Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEMOCNIČNÍ POSTELI

08. 03. 2001
0
0
1417
Autor
Folino

Sedět na olámané lavičce a pozorovat šustot lidomasy Právě se zlomil podpatek na dláždění a tak křehká dívka pouští do světa nadávky ještě včera zavřené do přístavní hospody Sedět na olámané lavičce a skrze voňavý dým pozorovat šustot lidomasy Támhleten pán pospíchá asi k manželce a vláčí sebou právě se venčícího Maltézáka chudák to má dnes i s koupelí v louži po včerejším lijáku Sedět na olámané lavičce, co dávno už promluvila a skrze dým voňavé Havana mávat na dívky s ve vlajících sukních, zahalující vše ještě nenarostlé Jen si tak posedět, a pozorovat a poslouchat ty obří mravenečky To by bylo jen si tak posedět na tý lavičce na Malostranským náměstí poslouchat Stivínojazz s rodinou ze zpocených oken Besedy už v osm přeživlé k prasknutí Cítit pod zadkem tíhu tramvaje klepající se napříč zkamenělým minulem Nechat se pozorovat holubem z Mikuláše A nebo sedět úplně v jiném městě Jenom už neležet v týhle zatracený posteli
Verita
08. 03. 2001
Dát tip
líbí

Vyjan
08. 03. 2001
Dát tip
Jako u první básně. Máš básnické vidění, ale ještě ne psaní. V té básni kapku slyším V. Hraběte, to bude asi ten jazz. Líbí se mi tvá práce s opakováním a současně rozvíjením tématu sezení na lavičce - sezení a pozorování skrze voňavý dým - sezeni a pozorování skrze voňavý dým Havana. To je pěkné. Nelíbí se mi slovo lidomasa a přeživlá, do tohoto typu básně se mi nějak tyto novotvary nehodí, moc vyčnívají a jsou samoúčelné. Z těch drobných epizod, které tvoří jádro každé sloky, bych povyhazoval každou zbytečnou slabiku. Hlavně pozor na lajdácké vazby (vláčí sebou Maltézáka - správně s sebou, ve stejné sloce není dost jasné, kdo se koupal, jestli pes nebo pán). To s ve sloce s minisukněmi je asi omyl, že?

Margarettka
08. 03. 2001
Dát tip
Mě se to moc líbí.Mám podobnou představu o básničkách...

ruby
08. 03. 2001
Dát tip
me se libi myslenka, castecne i zpracovani, ale myslim ze to ma jeste spoustu rezerv

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru