Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lež má krátké nohy???

10. 03. 2001
0
0
2866

Jedna z mých seminárních prací, o které bych rád slyšel názory někoho jiného nez profesorky...


Seminární práce – Lež má krátké nohy, daleko nedojde

V poslední době začínám nazírat na spoustu věcí zcela z jiného pohledu, než tomu bylo do nedávné doby. Čtu noviny, sleduji zprávy o politickém dění doma i ve světě a samozřejmě nově nabytá akademická půda pod nohama mi také umožňuje jiný pohled na současné dění. K přísloví „Lež (nepravda, smyšlenka, výmysl, klam) má krátké nohy, daleko nedojde“ nemám zcela vyhraněný názor. Mým úkolem je ale obhájit nebo oponovat přísloví, takže se alespoň pokusím ke každému napsat můj subjektivní náhled.

První je ten, že ne všichni, kdo lžou, se nedostali daleko. Nechci začínat nijak zostra, ale o čem jsou z velké části volební programy a vůbec propagace politických stran?
O lákavých, ale většinou v budoucnu neuskutečnitelných tématech vedoucích ke stranickým hádkám. Je známo dostatek případů, kdy pomohlo podvodné jednání člověku s dobrými kontakty dostat se dál než ostatním. Vždyť stačí mnohdy jenom jedna malinká „lžička“ a je postaven základ pro další legální rozvoj.
Můj aktuální názor, který přísloví částečně oponuje, vyjadřuje, že mnohé události, které denně sleduji ukazují, že i lží je možno něčeho dosáhnout.

Otázkou zůstává postoj jedince, který se pomocí lži někam vypracoval. Může být takový, že se svoji lež snaží zahladit nebo přivést na pravou míru. Další je, že ve svém lhaní pokračuje a zkouší, kam až může zajít. Osudy lidí, kteří s vědomím, že lhali nebo lžou žijí, sledujeme denně ve všech masmédiích. Z jedné strany jim nadáváme a přejeme jim trest za lež, kterou se zvýhodnili. Na straně druhé nás mnohdy může překvapit, jak málo stačí zalhat a dosáhnout tím vytyčeného cíle. Navzdory svědomí, které nám ve lhaní brání, lež stále láká a při vynalézavém počínání může jedince zanést dosti daleko.
Nejsem lhář, ale studuji právo a často přemýšlím co všechno může má práce v budoucnu zahrnovat. Částí této profese může být vyšetřování následku lži, další odsuzování za lži, ale v podstatě i obhajoba někoho, kdo lže soustavně. Konkrétně úloha obhájce může být v některých případech založena již od základu na lži, ale úkolem je přece zachránit platícího klienta. Pokud se to podaří vícekrát, stanu se věhlasným a právě ti lidé, kteří potřebují lhát se na mě budou obracet, abych jejich lži právně obrátil v pravdivá fakta. Jsem já také lhář, přestože aniž bych sám lhal hájím lži jiných? Asi ano, ale díky lži si vypracuji postavení, ve kterém jsem žádán, a za které jsem ohodnocen – prostě „někam dojdu“.

Na druhou stranu toto přísloví určitě nějakou obecnou pravdu obsahuje. Každý člověk si ve svém, ať kratším nebo dlouhém, životě zalhal. Zjistil jsem, že v menších, většinou osobních záležitostech může drobná lež uklidnit nebo se s její pomocí vyvarovat zbytečné neshodě názorů. Je beznadějné to popírat. Ne každý si ale lží zajistil svou pevnou pozici a dostatek na zbytek svého života. Znám naštěstí značnou část lidí, kteří svou kariéru začali budovat od nuly a vypracovali se na stejnou, mnohdy vyšší úroveň, než lidé, kteří této úrovně dosáhli lží. Budoucí výhoda těchto lidí je ta, že mají čisté svědomí a tím i svojí svobodu.
Výklad, kterým bych dané přísloví tedy obhájil je ten, že lež ve správném slova smyslu, kterou se neřeší nějaký základní problém a nemá dlouhodobou platnost, lze beze strachu použít a není tím nijak porušen smysl a mravní základ přísloví.




Popelucha
16. 03. 2001
Dát tip
Nevím, co by tvému tvrzení, že právník musí lhát za peníze klientů řekli akademičtí kolegové. Není náhodou v akademickém slibu něco jako svých znalostí použiji ve jménu humanity a člověka nikoli proti nim, budu se chovat podle svého nejlepšího přesvědčení a tak dál? Je to asi těžké dělat obhájce pachateli trestného činu, ale vylhat ho z toho? To není moc morální. Teď spíš k práci: slohově je velice neutrální až nenápaditá. Zde asi záleží na Tvojí profesorce, pro kterou to vlastně píšeš. Zkus něco odvázanějšího, z vlastní zkušenosti můžu doporučit například fiktivní postavu, které se celá úvaha týká, zde kupříkladu "pan JuDr. TenATen, čerstvě vystudovaný profesionální lhář". Ale jak říkám, záleží na tom, pro koho to píšeš. Ještě drobnost: formulace "být o něčem", jak se vyskytuje v druhém odstavci, je podle mě pitomé klišé, které už lidi používají častěji než pozdrav. Hodně zdaru a nápadů.

Yeziiinka
11. 03. 2001
Dát tip
Ve své prácičce zmiňuješ hned několik neoddiskutovatelných skutečností. Především shrnující (a vlastně přímo nesdělený) fakt, že on přísloví není zdaleka obecně platné (možná kdysi bylo...?) Co bych ale chtěla dodat já: S takovou se Ti asi práva budou studovat nelehce :))) Pěkné, dík.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru