Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Termiti

14. 04. 2006
3
0
1715
Autor
Salmar

Konečných pár řádků jsem odtrhl od jedné básně.

...Smích, štěstí, radost...

Na louce motýl poletoval. Jeho trhavé pohyby si vyžadovaly pozornost. Trošku nahoru, trošku doleva. Je tak volný. Snáší den co den sluneční paprsky. Den co den cítí všechny květiny okolo. Nic ho neruší až na hučení lesa za loukou a šplouchání vody v potoce. Tráva je zelená a příjemně hřeje. Kytky si do svých odstínů vzaly mnoho barev a teď je ukazují světu. Vábí ho svou vůní, která nikde nemá obdoby. Všechno zde žije, všechno se zde raduje. Je tady nádherně, jako nikde jinde. Miluju to tady. Oddechnu si tady a naberu nových sil...

...Mlha...

...Rachot...

...kouř...

DĚS!

Velká lopata hlíny. Lopata bagru. Dnes se na louce probudili dávní duchové civilizace a nechali zapustit kořeny nového sídliště. Aby se ti početní termiti druhu člověk měli kam naskládat. Aby jejich těla mohla ulehnout na sedačku z PVC. Aby byli šťastní... a v pohodlí... Hlupáčci! Prý pohodlí, prý potřeba. Ale copak nevidí, co ničí? Dlouho rostoucí tráva už není vidět, bahno se stopami od pneumatik ji zaplavilo jako povodeň. Svěží potůček, ze kterého jsem vždy nabíral vodu do dlaní je také zničen. Zbylo po něm jenom pár zablácených kamenů. Kmeny stromů jsou poskládány na zemi. Jak dlouho rostly? Padesát let? Za jak dlouho byly staženy k zemi? Pět minut? Ani ne... A na zemi leží mrtvé tělo motýla. Už nemá kam letět. Už nezná svobodu. Ten sen se rozplynul a přišla noční můra... všude je strašně kouře... nesnáším ty termity.

...smutek, pláč a vzlyk...

 

Zachraň motýla a zachráníš svět.

A potom,
už jen jako tělo bez duše,
ulehl bych pod strom,
a díky jasné předtuše,
věděl bych,
co všechno okolo mne znamená,
a že lidská srdce,
nebudou už více kamenná.


jaza
16. 04. 2006
Dát tip
--jenyk-- po rumu byla hrozná pachuť...

Jolana19
16. 04. 2006
Dát tip
mám ráda motýly a jejich volnost, možná bezmyšlenkovitost, ale svobodu, mají strašně krátký život, možná bez smyslu a užitku narozdíl od stromů, ale jsou krásní mám ráda motýly :)

Salmar
15. 04. 2006
Dát tip
Pro inteligentní mluvky jaza a jenyk: Pokud nechápete význam slova kritika, nejste zrovna inteligentní. Pokud je tady na pismaku potom určeno místo, kde se shromažďují kritiky k jednomu dílu, znamená to, že se tam píšou reakce na dílo, nebo s dílem spjatá. Pokud vám vaše mozečky zabraňují to pochopit, jděte se radši oba schovat do skříně. Na podobné čas ztrácející tlachání, které jste předvedli existuje pošta. Pokud ji nedokážete najít nebo používat, jděte si koupit návod na používání interní pošty, případně mapu na její nalezení. Pro Narvaha: Cílem není ukázat civilizaci jako nicotnou. Je to psáno ve smyslu "radost; zničení radosti; co by bylo, kdyby ničení nebylo"... Je to levné a je to málomluvné. Byť to má pořád stejný cíl - snaha o uvědomění si (krátce samozřejmě, jenom lehké zamyšlení)

jaza
15. 04. 2006
Dát tip
sme mívali takovej vybledlej... byl tam rum

jaza
15. 04. 2006
Dát tip
och,j á hlupák

jaza
15. 04. 2006
Dát tip
návšětěvník termálních lázní

jaza
15. 04. 2006
Dát tip
velice nepříjemné spojení kýče a postradatelného mesiášství. Marně sem čekal, kdy začneš uvažovat a místo toho, hle báseň.

Narvah
15. 04. 2006
Dát tip
proekologická "próza" tohoto typu mi přijde velice levná..(to, že sedíš za počítačem a projikuješ se se do motýla a hodnotíš civilizaci jako "nicotnou" mi přijde absurdní..)

Čumák
14. 04. 2006
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru