Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Definice významné osobnosti

22. 04. 2006
2
0
1445
Autor
spirow

Definice významné osobnosti

 

Co je to vlastně významná osobnost? Na tuto otázku umí odpovědět snad každý: Významná osobnost je osobnost, která vykonala něco významného. Dobrá tedy. Ale co významného musí člověk vykonat, aby se stal významnou osobností? Existuje nějaká stupnice nebo měřítko, podle něhož poznáme, co ještě není a co už je významné? A jaký je vlastně rozdíl mezi známou osobností a významnou osobností? Známá osobnost je „jen“ známá, významná osobnost je významná. Z toho lze usoudit, že známá osobnost je osobnost, kterou hodně lidí zná. Významná osobnost je známá osobnost, která vykonala něco významného. Významný čin je tedy chápán jako čin známé osobnosti, zatímco známý čin je chápán jako čin významné osobnosti. Na druhou stranu může významná osobnost konat i činy neznámé, ba dokonce činy naprosto nevýznamné. Z toho vyplývá, že i nevýznamná osobnost může konat činy významné.

Dále by pak mohl nastat problém, zda významný čin vykonaný významnou osobností není významný jen proto, že jej vykonala významná osobnost. Potom by všechny činy, jež významná osobnost vykonala, musely být významné. Jistě však se mnou souhlasíte, že zdaleka ne všechny činy vykonané významnou osobností jsou významné. Protože to by znamenalo diskriminaci nevýznamných osobností, které by tak nemohly konat významné činy. Jediné možné východisko z této zapeklité situace vidím ve vytvoření přesných tabulek významných činů, jejichž vykonáním se nevýznamná osobnost stane významnou osobností a významná osobnost osobností ještě významnější. Následovalo by sestavení jiných tabulek, tabulek nevýznamných činů, jejichž vykonáním by se významná osobnost stala nevýznamnou osobností a nevýznamná osobnost osobností bezvýznamnou.

Další otázkou je: Co je to osobnost? A jaký je rozdíl mezi osobností a osobou? Řekněme, že osobami jsou všichni lidé, kdežto osobností je někdo významný. I když na druhou stranu – každá osobnost musí být osobou a každá osoba by měla být osobností. Že by tato slova byla synonyma? Ale kdeže! Bude to zřejmě trochu jinak. Každá osoba má svou osobnost, z čehož vyplývá, že osobnost k patří k osobě. Osobnost je součástí osoby, takže všechny osoby se skládají z osobnosti plus ještě něco navíc. Dalo by se vlastně říci, že osobnost vytváří osobu se všemi jejími klady i zápory.

Co je tedy významná osobnost? Teď již můžeme směle označiti za významnou osobnost významnou osobu, která vykonala významný čin, nebo nevýznamnou osobu, která vykonala významný čin, nebo bezvýznamnou osobu, která vykonala významných činů více.


spirow
22. 04. 2006
Dát tip
ani matematik, ani filosof ... ani obojí :))

Norsko
22. 04. 2006
Dát tip
jsi matematik, filosof...nebo obójí :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru