006
Dát tip
I kdyby nebyly ty casy, tak se muzeme modlit za to, aby jednou nastaly. Je to rozhodne lepsi nez se smirit s tim, ze zivot nema smysl. Cynismus je vyraz zbabelstvi, prestoze se tvari neohrozene. Je daleko lepsi vzhlednout ke hvezdam a nebo za sluncem a vzpominat na lepsi casy, ktere nikdy nebyly a ani nebudou, nebot neustale jsou. V nas.

...a boli niekedy take casy?...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru