Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Já se nevdám

28. 04. 2006
1
0
668
Autor
k8as
Já se nevdám
 
Je to úděl babiček a samozřejmě taky dědečků. Když dítě onemocní tak, že nemůže do školky, či do školy, přičemž rodiče mají náročné zaměstnání (každé zaměstnání je náročné, když se dělá pořádně) a nemohou - třeba také z ekonomických důvodů - s dítětem zůstat doma, přichází na řadu a ke cti dvojice prarodičů, aby děcku poskytla hodnotnou náhradu rodičovské a školní péče. Jeden den - to je hej, druhý den to ještě jde, ale už třetí den je zcela nepochybné, že dítě už chce domů, nebo ven a prarodiče už jsou taky se svým pedagogickým umem hodně za polovinou svých možností. Všechny hry, malování, stavění stavebnic, modelování, čtení, všechno už je okoukané a pro nejbližší dny nezajímavé. Tehdy se dostane i na velmi vážný hovor. Začne třeba tím, že otrávené děcko nechá pobořený kostel ze stavenice na koberci a jde si vzít z přihrádky plastelinu. Otrávené dítě i plastelinu za chvíli nechá roztahanou po stole a už šilhá po další věci v polici. A tu je nutno zakročit : Podívej se, holčičko : já vím, že tě stavebnice a plastelina už nebaví, ale dřív, než si vezmeš něco jiného, musíš to ostatní uklidit. Pořád říkáš, že už jsi velká holka, tak taky musíš být podle toho pořádná.
Dostane se mi repliky : dědo a kdy už budu tak velká, že nebudu muset uklízet ? Po krátkém zasmání ji ujišťuji, že čím bude větší, tím více bude muset uklízet. Přijdeš ze školy a musíš uklidit knihy a sešity. Přijdeš ze hřiště - a musíš si uklidit boty, tričko, míč, nebo švihadlo. Za pár let dochodíš - třeba - gymnazium a půjdeš do zaměstnání. Kdo myslíš, že ti bude uklízet pracovní stůl, skříň se šaty. Myslíš, že ti pokojík bude stále uklízet maminka? A co až se potom jednou vdáš ?
Žabka poslouchala až na tu jedinou otázku dosud docela pozorně, ale v tuto chvíli už nevydrží : ale já se nebudu vdávat ! Zarazil jsem se : není tohle mé mentorování trochu moc na její šestiletý rozoumek ? Ale nechci ztratit tempo : Prosím tě, proč se nevdáš ?
No - přece proto, že by mi děti braly hračky...

k8as
01. 05. 2006
Dát tip
Poslyš, Bílá Paní : přečetl jsem si několik tvých prací a (sneseš pravdu ?) rozdílné kvality. Zatímco verše jsou sice dost zastřené osobním rozměrem, ale velmi pěkně stavěné, s gradací a většinou se závěrem, který naznačuje řešení - tedy TOP, povídky jsou maličko ploché, hlavně pointy, a tak inklinují k vyprávění, nebo popisu (pozor ! nepochybuji, že pro tebe to byly ZÁŽITKY). Jinak je příjemné, že dokonale vládneš jazykem, což ani zde na literárním serveru neí zcela samozřejmé. V podstatě má návštěva byla příjemná... ahoj !

Perchta
28. 04. 2006
Dát tip
Jsem se pobavila, tip. Přečti si něco ode mne. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru